AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

DİYET VE SPOR YAPMANIZA RAĞMEN KİLO VEREMİYORSANIZ SORUN GIDA İNTOLERANSI OLABİLİR

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Çok sağlıklı olduğunu düşünerek tükettiğiniz besinlerin sivilcelerinizin ,fazla kilolarınızın ,kronik yorgunluğunuzun ve hatta kronik kabızlık ,ishal, şişkinlik , gaz gibi sindirim sistemi problemlerinizin tetikleyicisi olabileceğini biliyor muydunuz? Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünya nüfusunun yarısında gıda intoleransı mevcut olup, 1 milyar kişiye gıda intoleransı tanısı konmuştur.

Gıda İntoleransının Neden Olduğu Sağlık Problemleri:

Kronik inflamatuar hastalıklar;

Kronik baş ağrısı,

Aşırı kilo alma, kiloda ani dalgalanmalar, kilo verememe

Aşırı kilo verme, kilo alamama

Cilt sorunları (akne , egzama ,sedef vb.),

Otoimmün hastalıklar,

Fibromiyalji,

Migren,

Mide ve İrritabl Barsak Sendromu (İBS) gibi bağırsak hastalıkları,

Emilim bozuklukları,

Romatizmal hastalıklar,

Nefes darlığı, astım,

Depresyon, sinirlilik,

Tip 2 diyabet,

Hipertansiyon,

Metabolik sendrom,

Hipotroidizm,

Kronik rinit,

Ödemli göz kapakları,

İdrar bozuklukları,

Crohn‟s hastalığı,

Kalp ve dolaşım sorunları

Ağız ülserleri ,kronik ishal ve kabızlık
Gıda intoleransını tespit etmek için eliminasyon diyetleri ve gıda intolerans testleri kullanılmaktadır. İntolerans semptomları saatler veya günler içinde ortaya çıkabileceğinden bu sebeple de eliminasyon diyetiyle hangi gıdaya intolerans olduğunu anlamak pratikte çok zor olduğundan genellikle yaygın olarak gıda intolerans testleri kullanılır. Yukarıda sayılan sağlık problemlerinden bir veya bir kaçına sahip kişiler intolerans geliştirdikleri besinleri diyetlerinden çıkardıklarında fayda sağlayacaklardır.

Besin duyarlılığı testi ile takip edilen kilo problemi yaşayan kişilerde kilo kontrolü ile ilgili yapılan çalışmalarda kilo kaybı, vücut yağ kütlesinde ve beden kİtle indeksinde azalmada anlamlı sonuçlar bulunmuş, bu bireylerin eliminasyon diyetiyle obezite dışında, gastrointestinal reflü, baş ağrısı vb. besin duyarlılığıyla ilişkili problemlerinin de azaldığı gösterilmiştir.

Gıda intolerans testi sonucunda intoleransın şiddetine göre vücudun intolerans geliştirdiği besinler 8, 12 veya 24 hafta süreyle diyetten elimine edilir. Diyetten intoleransa sebep olan besinler çıkarılırken dikkat edilmesi gereken önemli nokta makro ve mikro besin ögesi eksikliğine sebebiyet vermemek olmalıdır.

Örneğin bir kişide inek koyun keçi sütlerine karşı intolerans gelişmiş ise manda sütü gibi diğer alternatif hayvan sütü kullanılmalıdır. Eğer tüm hayvan sütlerine karşı intolerans varsa diğer protein kaynaklarına yönelinmeli. Süt ürünleri tüketilememesi sebebiyle Ca yönünden bir eksiklik olmaması için ise yeşil yapraklı sebzeler ,badem ,keten tohumu tüketilerek Ca ihtiyacı karşılanmalıdır.

İntolerans testi sonucunda sadece bir iki besine intoleransınız olabileceği gibiaynı anda birden fazla protein ve karbonhidrat kaynağına karşı da intoleransınız var olabilir.Bu durumda diyete intolerans olan besin yerine uygun alternatifin belirlenmesive uygun tarifler geliştirilmesi diyetisyenin işidir.Diyetisyen kontrolünde gıda intolerans testinin sonucuna göre aynı zamanda tüm besin ögeleri , vitamin ve mineralleri dengeli bir şekilde içeren uygun bir diyet takip edilmelidir.
 
Geri
Üst