- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.050
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Dışsal nedir iktisat?
Dışsal ekonomiler, mal ve hizmetlerin sosyal optimuma göre daha az veya daha fazla arzına neden olan özel bir piyasa başarısızlığıdır. Dışsallık, bir bireyin üretim veya tüketime ilişkin bir faaliyetinin bir başka bireyin fayda fonksiyonunu etkilemesidir.Dışsal tüketim nedir?
Tüketiciden Tüketiciye Olumlu/Olumsuz Dışsallık biriminin tüketim fonksiyonu olumlu veya olumsuz etkileniyorsa tüketiciden tüketiciye dışsallık söz konusudur.Bir işletmenin içsel faaliyetleri dışındaki gelişmeler nedeniyle elde edeceği maliyet avantaj ve dezavantajlarını, dolayısıyla kazanç ve kayıplarını tanımlamak için kullanılır.
Içsel ekonomiler nedir?
Içsel ekonomiler nedir?İçsel Ekonomiler, İçsellik, İçsel Ekonomi. Firmaların büyük, yani daha çok üretmek yoluyla emek ve teçhizatı daha verimli kullanmalarını pazarlama ve yönetim masraflarını azaltmalarını ifade eder.
Dışsal eksi ekonomi ne demek?
Dışsal eksi ekonomi ne demek?Artısı ve eksisiyle dışsal ekonomiler Tanımdan görüleceği gibi dışsal ekonomik etki iki şekilde ortaya çıkabilir. Eğer bu tür bir faaliyet, başka ekonomik birimlere yararlı etkiler yaratmışsa dışsal artı ekonomi, tersine bu faaliyet başka ekonomik birimlere zarar getirmişse dışsal eksi ekonomi olarak adlandırılıyor.
Içsel verimlilik ölçeği nedir?
İçsel Ölçek Ekonomisi: Bir firmanın sahip olduğu üretim ölçeğine bağlı olarak maliyetler düşmekte ise veya yükselmekte ise buna içsel ölçek ekonomisi denilmektedir. İşçilerin uzmanlık kazanması, sermaye verimliliğin artması, yönetimin uzmanlaşması, örnek olarak gösterilebilir.Dışsal ölçek ekonomileri ne demek?
Dışsal ölçek ekonomisinde ise bir firmanın içinde bulunduğu endüstride kapladığı yer arttığında ortalama maliyeti düşer. Yani dışsal ölçek ekonomilerinde çıktı başına maliyet, endüstrinin büyüklüğüne bağlı, içsel ölçek ekonomilerinde ise çıktı başına maliyet, firmanın büyüklüğüne bağlıdır diyebiliriz.Firmanın üretim ölçeğindeki değişme sonucu sağlanan içsel ekonomiler, iki gruptur. Bir kısmı maliyetlerin düşmesini sağlayan avantajlardır ki, bunlara pozitif içsel ekonomiler denir. Maliyetlerin yükselmesine neden olan dezavantajlara ise negatif içsel ekonomiler adı verilir.