AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dizilerde terim toplami nasil bulunur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dizilerde terim toplamı nasıl bulunur?​

Ortalamayı dizideki terim sayısıyla çarp. Bu işlem sana aritmetik dizinin toplamını verecektir. Dolayısıyla 10, 15, 20, 25, 30 dizisinin toplamı 100’dür.

Aritmetik dizinin terim sayısı nasıl bulunur?​

Bir aritmetik dizideki terim sayısını bulmak karmaşık bir işlem gibi görünebilir ancak aslında oldukça basittir. Tek yapman gereken, verilen değerleri tn = a + (n – 1) d formülünde yerine koyarak terim sayısı olan n’yi bulmaktır. Unutma ki tn dizideki son terim, a dizideki ilk terim ve d ise ortak farktır.
Geometrik dizi olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Ardışık her iki teriminin oranı eşit olan diziye geometrik dizi denir. olmak üzere, dizisi için olacak şekilde bir r reel sayısı varsa dizisi geometrik dizidir.

Geometrik dizi nasıl bulunur?​

Geometrik diziyi anlamak için ilk aşamada aritmetik diziyi hatırlamak gerekir. Bütün ardışık terimler arasında fark sabittir. İki terimden ilk terime d reel sayısı eklenmesi ile ikinci terim bulunması mümkün olur. Sonrasında da ikinci terime aynı d sayısı ekleyerek üçüncü terim bulunur.

Ilk n terim toplamı nedir?​

AP’nin n teriminin toplamı, aritmetik dizinin ilk n teriminin toplamıdır(toplanması). n’ye bölünür, birinci terimin iki katının toplamının 2 katına eşittir – ‘a’ ve ikinci ve birinci terim arasındaki farkın ürünü-‘d’ aynı zamanda ortak fark olarak da bilinir ve (n-1), burada n eklenecek terim sayısıdır.
Fibonacci dizisi geometrik dizi mi?
Fibonacci sayıları İtalyan matematikçi Leonardo Fibonacci’nin ortaya koyduğu bir sayı dizisidir. Fibonacci sayı dizisi ilk iki terim hariç her terimin kendisinden önceki iki terimin toplanmasıyla oluşturulan bir dizidir.
1’den başlayıp devam eden normal ardışık sayılarda toplama formülü aşağıdaki gibidir: 1 + 2 + 3 + 4 + ………………….n = n . (n + 1) / 2 formülünü uygularız.
2+4+6+8+……+2n = n.(n+1) formülünden yararlanılarak hesaplanmaktadır. Konu ardışık sayılar olduğunda tek ardışık sayıların da varlığı söz konusudur. Bu noktada ardışık sayıların toplamı formülünden bahsedilmesi gerektiğinde ardışık tek sayı formülü kullanımının gerekliliği söz konusu olmaktadır.
 
Geri
Üst