AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Diyotlu dogrultucular nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Diyotlu doğrultucular nedir?​

Diyotlu doğrultucular, gerilimi şebekeden doğrulttukları için üzerlerinde, doğrultucunun türüne göre şebekenin harmoniklerinin frekansında gerilim salınımları olur. Bunları azaltmak için çıkışa yükten önce bir kapasitör eklenir. Kapasitör ne kadar büyük olursa çıkış gerilimindeki salınımlar da o kadar az olacaktır.

Dalgalanma faktörü nasıl bulunur?​

- Böylece R.F = I (AC) / I (DC)
- benRMS= √Iikidc+ Iikive
- (veya)
- benve= √Iikirms+ Iikidc
- benve / bendc = 1 / bendc √Iikirms+ Iikidc
- Ancak burada Iac / Idc, dalgalanma faktörü formülü
- R.F = 1 / bendc √Iikirms+ Iikidc= √ (benrms/ BENdc)iki-1.
- benrms= Im/iki.
Rıpıl gerilimi nedir?
Dalgalanma (özellikle dalga voltajı olarak) elektronik kalıntı olan periyodik değişimi DC gerilim , bir elde edilmiş bir güç kaynağı içinde alternatif akım (AC) kaynağı. Bu dalga alternatif supresyonunun nedeniyle dalga biçimi giderildikten sonra.
Yarım dalga doğrultmaç devresi ne işe yarar?
YARIM DALGA DOĞRULTMAÇ Şehir şebekesinden alınan ve bir transformatör yardımıyla değeri istenilen seviyeye ayarlanan AC gerilimi, DC gerilime dönüştürmek için en basit yöntem yarım dalga doğrultmaç devresi kullanmaktır.

Kaç çeşit doğrultucu vardır?​

Temel olarak iki ana doğrultucu devre konfigürasyonu vardır: Yarım Dalga Doğrultucu Devre ve Tam Dalga Doğrultucu Devre.

Doğrultucu nedir ne işe yarar?​

Bir veya birden fazla diyot ile AC akımın DC akıma dönüşmesini sağlayan cihazlar redresör olarak isimlendirilmektedir. Bu cihazlar akımı doğrulttukları için doğrultucu olarak da bilinmektedir. Redresörler çoğunlukla, enerji yedekleme alanlarında elektronik cihazların bir kısmında ve güç kaynaklarında kullanılmaktadır.
Tam dalga doğrultmaç devresi ne işe yarar?
Tam dalga doğrultucular girişinden gelen AC sinyalin negatif alternanslarını pozitif alternansa çevirerek çıkışa aktarırlar. Böylece AC gerilimden DC gerilim elde edilmesinde kullanılırlar. Devrenin çıkışındaki gerilim, girişindeki gerilimin iki katı olduğundan çıkış ortalama gerilimi denklem 1 ile hesaplanır.
Kırpıcı devrelerin çalışma prensibi nedir?
Kırpıcı devreler, girişine uygulanan işaretin bir kısmını çıkışana aktarıp, diğer bir kısmını ise kırpan devrelerdir. Örneğin şekil-6.24’de görülen devrede giriş işaretinin pozitif alternansı kırpılıp atılmış, çıkışa sadece negatif alternans verilmiştir.

Devrelerde doğrultmaya neden ihtiyaç duyulur?​

Yüksek gerilim enerji iletim hatları elektriği uzak mesafelere, indirgenmiş akım (ısı ve böylece enerji kayıpları azalmış olur) ile iletmek için kullanılır. Güç hedef noktaya vardığında indirgeme transformatörleri tarafından kontrol edilebilir gerilimlere düşürülür.

Yarım dalga diyot nedir?​

Yarım dalga doğrultucu, PN bağlantı diyotu ile aynı prensip ve böylece AC’yi DC’ye dönüştürür. Yarım dalgalı bir doğrultucu devresinde, yük direnci, PN bağlantı diyotu ile seri olarak bağlanır. Alternatif akım, yarım dalga doğrultucunun girişidir.
Doğrultma ve filtre devreleri nedir?
Filtre Katı Doğrultma devrelerinde transformatörün çıkışına bağlanan diyotlarla iki yönlü olarak dolaşan akım tek yönlü hâle getirilir. Ancak, diyotlar akımı tam olarak doğrultamazlar. Yani elde edilen DC gerilim dalgalı (nabazanlı, salınımlı) değişken doğru akımdır (salınım değeri yüksektir).
Doğrultucu devre ne işe yarar?
Doğrultucu devreler alternatif akım (AC) sinyalini doğru akım (DC) sinyaline dönüştürebilen devrelerdir. Doğrultucu devreler idealde ileri iletimdeyken kapalı bir anahtar gibi, ters iletimde ise açık anahtar gibi davranırlar. Buna bağlı olarak AC akımı DC akıma dönüştürmede çok kullanışlı devrelerdir.

Regülasyon devresi nedir?​

Güç kaynaklarında giriş gerilimindeki değişimlerin çıkış gerilimini etkilememesi önemlidir. Bu sabit tutma işlemine regülasyon, kullanılan devreye de regülatör devresi denir. Elektronik cihazlara sabit değerde DC sağlamak için çeşitli regüle devreleri geliştirilmiştir.
 
Geri
Üst