AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dizel motorlarda yakit kac safhada yanar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dizel motorlarda yakıt kaç safhada yanar?​

AB: Tutuşma Gecikmesi; yakıtın %5-15’i yanar, BC: Hızlı Yanma Safhası; alev yayılır, biriken ve gelen yakıt beraber yanar, maksimum basınca ulaşılır. CD: Kumandalı Yanma; yakıt püskürtme ve faydalı yanma süreci sona erer.

Dizel araçlarda yakıt sistemi nedir?​

Ayrıca mazot ile çalışan dizel motorlardaki yakıt sistemlerinin çalışma prensibi de benzinli motorların yakıt sistemi gibidir. Fakat dizel motorlarda parça farkı vardır ve ateşleme tekniği daha farklıdır. Sıkıştırılmış havanın üzerine enjektörler vasıtasıyla mazot püskürtülerek ateşleme sağlanır.
► Yanma Zamanı: Piston en tepeye ulaştığında buji benzini ateşler. Bu enerji ile piston tekrar aşağı iner. ► Eksoz Zamanı: Piston en aşağı inince eksoz sübabı açılır ve yanmadan kalan eksoz dışarı atılır. Dizel motorlarda buji olmadığı ve yakıtın sıkışmış havaya doğrudan enjekte edildiği belirtilmelidir.
Dizel Enjektör basıncı kaç olmalı?
Dizel motorlarında sıkıştırma sonu basıncı 25 ile 45 bar civarındadır. Enjektörün bu kadar yüksek basınçlı hava içerisine yakıt püskürtebilmesi için, yakıt basıncının bu basınçtan daha yüksek olması gerekir. Yakıt pompaları yakıtın basıncını 1400 bar’a kadar çıkarabilirler.
Dizel motorlarda ateşleme ne ile olur?
Dizel motorlarda buji ile ateşleme olmamaktadır. Sıkıştırılan hava çok yüksek sıcaklığa ulaşarak yakıtı kendiliğinden tutuşturur.

Dizel araç neden yanar?​

Diesel Runaway olayının gerçekleşmesi sadece araçtan kaynaklanmıyor. Bunun bir sebebi de motor yağının fazla konulmasından oluşuyor. Motor yağı her otomobil için belli miktarda konulmalı. Fazla konulan yağ, basıncı artırır ve haznede yüksek kalmasından dolayı motorun yanma odasına girmesine neden oluyor.

Dizel motorun farkı nedir?​

Dizel motorlu araçlar daha çevre dostudur, havaya daha az zarar verir. Dizel motorlu araçlada buji olmadığı için ekstra bir buji bakımına ihtiyaç yoktur. Benzinli motorların elektrik aksamı biraz daha teferruatlıdır. Dizel motorlar daha basit bir elektrik aksama sahiptir.
Enjeksiyon basınçları enjektör basınç ayar cihazında 100-300 bar arasında değiştirilmiştir.
Dizel motorlar neden yüksek güç üreten motorlar arasındadır?
3) Dizel motorlardaki yüksek sıkıştırma oranları ve benzinli motorlara göre daha ağır olmaları sebebiyle; maksimum devir aralığı, benzinli motorlara kıyasla daha düşüktür. Bu durum dizel motorlara yüksek motor gücünden çok yüksek tork sağlamaktadır.
 
Geri
Üst