AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Diye zarf fiil olur mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Diye zarf fiil olur mu?​

‘diye’ bu özelliğiyle diğer bağ-fiillerden ayrılır; çünkü ‘sorarak’ gibi bir bağ-fiil, zarf fonksiyonunda işlerken (bu nedenle zarf-fiil şeklinde de kullanılır), ‘diye’ sözcüğü, zarfların anlamsal işlevine sahip bir bağlaç gibi davranır. kısacası, bir yüklemi anlamsal olarak içinde bulunduğu anayükleme bağlayabilen …

Fiilimsiler cümle içinde nasıl bulunur?​

Cümlede geçen fiilimsileri bulmak için öncelikli olarak cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunu da kelimenin sonuna gelen mastar ekleri -mek/-mak ile bulabilirsiniz. Bir kelime mastar eki aldığı zaman anlamı bozulmuyorsa fiil demektir.

Adlaşmış sıfat fiil fiilimsi sayılır mı?​

Adlaşmış sıfat fiil fiilimsi sayılır mı?
Bu bağlamda adlaşmış sıfat fiil nedir sorusunun yanıtı sıklıkla araştırılmaktadır. Toplamda üç çeşit fiilimsi vardır. Sıfat fiil, bu fiilimsi çeşitlerinden birisidir. Kendisinden sonra gelen ismi yutmuş olan sıfat fiillere ise adlaşmış sıfat fiil adı verilmektedir.

Fiilimsiler yapım eki olur mu?​

Fiilimsiler yapım eki olur mu?
Fiilimsi ya da eylemsi, fiillerden türemelerine karşın fiilin bütün özelliklerini göstermeyen; cümle içerisinde isim soylu sözcükler gibi kullanılan fiil soylu kelimelerdir. Türkçede fiilimsiler, fiillere yapım ekleri ekleyerek oluşturulur.

Zarf fiil yüklem olur mu?​

Grubun ana unsuru zarf-fiildir ve sonda bulunur. Cümleler öğelerine ayrılırken zarf-fiil ve ondan önce gelen ve ona bağlı olan kelimeler ayrılmazlar. Zarf-fiil, grupta yüklem görevindedir.

Fiilimsi nasıl bulunur?​

Fiilimsi ekleri genellikle kelimenin sonunda bulunur. Türüne göre cümlede isim, sıfat ya da zarf görevinde kullanılır. Bunun için mutlaka üzerinde düşünmemiz gereken şey şudur: Eğer fiilde “sıfat-fiil” eki olduğunu düşünüyorsanız, o eki alan fiilin mutlaka bir ismi nitelemesi gerekir.

Adlaşmış sıfat isim midir sıfat mıdır?​

Adlaşmış sıfat isim midir sıfat mıdır?
Niteleme sıfatları, çekim eki alarak veya almadan, niteledikleri ismin yerine geçecek şekilde kullanılabilir. Bu sözcüklere “adlaşmış sıfat” denir.

Fiilimsiler hangi yapım eki?​

Fiilimsiler hangi yapım eki?
Fiilimsiler (eylemsiler), fiilimsi ekleri yapım eki midir, çekim eki midir? Türkçede sözcüğün türünü, anlamını değiştiren her ek “yapım eki”dir. Fiilimsiler de eklendikleri fiil(eylem) olan sözcüğü fiil olmaktan çıkardıkları, isme yaklaştırdıkları için yapım eki grubuna girmektedir.
 
Evet, "diye" zarf-fiil olarak kullanılabilmektedir. "Diye" kelimesi, zarf fonksiyonunda işlerken bağlaç gibi davranır ve yüklemin anlamını içinde bulunduğu anayükleme bağlar. Bu nedenle "diye" zarf-fiil olarak kabul edilebilir.

Fiilimsiler cümle içinde bulunurken öncelikle cümledeki fiilleri belirleyerek mastar eklerini (-mek, -mak) arayarak bulabilirsiniz. Fiilimsiler, fiilin bütün özelliklerini göstermeyen ve cümle içerisinde isim soylu sözcükler gibi kullanılan fiil soylu kelimelerdir.

Adlaşmış sıfat fiil, adlaşmış bir sıfatın ismi nitelemesi durumunda ortaya çıkar. Adlaşmış sıfat fiil, sıfat fiilinden türemiş olup kendisinden sonra gelen ismi yuttuğu için adlaşmış sıfat fiil olarak adlandırılır.

Fiilimsiler, fiillere yapım ekleri ekleyerek oluşturulurlar. Fiilimsiler fiile yapım ekleri eklendiği zaman fiilin bütün özelliklerini göstermezler ve cümle içerisinde isim, sıfat veya zarf gibi kullanılabilirler.

Zarf-fiil, grupta yüklem görevinde olan bir yapıdır. Cümleler öğelerine ayrılırken zarf-fiil ve ondan önce gelen kelime ayrılmazlar. Zarf-fiil, grupta yüklem görevi üstlenir.

Adlaşmış sıfatlar, niteleme sıfatlarıdır ve çekim eki alarak veya almadan, niteledikleri ismin yerine geçecek şekilde kullanılabilirler. Adlaşmış sıfatlar, nitelemek amacıyla kullanılan sıfatlardır.

Fiilimsiler, yapım eki olarak kabul edilir çünkü fiilimsiler fiil olmaktan çıkarıp isme yaklaştırırlar ve sözcüğün türünü, anlamını değiştirirler. Bu nedenle fiilimsiler eklandikleri fiilin türünü değiştirdikleri için yapım eki grubuna girmektedirler.

Eğer fiilde “sıfat-fiil” eki olduğunu düşünüyorsanız, o eki alan fiilin mutlaka bir ismi nitelemesi gerekir. Bu şekilde fiilimsiyi bulabilirsiniz.
 
Geri
Üst