AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Diyaliz hastalari tuzlu yerse ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Diyaliz hastaları tuzlu yerse ne olur?​

Dr. Bilal Görçin, böbrek hastalarının eti tuzsuz tüketmeleri gerektiğini belirterek, “Çünkü diyaliz döneminde tuz tüketimi, vücutlarındaki sıvı birikimini arttırır. Dolayısıyla diyalizde fazla sıvı çekmek zorunda kalınır ve buna bağlı kramp, bulantı, tansiyon düşüklüğü gibi sorunlar meydana gelir.

Diyalize giren hastalara neden kramp girer?​

Diyaliz hastaları vücutlarında biriken suyu ancak diyalizle atabiliyor. Dolayısıyla vücutta biriken suyun fazla olması, diyaliz esnasında kramp ve ani tansiyon düşmesine yol açacaktır.
Hangi evrede diyalize girilir?
Diyalize başlaması gereken böbrek hastaları genellikle serum kreatinin düzeyi ile takip edilirler, serum kreatinin düzeyine bakarak kreatinin klirensi hesaplanır. Bir hastada kreatinin klirensi 15 ml/dakikanın altına inmişse diyaliz tedavisine başlanabilir ama her hasta birbirinden farklıdır.

Böbrek hastaları hangi tuzu kullanmalı?​

O nedenle illaki tuz tüketilecekse hekimler olarak böbrek sağlığı için deniz ve kaya tuzu tüketilmesini öneriyoruz. Tabii deniz ve kaya tuzunun da aşırı tüketilmemesi gerekiyor.

Hangi hastalar tuz yiyemez?​

FAZLA TUZUN TETiKLEDiĞi BEŞ HASTALIK
Tuz neden böbreğe zarar verir?
Vücutta tuz dengesini böbrekler sağlıyor. Alınan tuzun yaklaşık yüzde 99.5’i böbreklerden geri emiliyor. Fazla miktarda tuz tüketilmesi durumunda böbrekler su ve tuz dengesini sağlamakta zorlanıyor, zaman içinde kan basıncı yüksekliğiyle birlikte böbrek işlevleri üzerinde olumsuz etkiler gelişebiliyor.
Bu nedenle özellikle yüksek tansiyon, diyabet ve böbrek yetmezliği olan kişiler yemeklerini tuzsuz pişirmeli. Bunun yerine nane, fesleğen, biberiye gibi acı olmayan baharatları kullanmalı” diye konuştu.
Tuz tüketiminde her altı gram artış ile sistolik kan basıncı 4-8, diyastolik kan basıncı 2.5-5 mmHg yükselir. Öte yandan, aşırı tuz tüketimi hem kan basıncını yükselterek hem de bundan bağımsız olarak kalp-damar hastalıklarına, inmeye ve kronik böbrek hastalığına yol açabilir.
Kalp hastaları hangi tuzu kullanmalı?
Yani sodyum içeriği açısından sofra tuzundan anlamlı bir farkı yoktur. Sonuç olarak kaya tuzunun da fazla tüketimi kalp ve damar sağlığı açısından sakıncalıdır. Sağlıklı bireyler günde 6gr altında tuz tüketmeli, hipertansiyon hastaları ise günlük 4 gr. ‘ ı geçmemelidir.

Tuzlu yemek böbreğe zarar verir mi?​

Diyabet ve hipertansiyon, kronik böbrek yetmezliğinin en önemli sebepleri olarak öne çıkıyor. Tuz tüketimi artıkça hipertansiyon riski de artıyor. Sonuç olarak aşırı tuz tüketimi böbreklere de zarar veriyor.
 
Geri
Üst