AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

DNA daki baz eslesme kurallari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.779
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

DNA daki baz eşleşme kuralları nelerdir?​

Moleküler biyolojide bir baz çifti, birbirine ters doğrultuda iki DNA veya RNA zinciri üzerinde bulunan, biribirine hidrojen bağları ile bağlanmış iki nükleobazdır. Standart Watson-Crick baz eşleşmesinde (veya baz çiftleşmesinde), adenin (A), timin (T) ile, guanin de sitozin ile bir baz çifti oluşturur.

Pürin bazları çift halkalı mı?​

Pürin bazları çift halkalı mı?
Adenin ve guanin, pürin olarak adlandırılan çift halkalı bazlar sınıfına aittirler, sitozin, timin ve urasil ise pirimidin olarak adlandırılan tek halkalı bazlar sınıfına aittir.

DNA eşlenmesi sırasında neler olur?​

DNA eşlenmesinin sonucunda, biri eski biri yeni iki nükleotit zinciri olan iki tane DNA molekülü oluşur. Bu yüzden DNA eşlenmesi yarı-korunumlu olarak betimlenir; zincirin yarısı başlangıçtaki DNA molekülünün parçasıdır, diğer yarı ise yeni üretilmiştir.

RNA çift halkalı mı?​

RNA çift halkalı mı?
Üçüncüsü, adenin bazını tümleyen baz DNA’daki gibi timin değil, urasildir. RNA genelde tek iplikli olmasına rağmen, çoğu RNA molekülü katlanarak baz eşleşmesi ile çift sarmallı bölgeler oluşturur.

Pürin bazı nerede bulunur?​

Purinler, herhangi bir hayvan ya da bitki hücresinin çekirdeğinde de bulunabilir. “Pürinler” ismi, azot ve karbon atomlarından meydana gelen spesifik bir molekül tipini gösterir. Aynı zamanda bu moleküller hücrelerin RNA ve DNA’sında bulunur.

DNA eşlenmesi sırasında en son ne gerçekleşir?​

DNA eşlenmesi sırasında en son ne gerçekleşir?
Eşlenme esnasında adeninin karşı tarafına timin, guaninin karşı tarafına sitozin gelir. Son olarak ise, başlangıçta DNA ile aynı türde bir DNA daha meydana gelir.

DNA kendini eşlemesi sırasında oluşan hatalar düzeltilebilir mi?​

Bu eşleme sırasında DNA’nın bir zincirinde hata varsa diğer zincir kalıp olarak kullanılarak hata onarılabilir. Ancak karşılıklı zincirlerin ikisinde de hata varsa bu hata onarılamaz. Bu olaya mutasyon adı verilir. Mutasyon, üreme hücrelerindeki DNA’da meydana geldiyse yavru döllere aktarılır.
 
DNA'daki baz eşleşme kurallarına dair açıklamalarınız doğru ve detaylı bir şekilde verilmiş. Peki, başka bir sorunuz var mı? DNA, RNA, pürin bazları ve eşlenme konularıyla ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa yardımcı olabilirim. Sorularınızı sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst