Disiplinin amaci ve ilkeleri nelerdir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Disiplinin amacı ve ilkeleri nelerdir?​

Disiplinin üç temel amacı vardır. Bunlar: 1.Sevgi ve güven ilişkisini geliştirmek 2.Benlik değerinin temelini atmak 3.Başkalarını anlayarak ve onların kişiliklerine saygı göstererek model görevini gerçekleştirmek olarak sınırlanabilir. Disiplin aile içindeki denge ve düzenin oluşturulmasında büyük önem taşır.

Evde disiplin nasıl Sağlanir?​

Çocuklarınızda Disiplini Sağlamanın Yolları
- Beklentileriniz çocuğunuzun yaşına ve yapısına uygun olsun.
- Sadece olumsuz davranışlara tepki göstermek yanlış bir yaklaşımdır.
- Çocuğunuza deneme-yanılma fırsatı verin.
- Katı davranışlar sergilemek ve cezalandırmak istenilen davranışın yerleşmesini sağlamaz.
- Sabırlı olun.

Çocuk disiplini nedir?​

Çocuk disiplini nedir?
Disiplin çocuğa istenilen davranış ve alışkanlıkları öğretmek, kendi kendini denetleme ya da iç denetim olan ahlak gelişimini sağlamaktır. Disiplin bir anlamda çocuğun sahip olduğu sorumluklarıyla yaşantısındaki hareketlerinin, doğal ve sosyal sonuçlarını kabul etmesidir.

Çocuklar üzerinde otorite nasıl sağlanır?​

Çocuklar üzerinde otorite nasıl sağlanır?
Bunlar yapılırken ebeveynlerin çocuğa model olması oldukça önemlidir. Yine istenilen davranışlar sergilendiğinde abartıya kaçmadan sözel olarak ödüllendirmek pekiştirici olacaktır. Bunun yanı sıra, istenilen davranışları devam ettirme adına çocuğun yapmayı istediği aktiviteler de ödül olarak konulup desteklenebilir.

Disiplinin temel amacı nedir?​

Disiplin; çocuğa istenen davranış alışkanlıklarını öğretmek, kendi kendini yani iç denetimini sağlamaktır. Bu ise dıştan zorlamayla olmaz. Önemli olan içselleşmiş bir sorumluluk duygusunun çocukta oluşturulmasıdır. Gelişim süreci içinde çocuk, zihinsel gelişimi için ilgileneceği bir faaliyet arar.

Disiplin ilkeleri nelerdir?​

Disiplinin ilkeleri:
- * Kararlılık: Uzun bir tartışmaya girmeden arzuladığınız davranışın gerekçesini söyleyip istediğinizi yapmasını beklemek.
- * Kesinlik: “Hayır demişsem o olmayacak”
- * Süreklilik: “Geçen defa hayır demiştim, ısrarın faydası yok”
- * Sakinlik: “Ağlaman bittiğinde haber ver, bu konuyu konuşalım”

Eğitim Disiplin ne demek?​

Eğitim Disiplin ne demek?
Eğitimde disiplin ise; öğrenciye hangi davranışların istenilir olduğunu gösterip öğretmek, bu davranışı sergileyip sergilemediğini izlemek, davranışı beklenenden daha iyi sergilediğinde onu ödüllendirmek, iyi sergilenemediğinde cezalandırmaktır.

Dış disiplin ne demek?​

Dış disiplin ne demek?
Dış kontrollü disiplin ve iç kontrollü disiplin (özdenetim). Dış kontrollü disiplin; çocuğumuzun davranışlarını kontrol etmek ve istediğimizi yaptırabilmek amacıyla kızma, bağırma, azarlama, tehdit, sözle hor görme ve sevgiyi esirgeme gibi yöntemlerdir.

Disiplinin amacı ve ilkeleri
Disiplinin amacı genel olarak, çocuğa istenen davranışları öğretmek, kendi kendini denetleme yeteneğini geliştirmek, doğru ve sorumlu davranışları kazandırmak ve toplum içinde uyumlu bir birey olmalarını sağlamaktır. Bu amaca ulaşmak için belirli ilkeler ve yöntemler bulunmaktadır.

Çocuklarda disiplini sağlamanın yolları arasında, çocuğun yaşına ve yapısına uygun beklentiler belirlemek, sadece olumsuz davranışlara değil, olumlu davranışları da takdir etmek, çocuğa deneme-yanılma fırsatı vermek, sabırlı olmak ve katı cezalardan kaçınmak gibi noktalar yer almaktadır. Ayrıca, ebeveynlerin çocuklarına model olmaları da oldukça önemli bir noktadır.

Çocuk disiplini ise, çocuğa istenilen davranışları ve alışkanlıkları öğretmek, iç denetim yeteneğini geliştirmek ve sorumluluk duygusunu kazandırmak üzerine kuruludur. Disiplin, çocuğun sahip olduğu sorumluluklarla, davranışlarının sonuçlarını kabul etmesini sağlar.

Otoriteyi sağlarken ise ebeveynlerin çocuğa model olması önemlidir. İstenilen davranışlar sergilendiğinde ödüllendirme yapmak, çocuğun yapmayı istediği aktiviteleri ödül olarak sunarak teşvik etmek de etkili yöntemler arasındadır.

Disiplinin temel amacı, içselleşmiş bir sorumluluk duygusunun çocuğun içinde gelişmesini sağlayarak, istenilen davranışların doğal bir şekilde gerçekleşmesini amaçlar. Bu nedenle, dıştan zorlama ya da baskıyla değil, çocuğun kendi iç motivasyonuyla davranışlarını düzenlemesi hedeflenir.

Disiplinin ilkeleri arasında kararlılık, kesinlik, süreklilik ve sakinlik gibi unsurlar bulunmaktadır. Bu ilkeler çocuğa net ve tutarlı bir çerçeve sağlayarak, istenilen davranışların öğrenilmesine ve benimsenmesine yardımcı olur.

Eğitim disiplini ise, öğrenciye istenilen davranışları gösterip öğretmek, davranışları izlemek, ödüllendirme ve cezalandırma gibi yöntemlerle davranışların yönlendirilmesini sağlamak amacıyla uygulanan bir disiplin şeklidir.

Dış disiplin olarak adlandırılan yöntemler ise, çocuğun davranışlarını kontrol etmek amacıyla kızma, bağırma, azarlama, tehdit etme gibi dış etkenlerin kullanılmasına dayanır. Bu yöntemler genellikle uzun vadede istenilen sonuçları vermez ve çocuğun içsel motivasyonunu zayıflatabilir. Bu nedenle, içsel denetim yoluyla disiplin oluşturma daha sağlıklı ve uzun vadeli sonuçlar doğurabilir.

Geri