- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 224.974
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Dışsal ölçek ekonomileri ne demek?
Dışsal Ölçek Ekonomisi: Firmanın yer aldığı endüstride yaşanan bir gelişme neticesinde maliyetler düşüyor yahut yükseliyorsa buna dışsal ölçek ekonomisi denilmektedir. Teknolojinin gelişim göstermesi, endüstriye olan talebin artması gibi sebepler örnek olarak gösterilebilir.Dışsal ekonomiler nelerdir?
Dışsal ekonomiler, mal ve hizmetlerin sosyal optimuma göre daha az veya daha fazla arzına neden olan özel bir piyasa başarısızlığıdır. Dışsallık, bir bireyin üretim veya tüketime ilişkin bir faaliyetinin bir başka bireyin fayda fonksiyonunu etkilemesidir.
Dışsal ekonomiler kavramı ilk kez hangi iktisatçı tarafından ortaya atılmıştır?
Bu görüş ilk ola- rak sosyal refahdaki artış ve azalışları açıklamada İngiliz iktisatçi Nic- holas Kaldor tarafından ortaya atılmıştır. (Kaldor, 1939: 387 – 390). Bu yaklaşıma göre K, üretim düzeyinde B’nin sağladığı KL mikta- rindaki dışsal fayda A’ya «denkleştirici miktar» olarak ödenecektir.Içsel ve dışsal ekonomi nedir?
Ölçek ekonomileri işletmenin faaliyetleri içerisinde meydana geliyorsa İçsel ekonomiler, işletmenin faaliyetleri dışında dış çevresinden kaynaklanarak oluşuyorsa dışsal ekonomiler olarak tanımlanmaktadır.
Dışsal kazanç nedir?
Bir işletmenin içsel faaliyetleri dışındaki gelişmeler nedeniyle elde edeceği maliyet avantaj ve dezavantajlarını, dolayısıyla kazanç ve kayıplarını tanımlamak için kullanılır.Içsel ekonomi nedir?
İçsel Ekonomiler, İçsellik, İçsel Ekonomi. Firmaların büyük, yani daha çok üretmek yoluyla emek ve teçhizatı daha verimli kullanmalarını pazarlama ve yönetim masraflarını azaltmalarını ifade eder.
Içsel ekonomi ne demek?
İçsel ekonomiler firmaların büyümek, daha çok üretmek yoluyla emek ve teçhizatını daha verimli kullanmalarını, pazarlama ve yönetim giderlerini azaltmalarını ifade eder ( Ekonomi Sözlüğü,1991:250). İçsel ölçek ekonomileri işletmelerin büyüklüğüne bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.Oylama sonucu oluşan dışsal maliyetin tanımı nedir?
Genel olarak oylamanın iki tür maliyeti vardır. Birincisi dışsal maliyetlerdir; yani oylama sonucunda kararı beğenmeyenlerin katlandıkları maliyetlerdir. İkincisi ise karar alma maliyetidir; yani oylamaya katılan bireyler için yapılan zaman ve diğer masraflardır.