AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Diyojen ne ariyordu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Diyojen ne arıyordu?​

Sinoplu filozof Diyojen (MÖ. 412-323) elinde fener “adam” arıyordu. Kinik felsefenin temsilcisi olan Diyojen, ortada “adam” bulamamaktan yakınıyordu. Bu “adam”, erkek anlamında değil, “gerçek insan” anlamında bir sözcük.

Kinik felsefesi nedir Diyojen?​

Kinizm için var olan temel kavramlar; doğa, akıl, kendi kendine yeterlilik ve özgürlüktür. Bunun dışında her şeyi yok sayarlar. Bir kinik için, gelenekler genellikle saçmadır ve alay konusu olmaya değerdir.

Romen Diogenes kimdir?​

Romen Diogenes kimdir?
IV. Romanos (Grekçe: Ρωμανός Δ’ Διογένης, Romanos IV Diogenis) ya da yaygın Türkçe adıyla Romen Diyojen, (d. y. 1030 – ö. 4 Ağustos 1072), 1068 ile 1071 arasında hüküm süren Bizans imparatoru.

Diyojen neden fıçıda yaşamıştır?​

Diyojen’in varlıksız, yalnız, sade ve “doğaya uygun” hayatı da bu öğretinin bir sonucudur. Rivayete göre sadece bir fıçısı ve tası olan Diyojen, çeşmede avuçlarıyla su içen bir çocuğu görünce sahip olduğu tasın da fazlalık olduğunu düşünerek onu atmıştır.

Golge etme baska ihsan istemem nedir?​

Bu deyim, “Zarar verme yeter, iyiliğin senin olsun” mâniasında kullanılır.

Kinik olmak ne demek?​

Kinik olmak ne demek?
doğal ve sade bir yaşam sürdüren; erdemi, başka deyişle kendi kendine yetmeyi etik ilke olarak gören.

Türklerin Diyojen i kimdir kısaca?​

Kapadokya’lı bir aileye mesup olan Romen Diyojen, 1 Ocak 1068 tarihinde tahta çıkmıştır. Romen Diyojen, tahta çıktığında ülkesinin doğusunda ortaya çıkan sorunlarla ilgilenmiştir. Bu dönemde Doğu Anadolu’ya giren Selçuklu ordularına karşı başarılı üç askeri zafer kazanmıştır.

Romen Diyojen neden oldu?​

Anadolu’yu Türklere karşı savunmak için tahta çıkıp büyük bir ordu topladı ama Malazgirt Meydan Muharebesi’nde Alparslan’a karşı başarısız olunca tahttan indirildi ve Bizans tarafından gözlerine mil çekildi. Gözlerine mil çekme işlemi çok kötü yapıldığı için hayatını kaybetti.
 
Sinoplu filozof Diyojen, elinde fenerle "adam" arıyordu, ancak bu "adam" sözcüğü erkek anlamında değil, "gerçek insan" anlamında kullanılıyordu. Diyojen, Kinik felsefenin temsilcisi olarak doğa, akıl, kendi kendine yeterlilik ve özgürlük gibi kavramlara önem veriyordu. Kendisine ait sade ve varlıksız bir yaşam tarzı olduğundan bir fıçıda yaşamayı tercih etmiştir. Tası ve fıçısı dışında fazlalık olarak gördüğü eşyalarını atarak minimalizmi benimsemiştir.

Kinik olmak, doğal ve sade bir yaşam sürdürmek, erdemi ve kendi kendine yeterliliği önemsemek anlamına gelir. Romen Diyojen ise IV. Romanos olarak da bilinir, Bizans İmparatoru olarak 1068 ile 1071 yılları arasında hüküm sürmüştür. Romen Diyojen, Selçuklu ordularına karşı Anadolu'yu savunmak için büyük çaba sarf etmiş ancak Malazgirt Meydan Muharebesi'nde başarısız olunca tahttan indirilmiş ve gözlerine mil çekilmiştir.

"Golge etme baska ihsan istemem" deyimi ise "Zarar verme yeter, iyiliğin senin olsun" anlamında kullanılan bir ifadedir. Diyojen'in hayatı ve felsefesiyle ilgili verdiğiniz bilgileri kaynak alarak detaylı bilgilendirme yapabilir, başka sorularınızı da cevaplayabilirim.
 
Geri
Üst