AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Diz protezi ameliyati kac ayda iyilesir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.166
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Diz protezi ameliyatı kaç ayda iyileşir?​

Diz protezi ameliyatı sonrası hastalar maksimum 6 hafta içinde iyileşme sürecini tamamlamaktadır.

Diz protezi nasıl takılıyor?​

Diz Protezi Operasyonu Nasıl Yapılır?
- Elinize yada kolunuza küçük bir kanül yerleştirilir. .
- Ağrı kesici etkili olmaya başladıktan sonra diziniz özel bir çözelti ile sterilize edilir.
- Diz eklemini yüzeylerinin kaplama işlemi genellikle 1 saat sürer.
- İmplantlar kemiklere tutturulur.
- Öncelikle geçici protezler uygulanır.

Diz protezi enfeksiyonu belirtileri nelerdir?​

Diz protezi enfeksiyonu belirtileri nelerdir?
Protez Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?
- Ameliyattan sonra erken dönemde ortaya çıkan enfeksiyonlarda, eklemde ağrı şişlik, kızarıklık, bölgesel ısı artışı ve yara yerinden gelen akıntı sık görülen bulgulardır.
- Geç dönemde ortaya çıkan enfeksiyonlarda ise öncelikli yakınma ağrıdır.

Diz protezi ameliyatı sonrası ağrı ne zaman geçer?​

Diz protezi ameliyatından sonraki ilk 24 saat sonra diz ağrısı olabilmektedir ve ilaçlar ile minimum düzeye çekilmektedir. Ağrı ameliyattan sonraki günlerde azalmaya başlar. Ameliyattan 2-3 hafta sonra dikişler alındıktan sonra hastalar için çok az ağrılı dönem başlamaktadır.

Diz protezi ameliyatı kaç saat sürer?​

Böylece eklem yüzeyleri, metal ve güçlendirilmiş bir tür plastikten yapılmış parçalar ile kaplanmış olur. Ameliyat 1-2 saat arasında sürer. Ertesi gün diz hareketlerine başlanır ve yardımla ayağa kalkılır. Oda ve koridor içinde rahat yürüyebilir hale geldiğinde hastaneden taburcu olunur.

Diz protezi neden ağrı yapar?​

Diz protezi neden ağrı yapar?
Ameliyattan hemen sonra ağrısı devam eden hastalarda ise , kas güçsüzlüğü, enfeksiyon, protez dengesizliği düşünülür. Ameliyattan sonra hastanın ağrıları geçmiş lakin uzun zaman sonra tekrar ağrısı başlamışsa; protez aşınması, geç enfeksiyon, ve stress kırığı akla gelmelidir.
Diz protezi ameliyatından sonra nelere dikkat etmeli?​
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler
- Kan sulandırıcı ilacın belirtilen sürede düzenli olarak kullanması
- Yara hijyenine dikkat edilmesi ve ilk yara kontrolüne kadar banyo yapılmaması
- Erken dönemde hareketliliğin sağlanması
- Uzman hekim tarafından belirtilen egzersizlerin düzenli olarak yapılması
Diz protezi kaç yaşına kadar takılır?​
Protez uygulaması 55 yaş ve sonrasında yapıldığında ömür boyu kullanmak mümkün olabilir. Ancak daha genç yaşlarda yapıldığında zamanla protezde eskime nedeniyle ikinci bir protez değiştirme ameliyatı gerekebilmektedir.

Protez enfeksiyonu neden olur?​

Protez enfeksiyonu neden olur?
Diz protezi enfeksiyonu ameliyatta aletlerden, ciltten, havadan gelen mikroplarla oluşur. Ameliyattan haftalar sonraki diz protezi enfeksiyonu (iltihabı) hastanın cildinden kana geçen mikroplarla olur. Hem ameliyatta, hem ameliyat sonrası ve hem de sonraki senelerde iltihap enfeksiyon olasılığı %2′ nin altına inmiştir.

Diz protezi neden gevşer?​

Total diz protezini oluşturan metal ve plastik parçalar, hareket sırasında ortaya çıkan sürtünmeye bağlı olarak zaman içinde aşınır. Aşınma ile ortaya çıkan ve gözle görülmeyecek kadar küçük metal ve plastik parçalarına karşı vücudun cevabı ile diz protezinin parçaları tutunduğu kemikten ayrılıp gevşeyebilir.

Diz Platini nasıl olur?​

Diz protezi, diz eklem kıkırdağının ileri derecede bozulması sonucu gelişen diz kireçlenmelerinde tercih edilen tedavi yöntemidir. Bu ameliyatta, bozulan eklem yüzeylerinin üç kısımları tekniğine uygun olarak çıkarılır ve yerlerine protez dediğimiz suni yüzeyler yerleştirilir.

Diz protezinin ömrü ne kadardır?​

Diz protezinin ömrü ne kadardır?
Genel olarak diz protezi modern teknikler kullanılarak, iyi ellerde, iyi protezler kullanılarak yapıldığında 20-25 yıl ağrısız ve diz fonksiyonlarının tam olduğu bir yaşam süresi elde edilir.
 
Diz protezi ameliyatı sonrası iyileşme süreci hastadan hastaya değişebilir, ancak genellikle hastalar iyileşme sürecini 6 hafta içinde tamamlayabilirler. Bu süreçte hastaların doktorlarıyla düzenli iletişim içinde olmaları ve belirtilen yönergeleri takip etmeleri iyileşme sürecini olumlu yönde etkileyebilir.

Diz protezi ameliyatı, genellikle 1-2 saat arasında sürmektedir. Ameliyat sırasında, eklem yüzeyleri metal ve güçlendirilmiş bir tür plastik parçalarla kaplanır ve implantlar kemiklere tutturulur. Ameliyat sonrasında hastalar genellikle ertesi gün diz hareketlerine başlayabilir ve yavaş yavaş yürümeye başlayabilirler.

Diz protezi ameliyatının ardından oluşabilecek enfeksiyon belirtileri arasında erken dönemde eklemde ağrı, şişlik, kızarıklık, bölgesel ısı artışı ve yara yerinden gelen akıntı bulunmaktadır. Geç dönemde ise öncelikli belirti genellikle ağrıdır. Bu tür belirtilerle karşılaşan hastaların derhal doktorlarına başvurmaları önemlidir.

Diz protezi ameliyatından sonra dikkat edilmesi gerekenler arasında, kan sulandırıcı ilaçların belirtilen sürede düzenli olarak kullanılması, yara hijyenine dikkat edilmesi, erken dönemde hareketliliğin sağlanması ve uzman hekim tarafından belirtilen egzersizlerin düzenli olarak yapılması yer almaktadır.

Diz protezi genellikle 55 yaş ve sonrasında yapıldığında ömür boyu kullanılabilir. Ancak daha genç yaşlarda yapıldığında zamanla protezde eskime nedeniyle ikinci bir protez değiştirme ameliyatı gerekebilir. Genel olarak diz protezi modern tekniklerle yapıldığında 20-25 yıl ağrısız ve diz fonksiyonlarının tam olduğu bir yaşam süresi sağlayabilir. Bu süreçte düzenli doktor kontrolleri ve önerileri takip edilmesi önemlidir.
 
Geri
Üst