AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Disiplin turleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.181
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Disiplin türleri nelerdir?​

Günümüzde örgütlerde uygulanan disiplin türleri araştırıldığında, bunları dört başlık altında toplamanın mümkün olduğu görülmektedir.
- ÖNLEYİCİ DİSİPLİN. Disiplin problemlerini ortaya çıkmadan önlemeye yönelik disiplin çeşididir.
- DÜZELTİCİ DİSİPLİN.
- KADEMELİ DİSİPLİN.
- YAPICI DİSİPLİN.

Disiplin yaklaşımı nedir?​

Gelişimsel disiplin yaklaşımı, Kohlberg’in Ahlâk Gelişimi kuramının öğrenci disiplin uygulamalarına uyarlanmasıdır. Bu disiplin yaklaşımı öğrencilerin evrensel ahlak ilkelerine yaklaşmasını hedeflemektedir. Gelişimsel disiplin yaklaşımı beş evreli bir disiplin uygulaması içermektedir.
Yapıcı disiplin ne demek?​
insanın hata yapmasının doğal olduğunu, bu nedenle hemen cezalandırılması yerine davranışının nedenlerinin araştırılmasının gerekli olduğunu ileri süren bir disiplin yaklaşımıdır.

Kurallar koyarak oluşturulan disipline ne ad verilir?​

Kurallar koyarak oluşturulan disipline ne ad verilir?
Disiplin, çalışanların kendi içlerinde geliştirdiği ve çoğunluğun koyduğu kurallar bütünüdür. Disiplin, hatalı davranışlardan uzak durmayı, doğru davranmayı sağlamaya yönelik ilke, ku- ral ve uygulamaları kapsar.

Düzenleyici Disiplin Nedir?​

Düzenleyici Disiplin Nedir?
2 )Düzenleyici disiplin: Personelin zaman zaman kuralları ihlal eden davranışlarda bulunduğunda uygulanan disiplindir. Bu disiplinin uygulama biçimlerinden biri kademeli disiplindir. Personelin ilk hatasında hafif bir ceza uygun görülürken, bu hata tekrarlandıkça verilen cezanın şiddeti artar.

Öz disiplin yaklaşımı nedir?​

Başarılı bir iş hayatı için öz disiplin şart… Hayatınızda hoşnut olmadığınız şeyler varsa ve yaşamınızdan aldığınız tatmin azaldıysa bazı davranış ve düşünce alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekiyor olabilir. Düşünce ve davranış alışkanlıklarınız aynı kaldıkça kendinizi tekrar eder, hep aynı şeyleri yaşarsınız.

Disiplinler arası yaklaşım nedir örnek?​

İki ya da daha fazla disiplini, tutarlı bağlantılarla birbirine entengre eden bir bakış sunan disiplinler-arası yaklaşım,eğitimde öğrencilerin ilgili bağlantıları ve anlamlı ilişkileri kurabilmesine destek olmak amacıyla yer buluyor.
Okul ortamında disiplin oluşturmanın temel amacı nedir?​
Temel amaç, istenmeyen davranışların meydana gelme riskini azaltmak, sınıf içi disiplini bozan davranışları çabuk ve etkili şekilde zayıflatmak ve aynı zamanda iyi davranışı güçlendirmektir.

Personel disiplini nasıl sağlanır?​

Personel disiplini nasıl sağlanır?
İşyerlerinde pozitif disiplinin uygulanması için korku ve suçlama değil, değer odaklı bir güven ortamı yaratmalıyız. Çalışanların sadece söyleneni yapan değil kuralların koyulmasına katkıda bulunan bir konuma gelmesini sağlamalıyız; çünkü insan kendi belirlediği kurallara uyma konusunda daha disiplinli davranır.

Olumlu Disiplin Nedir?​

Olumlu Disiplin Nedir?
Pozitif disiplin,Nelson, Lott ve Glenn’in verdiği tanıma göre, çocukların kendi hareketlerini kontrol edebilmelerine ve problemlerini çözmelerine yardımcı olan bir yönetim tekniğidir(1).

