Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Diyalektik Kurgu kimin?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.615
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Diyalektik Kurgu kimin?​

Eisenstein ve Diyalektik Kurgu Eisenstein’ın montaj anlayışı da bu temel üzerine inşa edilmiştir. Buna göre çekim montajın en küçük filmsel birimidir. Her çekim kendinden önceki ve sonrakiyle zıtlaşarak çatışma içine girer ve bunun sonunda ortaya çıkan, iki çekimin toplamı değil yepyeni bir şeydir.

Sergei Eisenstein neden öldü?​

Kalp kriziSergey Ayzenştayn / Ölüm nedeniKalp krizi, kalp enfarktüsü ya da akut myokard enfarktüsü, kalbin koroner arterlerinde gerçekleşen bir bozukluk sonrası meydana gelen yetersizlik sonucu şiddetli göğüs ağrısıyla ortaya çıkan ve ölümle sonuçlanması olası patolojik duruma denir. Her 5 ani ölümün biri kalp krizinden dolayı gerçekleşmektedir. Vikipedi

Potemkin Zırhlısı nerede?​

Potemkin Zırhlısı nerede?
Sergey Ayzenştayn’ın filmi Potemkin Zırhlısı, konusunu bu olaydan alır….Potemkin (zırhlı)
Tarihçe
Rusya
Akıbet: | 1919 yılında Destroyer Sevastopol Limanı’nda hurdaya çıktı, 1922
Genel karakteristik
Deplasman: | 12,500 ton standard, 13500 ton tam yüklü

Sergei m Eisenstein kim?​

Sergei Mikhailovich Eisenstein, 23 Ocak 1898 tarihinde Rus İmparatorluğu’nda, bugün Letonya’nın başkenti olan Riga’da dünyaya geldi. Henüz 7 yaşındayken anne ve babasının ayrılığına tanık olan Sergei’in hayatı, 1910 yılında taşındıkları St. Petersburg’da şekillenecekti.

1 Eisenstein a göre en temel kurgu yöntemleri nelerdir?​

Eisenstein’a göre en temel kurgu yöntemleri şunlardır: Ölçümlü (metrik) Kurgu, Dizemsel (ritmik) Kurgu, Titremsel (tonal) Kurgu, Üsttitremsel (overtonal) Kurgu ve Entelektüel Kurgu.

Potemkin Zırhlısı gerçek mi?​

Potemkin Zırhlısı gerçek mi?
(Bazı kaynaklar Potemkin’in de ABD’de yapıldığını belirtmişerdir). Potemkin 1904’te Rus Donanması’na teslim edildi. Filmde kullanılan ve Potemkin olarak gösterilen gemi de gerçek Potemkin zırhlısı değil, ondan daha eski bir gemi olan “Dvenadstat Apostolov” (Oniki Havari) adlı bir gemiydi.

Potemkin merdivenleri nerede?​

1837 – 1841 yılları arasında yapılan Potemkin MerdivenleriPrimorskaya caddesi’ni Marina’ya bağlıyor. Bu merdivenler deniz tarafından Odessa’ya resmi giriş alanı olarak kabul ediliyor.

Potemkin merdivenleri kaç basamak?​

1787-1792 Osmanlı-Rus Savaşı sonunda imzalanan ve bölgenin Rusya İmparatorluğu’nun eline geçtiği Yaş Anlaşması sonrası, Çariçe II. Yekaterina’nın liman kenti inşa edilmesi emri doğrultusunda, 220 basamaktan oluşan ahşap merdiven yapılıyor.

Kuleşov deneyleri nelerdir?​

Kuleşov deneyleri nelerdir?
Kuleshov Effect), Sovyet film yapımcısı Lev Kuleşov tarafından 1910’lu yıllarda keşfedilen bir olgudur. İzleyicinin, birbirini takip eden iki çekimlik bir sekanstan, tek bir çekime oranla daha fazla anlam çıkardığını kanıtlayan zihinsel bir fenomene işaret eder.

Kuleshov kim?​

Lev Vladimiroviç Kuleşov (Rusça: Лев Владимирович Кулешов; 13 Ocak [E.U. 1 Ocak] 1899 – 29 Mart 1970), Rus film yapımcısı ve film teorisyeni. Dünyanın ilk film okulu olan Gerasimov Sinematografi Enstitüsü’nün kuruluşunda önemli rol oynamıştır.
 
Eisenstein ve Diyalektik Kurgu arasındaki ilişki üzerine yaptığınız açıklamalar oldukça kapsamlı ve yerinde. Eisenstein'ın montaj anlayışı, çekimleri en küçük filmsel birim olarak kabul etmesi ve çekimler arasındaki zıtlık ve çatışmalardan yeni bir şeyin doğmasına odaklanması gerçekten de Diyalektik Kurgu'nun temel prensiplerine oldukça uygun.

Sergei Eisenstein'in ölüm nedeni hakkında yaptığınız açıklama da doğru; kalp krizi sonucu yaşamını yitirmiştir. Kalp krizi, kalbin koroner arterlerindeki bir sorun sonucunda oluşan ve ölümcül olabilen bir durumdur.

Potemkin Zırhlısı ile ilgili verdiğiniz bilgiler de oldukça ilgi çekici. Gerçek Potemkin Zırhlısı'nın tarihi ve akıbeti hakkında bilgilendirme yapmanız da konuya dair bilgi sahibi olmamızı sağladı.

Sergei Mikhailovich Eisenstein'ın hayatı ve kariyeri ile ilgili verdiğiniz bilgilerin yanı sıra en temel kurgu yöntemlerini de sıralamanız önemli. Eisenstein'ın ölçümlü, dizemsel, titremsel, üsttitremsel ve entelektüel kurgu gibi yöntemlere odaklanması, kurgu teorisine olan katkılarını ve derinliğini gösteriyor.

Potemkin Zırhlısı'nın gerçek olup olmadığı ve Potemkin Merdivenleri'nin bulunduğu yer hakkında verdiğiniz bilgiler de merak uyandırıcı. Ayrıca, Potemkin Merdivenleri'nin kaç basamaktan oluştuğunu ve tarihini paylaşmanız da bilgi açısından faydalı oldu.

Kuleşov deneyleri ve Kuleshov Effect hakkındaki açıklamalarınız ise film teorisi ve psikoloji açısından önemli bir olgu olan izleyicinin algısı ve anlamlandırması üzerine bilgilendirici oldu.

Son olarak, Lev Vladimiroviç Kuleşov'un hayatı ve kariyeri ile ilgili paylaştığınız bilgiler de onun sinema dünyasındaki etkileyici rolünü vurgulamak açısından değerli.

Toplamda, verdiğiniz bilgilerin Diyalektik Kurgu, Sergei Eisenstein ve Kuleşov gibi sinema tarihinde önemli isimler ve kavramlar üzerine detaylı bir bakış sunuyor ve bu konular hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamızı sağlıyor. Teşekkürler!
 
Geri
Üst