- Konu Yazar
- #1
Dizel döngüsü nedir?
Dizel çevrimi termodinamik bir çevrim olup sıkıştırma ateşlemeli piston silindir yapısı kullanır. Buji ateşlemeli olan Otto çevrimli motorlarda hava-yakıt karışımı silindire alındıktan sonra pistonun yukarı hareketi ve bujinin ateşlemesi sonucu yakılır. Ateşleme buji tarafından gerçekleştirilir.Ideal dizel çevrimi ile ideal Otto çevrimi arasındaki farklar nelerdir?
Dizel çevrimi ile Otto çevrimi arasındaki en önemli fark ise benzinli motorlarda sıkıştırma stroğunda sabit hacimde ısı girişi olurken, dizel motorlarda sabit basınçta ısı girişi olur.Bu dört zamanlama sırası ile sıkıştırma, genişleme, emme ve egzozdur. Otto çevrimi adı da verilen bu sistem, içten yanmalı motorlarda kullanılan termodinamik bir sistemdir.
Dizel motor nerede kullanılır?
Dizel motor nerede kullanılır?Dizel motor, yüksek verim ve güç gerektiren araçlarda yaygın olarak kullanılan motordur. Dizel yakıtların benzinli yakıtlara göre daha ucuz olması sebebiyle tercih edilmesinin yanında ağır vasıtalarında, yük araçlarında dizel motorlar kullanılır.
Otto çevrimi ne demek?
Otto çevrimi ne demek?Sabit hacim çevrimleri (otto çevrimi), buji ile ateşlemeli motorlarda kullanılan, ateşlemenin piston üst ölü noktaya geldiği ve sıkıştırma sonu basıncının en üst seviyeye çıktığı anda bujilerden kıvılcım çaktırılarak yapılan bunun sonucunda da pistonu aşağıya iten maksimum basıncın elde edildiği çevrimlerdir.
Ideal Otto çevrimi nedir?
Otto çevrimi tersinir midir?
2. DIESEL TEORİK ÇEVRİMİ NEDİR? Otto çevrim gibi dört aşamadan oluşan dizel çevrim ise sabit basınçta yapılan bir standart çevrimdir. Bunlardan ikisi tersinir adyabatik olmakla birlikte egzoz gazlarının dışarı atılması sabit hacimde gerçekleşir.Kritik nokta değerlerinin belirlenmesinin ardından motor için ısıl verim, ortalama indike basınç, net iş, moment, güç ve yakıt tüketimi gibi performans parametreleri teorik olarak hesaplanabilmektedir.