Disiplin sorusturmalarinda surelere uyulmazsa ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.105
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Disiplin soruşturmalarında sürelere uyulmazsa ne olur?​

Uygulamada bir yargı organı olan Danıştay’ın kararı dikkate alınmaktadır. Yani, aksi bir yargı kararı organı olmadığı sürece, disiplin soruşturmalarında sürelere uyulmaması, verilen disiplin cezasını kusurlandırmaz.

Disiplin cezası kaç gün içinde verilir?​

Disiplin cezası kaç gün içinde verilir?
Disiplin amirleri uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını soruşturmanın tamamlandığı günden itibaren 15 gün içinde vermek zorundadırlar. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren hallerde soruşturma dosyası, kararını bildirmek üzere yetkili disiplin kuruluna 15 gün içinde tevdi edilir.

Muhakkik raporu nedir?​

Muhakkik, inceleme yaptığı konu çerçevesinde kendisini tavzif eden amirin tüm yetkilerine sahiptir. Araştırma inceleme bitiminde topladığı ifade ve delillere göre görüşlerini, kanaatini bir rapor hazırlayarak, muhakkiklik görevini veren makama sunar.

Muhakkik soruşturmaya kaç gün içinde başlar?​

Muhakkik soruşturmaya kaç gün içinde başlar?
Muhakkik tarafından yapılacak olan soruşturmanın içeriğine göre bu süre örneğin 1 ay olabileceği gibi daha kapsamlı soruşturma ve incelemelerde bu süre 6 ay 1 yıl gibi sürelere de uzayabilmektedir. Bu nedenle muhakkik tarafından yapılan soruşturma için kesin bir süre verilmesi mümkün görülmemektedir.

Disiplin soruşturması sonucu şikayetçiye bildirilir mi?​

Disiplin kurulu kararı itiraz edene, işlem sonucu şikâyetçiye bildirilir. Tebligat işlemi tamamlandıktan sonra soruşturma dosyası tüm evrak ile birlikte Personel Daire Başkanlığına gönderilir.

Disiplin soruşturmasında ifade almak zorunlu mu?​

Disiplin soruşturmasında ifade almak zorunlu mu?
Soruşturmayı açan disiplin amiri, soruşturma onayında kimin hakkında soruşturma açtığını ismen ifade etmeli ve soruşturma konusunu somut olarak belirtmelidir. İsnat edilen suçun 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesinin hangi bendi kapsamında değerlendirileceğinin ifade edilmemesi gerekir.

Disiplin cezası ne kadar süre içinde tebliğ edilmeli?​

(2) Disiplin cezasını gerektiren fiil veya hâllerin işlendiği tarihten itibaren nihayet iki yıl içinde disiplin cezası verilmediği takdirde ceza verme yetkisi zamanaşımına uğrar. tarihi izleyen yedi gün içinde ilgilisine tebliğ edilir.

7 günlük savunma süresi nasıl hesaplanır?​

7 günlük savunma süresi nasıl hesaplanır?
Kanun maddesinde yer alan süre 7 günlük süre hesaplamasına tebliğ tarihini takip eden günden itibaren başlanacak ve 7. günün sonunda itiraz süresi sona erecektir.Konuyu bir örnekle açıklamak gerekirse memura ayın 1 inde tebliğ edilen bir disiplin cezasına karşılık memur ayın 2 sinden itibaren 7 günlük sürede itiraz …
 
Disiplin soruşturmalarında sürelere uyulmaması durumunda, Danıştay'ın kararı dikkate alınmaktadır. Diğer bir yargı organının kararı olmadığı sürece, sürelere uyulmaması disiplin cezasını hukuka aykırı kılmaz. Yani, sürelere uyulmaması durumunda alınan disiplin cezası geçerli olabilir.

Disiplin cezaları genellikle belirli süreler içerisinde verilmesi gerekmektedir. Disiplin amirleri, uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını soruşturmanın tamamlandığı günden itibaren 15 gün içinde vermeleri gerekmektedir. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren durumlarda ise soruşturma dosyası, kararını bildirmek üzere yetkili disiplin kuruluna 15 gün içinde tevdi edilmelidir.

Muhakkik raporu, soruşturma konusundaki incelemeleri sonucunda muhakkik tarafından hazırlanan rapordur. Muhakkik, incelediği konu çerçevesinde yetkilendirildiği amirin tüm yetkilerine sahip olarak, topladığı deliller ve ifadeler doğrultusunda bir rapor hazırlar ve bu raporu amirine sunar.

Muhakkik tarafından yapılacak soruşturmanın ne kadar sürede başlayacağı konusu, soruşturmanın içeriğine ve kapsamına bağlı olarak değişebilir. Örneğin, daha kapsamlı soruşturma ve incelemelerde bu süre 1 aydan daha uzun olabilir. Kesin bir süre belirtmek ise mümkün görünmemektedir.

Disiplin kurulu kararı itiraz eden kişiye iletildikten sonra, işlem sonucu şikayetçiye bildirilir. Tebligat işlemi tamamlandıktan sonra, soruşturma dosyası tüm evrak ile birlikte ilgili birime gönderilir.

Disiplin soruşturmasında ifade almak genel olarak zorunlu bir durumdur. Soruşturmayı başlatan disiplin amiri, kimin hakkında soruşturma açıldığını belirtmeli ve suç isnadının hangi kanun maddesi kapsamında değerlendirileceğini açıklamalıdır. İfade almak, soruşturmanın doğru ve adil şekilde yürütülmesi için önemlidir.

Disiplin cezasının tebliği de belirli süreler içinde gerçekleştirilmelidir. Disiplin cezası gerektiren fiil veya hallerin işlendiği tarihten itibaren en geç iki yıl içinde disiplin cezası verilmezse ceza verme yetkisi zamanaşımına uğrar ve ceza ilgilisine tebliğ edilir.

7 günlük savunma süresi, tebliğ tarihinden itibaren başlayarak takip eden yedinci günde sona erer. Yani, bir disiplin cezasının tebliğ edildiği tarihten itibaren ilgilinin, 7 günlük savunma hakkını kullanması gerekmektedir.
 
Geri
Üst