AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Diyabet risk faktorleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Diyabet risk faktörleri nelerdir?​

Tip 2 için risk faktörleri yaşın artışı, şişmanlık (obezite), ailede diyabet öyküsü, gebelikte iri bebek ya da diyabet öyküsü, fiziksel aktivite azlığı, bozulmuş glukoz toleransı ve ırk/etnik gruptur. Egzersizin pek çok yararları vardır: Kilo vermeye yardımcı olur.

Mellitus ne demek?​

Mellitus ne demek?
Hastalığın tam adı olan Diabetes Mellitus, Yunancada şekerli idrar anlamına gelir. Sağlıklı bireylerde açlık kan glukoz düzeyi 70-100 mg/dL aralığındadır. Kandaki şeker seviyesinin bu aralığın üzerine çıkması, genellikle diyabet hastalığına işaret eder.

Diyabet gelişimine neden olan faktörler?​

Diyabet gelişimine neden olan faktörler?
HLA gen polimorfizmi tip 1 diyabetin gelişimine zemin hazırlayan genetik etkenlerin %40-50’den sorumludur. Çevresel faktörler olarak kızamıkçık, koksaki virüsler ve ilk 1 yaşta inek sütü kullanımı tip 1 diyabet gelişimine sebep olan etkenler olarak tespit edilmiştir.

Diabetes Mellitus kelime anlamı nedir?​

Diabet ya da Diabetes mellitus (Diabetes: Yunanca: Yunanca: διαβήτης ← Eski Yunanca Grekçe: διαβαίνειν, idrara geçen ve Latince Latince: mellis = tatlı ya da bal), sıklıkla yalnızca diabet ya da diyabet veya halk arasında şeker hastalığı olarak adlandırılan, genellikle kalıtımsal ve çevresel etkenlerin birleşimi ile …
Tip 2 için risk faktörleri yaşın artışı, şişmanlık (obezite), ailede diyabet öyküsü, gebelikte iri bebek ya da diyabet öyküsü, fiziksel aktivite azlığı, bozulmuş glukoz toleransı ve ırk/etnik gruptur.

5 diabetes insipidus nedir?​

5 diabetes insipidus nedir?
Diabetes insipidus (Yalancı Diyabet) aşırı idrara çıkma, aşırı susama ve aşırı su içme ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Sık idrara çıkma (özellikle gece idrara çıkma) ve gece idrar kaçırma en önemli belirtileridir. İdrar soluktur, renksizdir ve konsantrasyonu düşüktür.

Diyabet Hastalarının Beslenmesinde Nelere Dikkat Edilmeli?​

Diyabet Hastalarının Beslenmesinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Beyaz ekmek, makarna, pirinç, mısır, mısır gevreği, şekerli gıdalar yerine meyve, sebze, tam tahıl, kuru baklagiller (fasulye, nohut, bezelye ve mercimek) ve düşük yağ içeren süt ürünleri gibi sağlıklı karbonhidratlar tercih edilmelidir.

Diyabete neden olan etiyolojik faktörler nelerdir?​

Tip 1 Diyabet nedenleri arasında yüksek oranda genetik faktörler rol oynamakla birlikte kan şekerinin düzenlenmesinde görev alan insülin hormonunu üretimi yapan pankreas organına zarar veren virüsler ve vücut savunma sisteminin çalışmasındaki aksaklıklar da hastalığa sebep olan etmenler arasındadır.

Diabetes insipidus nedir tip?​

Diabetes insipidus nedir tip?
Diabetes insipidus, hipofiz bezinde arjinin vazopressin ( antidiüretik hormon veya ADH’de denilen) üretiminin olmaması veya böbreklerin ADH’ye yanıt vermemesi sonucu böbreklerin suyu tutamamasına neden olan bir hastalıktır.

Şekersiz şeker hastalığı tip kaç?​

Şekersiz şeker hastalığı tip kaç?
Şekersiz şeker hastalığı 3 tipte görülmektedir. En yaygın görülen “santral diabetes insipidus” adı verilen tipte beyindeki hipofiz bezinden salgılanan ve suyun böbreklerde tutulmasında görev alan antidiüretik hormonda (ADH) eksiklik varsa şekersiz şeker hastalığı görülmektedir.

Şeker hastaları meyve olarak ne yiyebilir?​

Portakal, karalahana, limon, lahana, ıhlamur, brokoli şalgam, , ıspanak, turp, greyfurt, çilek, böğürtlen gibi meyve ve sebzeler iyi gelen gıdalardır. Ancak konserveleri önerilmez. Tarçın: 1-6 arası tarçın tüketilmesi kan şekerinin yanında kolesterolü de düşürmeye etki etmektedir.

Komplikasyonları nelerdir?​

Komplikasyonları nelerdir?
Tıbbi anlamda ‘komplikasyon’ terimi, bir rahatsızlığın, hastalığın veya tıbbi tedavi işleminin ön görülebilen istenmeyen etkileridir. Komplikasyonlar bir hastalığın gidişatını kötü yönde etkiler.

Şeker hastalığının sebebi nedir?​

Şeker hastalığının sebebi nedir?
Diyabet (Şeker Hastalığı) nedenleri nelerdir?
- Obezite (aşırı kilo)
- Ebeveynlerde diyabet öyküsünün bulunması
- İleri yaş
- Hareketsiz yaşam tarzı
- Stres.
- Gebelik sırasında gestasyonel diyabet oluşumu ve normalden yüksek doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme.
 
Diyabet risk faktörleri arasında en yaygın olanları şunlardır:

1. Yaşın Artışı: Genellikle tip 2 diyabet için yaş ilerledikçe risk artar.
2. Şişmanlık (Obezite): Vücuttaki aşırı yağ dokusu, insülin direncine ve diyabete yol açabilir.
3. Ailede Diyabet Öyküsü: Aile bireylerinde diyabet öyküsü olan kişilerde risk artar.
4. Gebelikte İri Bebek veya Diyabet Öyküsü: Gebelik sırasında iri bebek doğuran veya gestasyonel diyabet geçirmiş kadınlar risk altındadır.
5. Fiziksel Aktivite Azlığı: Düzenli egzersiz yapmamak, diyabet riskini artırabilir.
6. Bozulmuş Glukoz Toleransı: Özellikle prediyabet durumundaki kişilerde diyabet riski yüksektir.
7. Irk/Etnik Grup: Bazı ırklar ve etnik gruplar, özellikle Asyalı ve Afrika kökenli kişilerde diyabet riski daha yüksektir.

Egzersizin sağlığa pek çok yararı olduğu gibi kilo kontrolüne de yardımcı olabilir. Bu nedenle düzenli egzersiz yapmak, diyabet riskini azaltmada önemli bir faktördür. Egzersiz kan şekerini dengelemeye yardımcı olurken, kalp sağlığını korumaya ve kilo vermeye destek olabilir. Egzersiz programınızı doktorunuz ile görüşerek uygun bir şekilde planlamak önemlidir.
 
Geri
Üst