Dışsallık nedir türleri?
– Üreticiden üreticiye dışsallık: Üretimde başka üreticileri olumlu ya da olumsuz etkiler. – Tüketiciden üreticiye dışsallık: Tüketimde, üreticileri olumlu ya da olumsuz etkiler. – Tüketiciden tüketiciye dışsallık: Tüketimde başka tüketicileri olumlu ya da olumsuz etkiler.Dışsallık nedir örnekleri?
Dışsallık nedir örnekleri?Başka bir ifadeyle dışsallık, bir ekonomik faaliyetin amaçlarının dışında etki ve sonuç göstermesidir. Örneğin göl kenarında faaliyet gösteren bir fabrikanın kirli atıklarını göle atması sonucuyla göldeki balıkların ölmesi ve balıkçıların zarar görmesi dışsallığa örnektir. 1- Dışsallıklar negatif veya pozitif olabilir.
Piyasa dışsallık nedir?
Dışsallık, mal ve hizmetlerin üretim veya tüketiminin, diğer kişilere maliyet (negatif dışsallık) veya yarar (pozitif dışsallık) getirdiği durumları ifade etmektedir. Piyasa aksaklıklarından biri olan ve etkinsizlik yaratan dışsallıklar, sunulmakta olan mal ve hizmetlerin fiyatlarına yansımayabilir.Dışsallığın içselleştirilmesi nedir?
Dışsallığın içselleştirilmesi nedir?Dışsallıkların içselleştirilmesi ise, üretim veya tüketim faaliyeti sonucunda ortaya çıkan faydaların devamının sağlanması, olumsuzlukların ise giderilmesidir. Literatürde genellikle olumsuz dışsallıklardan bahsedilmekte ve bunların giderilmesine yönelik politika önerileri ileri sürülmektedir.
İlk kez Alfred Marshall tarafından ortaya atılan “dışsallık” kavramı, bugüne kadar pek çok değişik tartışmanın öznesi oldu ve yıllar içinde gelişti.
Sıfır dışsallık nedir?
Sıfır dışsallık nedir?dışsallığın kaynağı üretim ve tüketim fonksiyonu arasındaki ya da mallar arasındaki bağımlılıktır. üretim ve tüketim fonksiyonu bağımsız olursa dışsallık sıfırdır. dışsallık üretim ve tüketim sürecinde ortaya çıkar.