AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Diyaloglar arasinda kullanilan noktalama isareti nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.698
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Diyaloglar arasında kullanılan noktalama işareti nedir?​

Türkçede kullanılan birçok noktalama işaretinden biri de uzun çizgidir. Uzun çizgi genel olarak konuşmaları belirtirken kullanılır. Farklı görevlerinin olup olmadığı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Uzun çizginin bir diğer adı da konuşma çizgisidir.

Konuşma cümlesinden önce ne kullanılır?​

Tırnak işareti ile belirtilmeyen aktarma cümlelerini belirtmek için virgül kullanılır. Örn: Mutlaka benim de gelmem lazım, dedi. Diyaloglarda konuşma çizgisinden önce virgül kullanılır.

Alıntı cümlelerin başına ve sonuna ne konur?​

Alıntı cümlelerin başına ve sonuna ne konur?
Başka birinin yazısından veya sözünden, hiç değiştirilmeden yapılan aktarmalar tırnak içinde gösterilir. Alıntı cümle(ler), büyük harfle başlar, noktayla biter.

Konuşma çizgisinden önce iki nokta konur mu?​

Karşılıklı konuşmalarda kimin konuşacağı belirtildikten sonra iki nokta konur: -Buğdayla arpadan başka ne biter bu topraklarda?

Noktalı virgül nerelerde kullanılır ve örnekleri?​

Öğeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için konur:
- Sevinçten, heyecandan içim içime sığmıyor; bağırmak, kahkahalar atmak, ağlamak istiyorum.
- At ölür, meydan kalır; yiğit ölür, şan kalır.

Ünlem işareti nerelerde kullanılır?​

Ünlem işareti nerelerde kullanılır?
Ünlem işareti; sevinme, kızma, korku, mutluluk, şaşkınlık gibi aşırı heyecan anlatan cümlelerin sonuna konan işarete denilmektedir. Ayrıca çağrı, emir, hitap ve yasaklama bildiren cümlelere de ünlem işareti konulur. Bu işaretin olduğu cümle vurgulanarak ifade edilmektedir.
Karşılıklı konuşmaların olduğu cümlelerde ne kullanılır?​
1. Yazıda satır başına alınan konuşmaları göstermek için kullanılır. Buna konuşma çizgisi de denir.
Tamamlanmamış cümlelerin sonuna hangi noktalama işareti gelir?​
tamamlanmamış cümlelerin sonuna veya başına yan yana konulan üç nokta.

Alıntılanan sözden önce ne kullanılır?​

Alıntılanan sözden önce ne kullanılır?
Yüklemi olmayan cümlelerde kullanılır. Alıntılanan sözden önce iki nokta konur.

Alıntı ne demek örnek?​

ALINTI: Sözlü ve yazılı anlatımda bir başka yazar ya da şairden aynen aktarılarak kullanılan, yazıda tırnak ya da ayraç (parantez) içinde gösterilen söz, cümle, bölüm. İktibas (bkz.) farklı bir terimdir. Tırnak içinde gösterilen mısra, Nazım Hikmet Ran’ın “Çankırı Hapishanesinden Mektuplar-2” adlı şiirinden alınmıştır.

İki nokta ne zaman kullanılır?​

İki nokta kullanıldığı yerler; – Kendinden sonra örnek verilecek cümlenin sonuna konur. – Kendinden sonra açıklama yapılacak cümlenin sonuna konur. – Eserlerde karşılıklı konuşmalarda konuşan kişinin isminden sonra konur.

Iki noktadan sonra gelen cümleler nasıl başlar?​

Iki noktadan sonra gelen cümleler nasıl başlar?
İki nokta, metin içerisinde kullanıldığında işaretin ardından bir boşluk bırakılır. İşaretin ardından gelen ifade bir “cümle” ise büyük harfle başlar: Şu husus unutulmamalıdır: Kurallı cümlelerde yüklem sonda bulunur.

Virgül nerelerde kullanılır örnek cümleler?​

Herhangi bir sözcüğün, kendisinden sonra gelen sözcüğü belirtmediğini, onun tamlayanı olmadığını göstererek anlam karışıklığını gidermek için kullanılır: Örnek: Hasan’ın, otomobilini park yerinden alması gerekir. Küçük, ağaçta sallanıyordu. 3. Cümlede ara söz ve ara cümleleri ayırmak için konur.

Ünlem nedir örnek cümleler?​

Ünlem Cümlesi: Sevgi, korku, şaşma, hayret, seslenme, coşkunluk, heyecan ve sitem ifade eden cümlelere ünlem cümlesi denir. Ünlem cümleleri, ünlemlerle, bazı sıfatlarla, emir kipiyle, “ki” bağlacıyla, haykırmalarla ve ses tonuyla kurulur. Yapma! Ne güzel tesadüf!

Ironi olduğunu nasıl anlarız?​

Ironi olduğunu nasıl anlarız?
bir tür noktalama işaretidir. sağa bakan soru işareti şeklinde yapılır. yazılı metinlerde ironi veya alay * içeren cümlelerden sonra kullanılan bu işaret sözlüğün en büyük eksiklerinden biridir.
 
Türkçe'de kullanılan noktalama işaretlerinden biri de uzun çizgidir. Genellikle konuşmaları belirtmek için kullanılan uzun çizginin diğer adı konuşma çizgisidir. Konuşma cümlelerinden önce virgül kullanılarak aktarma cümleleri belirtilir. Örneğin: "Mutlaka benim de gelmem lazım," dedi. Alıntı cümleler başında ve sonunda tırnak işaretiyle gösterilir, büyük harfle başlar ve noktayla biter. Karşılıklı konuşmalarda konuşmacı belirtildikten sonra iki nokta konulur. Noktalı virgül öğeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri ayırmak için kullanılır.

Ünlem işareti; sevinme, kızma, korku, mutluluk, şaşkınlık gibi duyguları belirten cümlelerin sonuna konulur. İçerdiği cümleyi vurgular. Tamamlanmamış cümlelerin sonuna veya başına üç nokta eklenir. Alıntılanan sözlerden önce iki nokta kullanılır. İki nokta örnek verilecek cümlelerin sonuna, açıklama yapılacak cümlelerin sonuna ve eserlerde karşılıklı konuşmalarda konuşmacının adından sonra gelir.

Virgül, bir sözcüğün tamlayanını belirtmeden kullanıldığı yerlerde anlam karışıklığını gidermek için kullanılır. Ünlem cümleleri duyguları, seslenmeyi veya coşkuyu ifade eder. Ironi ifadesi ise sağa bakan soru işareti şeklinde yapılır ve yazılı metinlerde alay veya ironi içeren cümlelerden sonra kullanılır.
 
Geri
Üst