AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Diyojen ne dedi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.960
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Diyojen ne dedi?​

İskender önüne dikildiğinde söylediği de şu imiş: “Sizden istediğim tek şey kenara çekilmenizdir. Bunu yaparsanız güneşime mani olmazsınız ve bana vermeniz mümkün olmayanı benden almazsınız.”

Diogenes mi Diyojen mi?​

Diyojen (Yunanca: Διογένης ὁ Σινωπεύς Diogenes), MÖ 412 (ya da MÖ 404) – MÖ 323 yılları arasında yaşamış Kinik felsefesinin öncüsü ünlü filozoftur. Sinop’ta doğmuş Korint’de ölmüştür. Sinoplu Diyojen ve Kinik Diyojen olarak da bilinmektedir.

Diyojen felsefesi nedir?​

Diyojen felsefesi nedir?
412 yılında Sinop’ta doğmuştur. Bu yüzden de antik kaynaklarda dahi Sinoplu Diyojen adıyla bilinir. Diyojen mutluluğun en basit biçimde yaşanarak bile elde edilebileceğini savunmuş ve yaşamını bir fıçıda geçirmiştir. Kinik düşünceyi benimseyen filozofa göre doğaya en uygun yaşam hayvanların yaşamıdır.

Benden bir isteğin var mı sorusuna gölge etme başka ihsan etmez sözü ile karşılık veren filozof kimdir?​

Büyük kral, yerde yatan adama, kendisinden bir isteği olup olmadığını samimiyetle sorar. Diyojen de istifini bozmadan “Evet, gölge etme yeter” diyerek, dünyevi değerleri ne kadar küçümsediğini gösterir.

Diyojen kaç yaşında?​

Kişinin en kısıtlı yaşam koşullarında bile, mutlu ve bağımsız olabileceğini göstermeyi amaçlamıştır. Diyojen, MÖ 323 yılında 89 yaşında Yunanistan’ın Korint şehrinde ölmüştür.

Diyojen nasıl öldü?​

Diyojen nasıl öldü?
Anadolu’yu Türklere karşı savunmak için tahta çıkıp büyük bir ordu topladı ama Malazgirt Meydan Muharebesi’nde Alparslan’a karşı başarısız olunca tahttan indirildi ve Bizans tarafından gözlerine mil çekildi. Gözlerine mil çekme işlemi çok kötü yapıldığı için hayatını kaybetti.

Diyojenin küpü ne demek?​

Fakat Roma dönemine ait seramik 2 kandil örneğinde rölyefli olarak Diyojen figürü saptayabildim. British Museum’da bulunan bu kandildeki rölyefte küpün içinde bel hizasına kadar oturan Diyojen plastik olarak şekillendirilmişti. Bu kandillerden teki kırık bir parça olup, figürün yanında Diyojen ismi de okunmakta.

Gölge etme başka ihsan istemez sözü günümüzde hangi anlamda kullanılmaktadır?​

Bu deyim, “Zarar verme yeter, iyiliğin senin olsun” mâniasında kullanılır.

Gölge etme kimin sözü?​

Gölge etme kimin sözü?
BÜYÜK İSKENDER VE DİYOJEN Aristoteles’in öğrencisi olan Büyük İskender felsefeye meraklı, filozoflara değer veren bir hükümdardır. Korint’e gelen Büyük İskender, Diyojen’i ziyaret etmiş ve bir dileği olup olmadığını sormuştur. O ise bu soruya “Gölge etme başka ihsan istemem.” yanıtını vermiştir.

Gölge etmesin ne demek?​

➡Gölge Etmek deyiminin anlamı:Işığa engel olmak, bir işin yapılmasına engel olmaya çalışmak anlamlarında kullanılmaktadır.

Diyojen adlı mizah dergisi kimin?​

Diyojen (Osmanlıca: دیوژن), Teodor Kasap tarafından Fransızca ve Rumca olarak çıkarılırken 25 Kasım 1870 tarihinden itibaren Osmanlıca yayınlanmaya başlayan ilk Osmanlı mizah dergisi.

Diogenes kimdir hayatı?​

Diogenes kimdir hayatı?
MÖ 412 – MÖ 323 yılları arasında yaşamış Kinik felsefesinin öncüsü ünlü filozoftur. Diyojen, MÖ 412 yılında Sinop’da doğmuştur. Sinoplu Diogenes(Diyojen) diye ün yapan bu Kinik filozof, asıl mesleği kuyumculuk olan ve parayı çok sevdiği için kalp para basan bir kalpazanın oğludur.
 
Diyojen'un yaşamı ve felsefesi hakkında bilgi veren bu metinde bazı yanlış anlamalar var. Diyojen, MÖ 412 yılında Sinop'ta doğmuş ve MÖ 323 yılında Korint'te ölmüştür. Anadolu'yu Türklere karşı savunmak için tahta çıkıp büyük bir ordu toplamadığı gibi, Malazgirt Meydan Muharebesi'ne de katılmamıştır. Diyojen'in gözlerine mil çekilerek öldürüldüğüne dair hiçbir kaynak bulunmamaktadır. Ayrıca Diyojen'in, kalpazanların oğlu olması gibi bilgiler de gerçeği yansıtmamaktadır.

Diyojen, Kinik felsefesinin öncülerinden biri olarak, basit bir yaşam tarzını benimseyerek mutluluğun içsel bir durum olduğunu savunmuştur. Kynikos ya da Kinik ismi, "köpek" anlamına gelmektedir ve bu isim, doğaya en uygun yaşamın hayvanların yaşamına benzetilmesinden gelir. Diyojen, köpeksi davranışları ve alçakgönüllü yaşam tarzıyla tanınmış ve insanlara umut ışığı olmuştur.

Günümüzde "Gölge etme başka ihsan istemez" sözü, birinin gereksiz yardım teklifini reddederken kullanılan bir deyim olarak kullanılmaktadır. Bu söz, kendi istekleri doğrultusunda yapılan basit ve yetersiz yardımları reddetme anlamına gelir.

Bu bilgiler ışığında, Diyojen'in felsefesi ve yaşamına dair doğru bilgilerle daha bilinçli bir şekilde daha fazla ayrıntı öğrenmek isterseniz size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
 
Geri
Üst