AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Diyalizin temel ilkeleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Diyalizin temel ilkeleri nelerdir?​

Diyaliz, kanda yer alan çözünmüş madde içeriğinin, yarı geçirgen bir zarla ayrıldığı diyaliz solüsyonuyla karşılaştırılmasıyla sıvı ve elektrolit dengesinin sağlandığı tedavi yöntemidir. Yöntemde su ve çözünmüş haldeki madde içeriği yarı geçiren zarı aşarak kan ile diyaliz solüsyonundan karşılıklı geçerler.

Diyaliz kaça ayrılır?​

Diyaliz tedavisi ise ikiye ayrılmaktadır. Buna göre hemodiyaliz ve periton diyaliz olarak iki çeşit diyaliz bulunmaktadır. 1944 yılında keşfedilen hemodiyaliz hastanın kanının diyaliz makinesi aracılığı ile temizlenmesini sağlar.
Solüt Transport Mekanizmaları: Membranın porlarından geçebilen solütler, iki farklı mekanizma ile taşınırlar; diffüzyon ve ultrafiltrasyon (konveksiyon).
Diyaliz endikasyonları nelerdir?
Akut böbrek yetmezliğinde sıvı fazlalığı, metabolik asidoz, hiperkalemi, üremik semptom ve bulguların varlığıyla diyaliz kararı verilebilmektedir. Kronik böbrek hastalarında ise diyalize başlamak için uygun zamanın belirlenmesi zordur.
Difüzyon diyaliz nedir?
Metabolik toksinlerin membrandan diyaliz sıvısına aktarılması doğal işlemlere dayanır. Bu işlem difüzyon olarak bilinir. Farklı molekül konsantrasyonlarına sahip kan ve diyaliz sıvısı, yarı geçirgen bir zar ile ayrıldığında, moleküller zardan daha düşük konsantrasyona hareket eder.

Diyaliz hangi damardan yapılır?​

Hemodiyaliz hastaları için “yaşam yolu” olarak tanımlanan ve hayati önem taşıyan damar yolu için en güvenilir yöntem kişinin kendi damarlarıyla yapılan yani otojen yöntem: AVF. Acil durumlarda santral venöz kateterleri, yarı acil durumlarda sentetik damarları, acil olmayan durumlarda ise otojen yöntemi uygulanıyor.

Diyalize kaç günde bir girilir?​

Diyaliz bir hastanede, tıbbi bir tesiste veya evde yapılabilir. Hem Hemodiyaliz hem de Periton diyalizi, bir tıbbi tesis veya evinizin içinde sağlanabilir. Genellikle bir klinikte haftada 2-3 kez gerçekleştirilen merkez içi diyalizi, doktorların ve bakıcıların diyaliz seanslarını düzenli olarak denetlemesini sağlar.
Tüpün içerisinde kanın düzenli akışını sağlayan iki pompa bulunur. Hastanın zararlı maddelerle kirlenmiş kanı birinci tüple alınır ve diyaliz çözeltinin içinden geçirilerek bu zararlı maddelerden arındırılır. Daha sonra temizlenen kan diğer tüple yeniden damara verilerek diyaliz işlemi sonuçlanmış olur.
Solüt transport nedir?
Diyaliz komplikasyonları nelerdir?
Akut komplikasyonlar sık ve nadir görülenler olmak üzere iki ayrı gruba ayrılabilir. Akut kompliasyonlar, sıklık sırasına göre, hipotansiyon (%20-30), kramplar (%5-20), bulantı-kusma (%5-15), kaşıntı (%5), baş ağrısı (%5), sırt ve göğüs ağrısı (%2-5), titreme ve ateş (%2)’tir.

Hangi değerlerde diyalize girilir?​

Diyalize başlaması gereken böbrek hastaları genellikle serum kreatinin düzeyi ile takip edilirler, serum kreatinin düzeyine bakarak kreatinin klirensi hesaplanır. Bir hastada kreatinin klirensi 15 ml/dakikanın altına inmişse diyaliz tedavisine başlanabilir ama her hasta birbirinden farklıdır.
 
Geri
Üst