AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dix-hallpike testi neden yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dix-hallpike testi neden yapılır?​

AMAÇ: Posterior kanal kaynaklı Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo(BPPV) da ileri laboratuvar ve görüntüleme tetkikleri istemeden, Dix-Hallpike manevrasıyla poliklinik ortamında teşhis koymak ve tedavi edici manevralarla hastaları kısa sürede şifaya kavuşturmaktır.
BPPV en sık hangi semisirküler kanalı etkiler?
Klinikte en sık görülen BPPV posterior semisirküler kanal orijinlidir. Dix ve Hallpike’ın tarif ettiği nistagmusun özellikleri halen yaygın olarak kabul görmekte ve yazarların tanımladıkları provakatif pozisyon, Dix-Hallpike manevrası olarak BPPV tanısı için kullanılmaktadır.

BPPV en sık hangi kanal?​

En sık etkilenen kanal arka yarım daire kanalıdır. BPPV KİMLERDE GÖRÜLÜR? BPPV her yaş gurubunda görülebilmekle birlikte yaşlı kişilerde daha sık görülür. 65 yaşın üstündeki kişilerde en sık baş dönmesi nedenidir. BPPV de Tanı hastalara spesifik pozisyonların verildiği pozisyonel testler uygulanarak konulur.
Dix hallpike testi nasıl yapılır?
Dix ve Halpike tarafından 1952 yılında tanımlanmıştır. Bu manevra da hasta oturur pozisyonda iken başı masanın kenarından hafifçe sarkacak şekilde sağa çevrilerek yatırılır ve 30 saniye tutulduktan sonra tekrar oturtulur. Yine 30 saniye sonra aynı manevra baş sol tarafa çevrilecek şekilde tekrarlanır.
Alttaki kulak yönünde torsiyonel, yukarı vuran nistagmus varsa pBPPV tanısı konur ve Tedavi için ‚’Semont” manevrası uygulanır. 3. Dix-Hallpike testi negatif ise veya nistagmusta torsiyonel özellik yok ise tanı için Supine roll testi uygulanır. a. Ageotropic nistagmus cupulolithiasisi gösterir, >60 saniye.
BPPV nasıl tedavi edilir?
İyi huylu pozisyonel baş dönmesi (Benign paroksismal pozisyonel vertigo -BPPV) belli baş pozisyonları ile ortaya çıkan baş dönmesi ve gözlerde istemsiz hareketler (nistagmus) ile karakterize, zaman içinde genellikle kendiliğinden düzelme gösterebilen bir hastalıktır.

BPPV hangi kulakta?​

Bu durumun en yaygın tipi BPPV’dir (iyi huylu paroksismal pozisyonel vertigo). İç kulağınızda küçük kalsiyum kristalleri gevşediğinde olur. Yatağa girerken veya yataktan kalkarken ya da başınızı yukarı eğerek hissedebilirsiniz. 60 yaşın üzerindeki kişilerin BPPV alma olasılığı daha yüksektir.
BPPV kaç günde geçer?
Benign paroksizmal pozisyonel vertigoda (BPPV) hastalık bir kaç hafta veya ayda kendiliğinden sonlanır.

BPPV ne zaman geçer?​

BPPV tanısı nasıl konur?
(BPPV) tanı testleri, belli başlı hareketleri ile ortaya çıkan, tekrar edebilen, kısa baş dönmesi atakları geçiren bir hastada yapılır ve Hallpike testi denilen provakasyon manevrası sırasında nistagmus (gözlerde titreme) gözlemlenerek doğrulanır. İncelemede nistagmus görülmezse BPPV tanısı belirsizdir.
Bu testte hasta sırt üstü yatar pozisyonda iken dış kulak yoluna 2 cc buzlu su konularak 20 sn beklenir. Sonra hastanın kulağı karşı tarafa çevrilerek buzlu su boşaltılır. Sonra hasta baş orta hatta olacak şekilde nistagmus kaydı yapılır.
Hints testi nedir?
Okulomotor sistemden gelen uyarılar ile vertikal olarak sağ – sol göz uyumsuzluğunu test eder. Test normalse kapanan göz açıldığında gözlerde herhangi bir hareket görülmez, hasta odaklamaya devam eder. Eğer santral bir lezyon varsa göz açıldığında iki göz küçük bir hareketle yeniden objeye odaklanır.
 
Geri
Üst