AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dislerini fircalamak orucu bozar mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.732
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dişlerini fırçalamak orucu bozar mı?​

Diyanetin yaptığı açıklamaya göre, boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozmamaktadır. İlaveten, diş macununun ya da suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.

Ezan okunduktan sonra diş fırçalanır mı?​

Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur.

Diş aldırmak orucu bozar mı?​

Diş aldırmak orucu bozar mı?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verdiği bilgilere göre; Diş çektirmek orucu bozmaz. Ancak dişin çekildiği yerden çıkan kan, karıştığı tükürüğün yarısından çok olur ve bu kan yutulursa oruç bozulur. Ramazan ayından sonra o günün orucunu kaza etmek gerekir.

Diyanet Diş fırçalamak orucu bozar mı?​

Diş fırçalamak orucu bozar mı? Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.

Ağızda diş macunu kokusu orucu bozar mı?​

Velhasıl: Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.

Sahurda diş fırçalamak dogru mu?​

Sahurda diş fırçalamak dogru mu?
İftar ve sahurdan sonra fırçalanmayan dişlerde oluşan bakteriler ağızda asitlenmeye ve diş çürümelerine neden olur. Bu durum enfeksiyon yolu ile birçok hastalığa da davetiye çıkarabilir. Diş çürüklerinden ve ağız kokusundan korunmak için, iftar ve sahurdan sonra dişlerin mutlaka fırçalanması gerekir.

Sahurda Ezan okunduktan sonra diş fırçalanır mı?​

Buna göre; orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsaktan önce ve iftardan sonra fırçalanması uygundur.

Sahurda yaptıktan sonra diş fırçalanır mı?​

Ramazan ciddiyetine göre uygun düşen, iftardan sonra ve sahurdan önce dişlerin fırçalanmasıdır. Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş macunu ile diş fırçalamakla da oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun, misvak parçalarının veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulmaktadır.

Diyanet Sakız çiğnemek orucu bozar mı?​

Diyanet Sakız çiğnemek orucu bozar mı?
Diyanet bilgisi ile haberimizde… SAKIZ ÇİĞNEMEK ORUCU BOZAR MI? Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 395, 396).

Cübbeli Ahmet Hoca Diş fırçalamak orucu bozar mı?​

Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220).

Ağızda sakızla uyumak orucu bozar mı?​

İşte, konuya ilişkin ayrıntılar… Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verdiği bilgilere göre; ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar.
 
Merhaba, diş fırçalamak konusunda açıklamalarda bulunmak isterim:

- Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre, boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozmamaktadır. Ancak, diş macununun veya suyun boğaza kaçması durumunda oruç bozulabilir.
- Ezan okunduktan sonra diş fırçalamak orucu bozmayacağı gibi, orucun bozulma ihtimaline karşı dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması önerilir. Eğer oruçluysanız ve diş fırçalayacaksanız, macun kullanmamaya dikkat etmek uygun olabilir.
- Diş aldırmak, orucu direkt olarak bozmaz. Ancak, diş çektirilen yerden çıkan kan, yutulması durumunda orucun bozulmasına sebep olabilir. Bu durumda, o günün orucunu kaza etmek gerekebilir.
- Sahurda diş fırçalamak önemlidir çünkü iftar ve sahurdan sonra fırçalanmayan dişlerde oluşan bakteriler diş sağlığını olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, diş çürüklerinden ve ağız kokusundan korunmak için sahur ve iftardan sonra dişlerin fırçalanması önerilir.
- Diyanet'e göre, sakız çiğnemek orucu bozabilir. Günümüzde üretilen sakızlarda ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, bu maddelerin yutulması kaçınılmaz olabilir. Bu sebeple, bu tür sakız çiğnemek orucu bozabilir.

Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak için Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamalarına başvurabilirsiniz. Herkesin sağlıklı ve huzurlu bir Ramazan geçirmesini dilerim.
 
Geri
Üst