Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Diyanet kan sekeri olcmek orucu bozar mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.535
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Diyanet kan şekeri ölçmek orucu bozar mı?​

Şeker ölçmek, aynı zamanda kan aldırma statüsüne girdiği için orucu bozmayan unsurlar arasına girmektedir. Ancak gıda ve/veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Şeker hastalarının kullandıkları insülin iğnesi bu nitelikte olmadığı için orucu bozmaz.

Orucluyken kahverengi leke gelirse oruç bozulur mu?​

Pembe, kahverengi lekeler adetten sayılır ve oruç tutulmaz.

Çok az kan gelmesi orucu bozar mı?​

Çok az kan gelmesi orucu bozar mı?
İşte oruçluyken bilinmesi gerekenler… Düzenli âdeti olan bir kadının adet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler adet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar adetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılamaz ve oruç tutamaz.

Diyanet fetva insülin orucu bozar mı?​

Diyanet fetva insülin orucu bozar mı?
Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve/veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar). Şeker hastalarının kullandıkları insülin iğnesi bu nitelikte olmadığı için orucu bozmaz.

Adet dönemi sonrası kahverengi akıntı orucu bozar mı?​

Diyanete göre regl sonrası gelen kahverengi akıntı adet hükmünde sayılır ve kadın hala adet döneminin içerisinde görülür. Bu durumdan dolayı da oruç tutamaz ve niyetlendiyse de orucu bozulur. Lekelenmenin olduğu bu günlerde kadın sadece oruç değil namaz da kılamaz.

Leke görmek orucu bozar mı?​

Eğer kahverengi leke görülmesi 10 günlük süre içindeyse orucu bozar. 10 günden sonraki lekeler ise artık adet bitmiş kabul edileceğinden orucu bozmaz. Bu dönemlerde kadınlar oruçlarını tutabilir. Adet başlamadan önceki lekeler adetin başlangıcı olarak kabul edilir.

Adet kanı az gelmesi orucu bozar mı?​

Adet kanı az gelmesi orucu bozar mı?
Fizyolojik olarak adetin başlamış olması, orucu bozar. Dolayısıyla bir iki damla ya da daha fazla kanama farketmeksizin oruç bozulmuş olur.

Bir damla adet olmak orucu bozar mı?​

Bir damla adet olmak orucu bozar mı?
Oruca niyetlenen bir kadın, gün içerisinde âdet görmeye başlarsa orucunu bozar, temizlenince bu günün orucunu da kaza eder (Merğînânî, el-Hidâye, II, 276). İftar vaktine kadar oruçlu gibi davranması doğru değildir. Ancak Ramazanın hassasiyetine riayet ederek başkalarının yanında yiyip içmemesi uygun olur.
 
Kan şekeri ölçmek amacıyla yapılan testlerin (insülin gibi tedaviler hariç) orucu bozmaması, Diyanetin görüşüne göre gıda veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozmasıyla ilgilidir. Bu nedenle şeker hastalarının insülin iğnesi kullanması orucu bozmaz.

Adet dönemi öncesinde veya sonrasında kahverengi lekelenmelerin görülmesi durumunda, bu lekeler adet hükmünde kabul edilir ve kişi o süreçte adetli olarak kabul edilir. Bu dönemlerde oruç tutulmaz ve namaz kılınmaz.

İnsülin gibi gıda veya keyif verici olmayan enjeksiyonların orucu bozmamasıyla ilgili olarak Diyanetin aldığı kararlar da değerlendirilir. Ancak, gıda veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Bu bağlamda, insülin iğneleri orucu bozmaz.

Adet dönemi sonrasında gelen kahverengi akıntı da adet hükmünde sayılır ve kadın hala adet döneminde kabul edilir. Bu durumda oruç tutulmaz ve oruç niyeti de bozulur.

Kahverengi lekelerin belirli bir süre içinde (10 gün) görülmesi durumunda orucun bozulabileceği belirtilir. Eğer lekeler 10 günü aşarsa, adet dönemi bitmiş kabul edilir ve oruç bozulmaz.

Adet kanının az gelmesi durumunda da fizyolojik olarak adetin başlamış olması nedeniyle oruç bozulur. Bu durumda miktarın az ya da çok olması orucun bozulmasına etki etmez.

Bir damla adet olunması durumunda orucun bozulacağını belirten kaynaklar mevcuttur. Oruç tutarken adet başladığı durumda oruç bozulmuş olur ve o gün için kaza gerekebilir. Bu durumda iftar vaktine kadar oruçlu gibi davranmak doğru olmayabilir, ancak Ramazan'a özgü hassasiyetlere dikkat edilerek diğerleriyle yemek yememek uygun olabilir.
 
Geri
Üst