- Konu Yazar
- #1
Diyareye neden olan bakteriler?
Diyare etkeni Escherichia coli / Shigella patojenik tipleri mevcuttur. Bu farklılıklara adhesinler, invazin ve toksinler gibi virulans faktörleri neden olur. Bakterilerin virulans faktörlerini ya da bunları kontrol eden genler, bu organizmaları saptamak ve birbirinden ayırmak amacıyla kullanılmaktadır.Gastroenterite neden olan bakteriler?
Bakteriyel Gastroenterit: Genellikle E. Coli, Salmonella ve Compylobacter gibi bakteri türlerine bağlı olarak ortaya çıkan bağırsak enfeksiyonu türüdür. Besin zehirlenmelerine bağlı olarak ortaya çıkan ishal olguları da bakteriyel gastroenterit türündedir.Akut bakteriyel Gastroenteritler nelerdir?
Akut bakteriyel Gastroenteritler nelerdir?Akut gastroenterit, mide ve bağırsakların iltihabıdır (enflamasyonudur). Bu hastalıkta ishal ana bulgu olup, ishale bulantı, kusma, ateş ve karın ağrısı eşlik edebilir. Akut gastroenterit genellikle bir virus veya bakteri, daha nadir olarak da bir parazitin vücuda alınmasıyla meydana gelir.
. . Bağırsak kanamasıbağırsak kanaması tedavisi nelerdir?
Bağırsak Kanaması 1 Hemoroit 2 Anal fistül 3 İltihabik durumlar (Ülseratif kolit, Crohn hastalığı) 4 Kolorektal polip 5 Kolorektal kanser 6 Divertiküler hastalık 7 Yapısal damar bozuklukları MoreHangi yöntemlerle bağırsak kanaması tedavisi yapılır?
İnce bağırsak kanamalarında, radyonüklid sintigrafi kullanılarak kanayan yer tespit edilebilir. Bu yöntemde damara radyoaktif madde verilerek, özel bir kamerayla kanama yeri tespit edilir. Bağırsak kanaması tedavisi nasıl yapılır? Endoskopik yöntem kanamayı gösterdiği gibi, tedaviye olanak sağlayan bir yoldur.Bağırsak kanaması, kan damarlarının çatlamasıyla meydana gelir.?
Bağırsak kanaması, kan damarlarının çatlamasıyla meydana gelir.?Bağırsak kanaması, bağırsaklardaki sorunlardan dolayı kan damarlarının çatlamasıyla meydana gelir. Ağızdan ya da makattan gelen kanamayla kendini belli eden, kişide halsizlik yapan bir rahatsızlıktır. Erken teşhis edilmesi tedavi için oldukça önemlidir.
Kalın bağırsak tümörleri ya da iyi huylu tümörler kanser oluşumunun gelişiminde önemli bir rol oynar. Bu durumlarda gizli ya da bariz kanamalar meydana gelebilir. Kalın bağırsaklardaki iltihaplar ve enfeksiyonlarda kanamalara neden olabilir. Bağırsak kanamasına neden olabilecek rahatsızlıklar nelerdir?
Patojen bir mikroorganizma ya da onun ürettiği toksini içeren bir gıdanın tüketimi sonucu ortaya çıkan hastalıklara “Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar” denmektedir (3).
Probiyotik içinde ne var?
Probiyotik içinde ne var?Probiyotik olarak bilinen mikroorganizmalar genellikle Lactobacillus, Streptococcus ve Bifidobacterium grubundandır. Probiyotiler, patojen ve zararlı bakterilerin sayılarını azaltmak, bağışıklık sistemini iyileştirmek, bağırsak duvarının fonksiyonlarının iyileştirmek şeklinde etkileri vardır.
Bakteri toksinleri nedir?
Bakterilerin hücre çeperlerinde bulunan dışarıya salgılanmayan, ancak hücrenin parçalanması sonucu meydana çıkan lipopolisakkarit yapısında (yani bakterinin yapı maddelerinden olan) bir takım toksik maddelerdir. Daha çok gram (-) bakteriler tarafından meydana getirilirler.Gastroenterit neden olan virüsler?
Viral. Mide-bağırsak iltihabına neden olan virüsler arasında rota virüs, noro virüs, adeno virüs, ve astro virüs bulunmaktadır. Rota virüs, çocuklarda görülen mide iltihabının en yaygın sebebidir ve hem gelişmiş’de hem de gelişmekte olan ülkeler’de benzer vaka oranlarına yol açar.AEG hastalığı nedir?
AEG hastalığı nedir?Gastroenterit kusma ve ishale neden olan ve çoğunlukla bebek ve çocuklarda görülen bağırsak enfeksiyonudur. Sıcaklarda bu hastalığın görülme oranı artar. Çünkü mikroorganizmalar sıcak havalarda kolayca çoğalarak gastroenterit dediğimiz bağırsak enfeksiyonuna yol açabilmektedir. En yaygın belirtileri kusma ve ishaldir.
Prebiyotik ürünler nelerdir?
Prebiyotik gıdalar- Sebzeler: Pırasa, yer elması, bamya, enginar, kereviz, domates, soğan, sarımsak, hindiba, kuşkonmaz, hardal bitkisi.
- Kurubaklagiller: Fasulye, mercimek, bezelye, nohut.
- Tam tahıllar: Tam buğday, yulaf, kara buğday, arpa, kepekli pirinç
- Yağlı tohumlar: Ceviz, badem, fındık, ketentohumu.