Öz disiplin teknikleri nelerdir?​

Sağlam Bir Öz Disipline Sahip Olmanız İçin Edinmeniz Gereken 5 Alışkanlık
- Uyanır uyanmaz beyninizi eğitmeye başlayın.
- 2. Zevk alacağınız işler yerine, önce zor işlerinizi bitirin.
- 3. Zevk alacağınız etkinlikleri erteleyin.
- Hedefinize giden yoldaki bütün engellerden kurtulun.
- 5. Zihninizi daha iyi yönetmeyi öğrenin.

Öz disiplin yokluğu nedir?​

Öz disiplinin sağlanamamasının en temel sebebi, hedefin ve ulaşılacak ödülün belirgin olmayışıdır. Bir davranışın süreklilik kazanabilmesi ve zorluklar karşısında vazgeçilmemesi için tüm bu sürecin sonunda elde edilecek ödülün farkında olunmalıdır. Örneğin; başarılı bir iş hayatı için öz disiplin şarttır.
Disiplinler arası çalışma nedir örnek?​
Disiplinlerarası veya disiplinler arası çalışmalar , iki veya daha fazla akademik disiplinin tek bir faaliyette birleştirilmesini içerir (örneğin, bir araştırma projesi). Sosyoloji, antropoloji, psikoloji, ekonomi vb. Gibi başka alanlardan bilgi alır. Sınırların ötesinde düşünerek bir şeyler yaratmakla ilgilidir.

Disiplinler arası yaklaşım nasıl uygulanır?​

Disiplinler arası yaklaşım nasıl uygulanır?
Genel olarak, disiplinler arası yaklaşım; programların esnek olması, birbiriyle bağlantılı konu alanlarının birleştirilmesi, temalara dayalı ünitelere önem verilmesi, çeşitli kaynakların incelenmesi ve öğrenci gruplarının oluşturulması gibi noktaları kapsamaktadır.
 
Disiplin türleri arasında öne çıkan dört başlık şunlardır:

1. Önleyici Disiplin: Disiplin problemlerini ortaya çıkmadan önlemeye yönelik disiplin çeşididir.
2. Düzeltici Disiplin: Zaten oluşmuş olan disiplin problemlerini gidermeye yönelik disiplin türüdür.
3. Kademeli Disiplin: Personelin hatalarında kademeli olarak artan cezaları içeren disiplin türüdür.
4. Yapıcı Disiplin: Hata yapmanın doğal olduğunu kabul eden ve davranışların nedenlerini anlamaya dayalı bir yaklaşımı ifade eder.

Gelişimsel disiplin yaklaşımı ise öğrencilerin evrensel ahlak ilkelerine yaklaşmalarını amaçlayan Kohlberg'in Ahlak Gelişimi kuramından esinlenen bir disiplin yaklaşımıdır. Beş evreli bir disiplin uygulamasını içerir.

Personel disiplini sağlanırken önemli olan noktalar arasında, işyerlerinde pozitif disiplinin uygulanması, değer odaklı bir güven ortamı yaratılması ve çalışanların kurallara katkıda bulunmalarının teşvik edilmesi yer almaktadır. Bunun yanı sıra, hedefin net belirlenmesi ve hedefe ulaşmanın ödüllendirilmesi de önemlidir.

Öz disiplin, bireyin kendi düşünce ve davranışlarını kontrol edebilme yeteneği olarak tanımlanabilir. Öz disiplini geliştirmek için sabahları erken uyanarak beyin egzersizleri yapmak, zor işleri öncelik vermek, zevk alınacak işleri ertelemek gibi teknikler kullanılabilir.

Disiplinlerarası çalışma, farklı disiplinlerden gelen bilgi ve becerilerin bir araya getirilmesiyle gerçekleştirilen bir yaklaşımdır. Örneğin, sosyoloji, antropoloji, psikoloji gibi alanlardan bilgi alarak, sınırları aşarak yeni şeyler yaratmak disiplinlerarası çalışmanın bir örneğidir.

Disiplinler arası yaklaşımın uygulanması genellikle programların esnek olması, birbiriyle bağlantılı konu alanlarının birleştirilmesi, temalara dayalı üniteler oluşturulması, farklı kaynakların kullanılması ve öğrencilerin çeşitli gruplar halinde çalışması gibi yöntemleri içerir. Bu yaklaşım, disiplinler arası etkileşimi ve öğrenmeyi teşvik etmeyi amaçlar.
 

Similar threads

Geri
Üst