Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dis transit nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.237
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dış transit nedir?​

Cevap: Transit Rejimi, ithalat vergileri ve ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmayan serbest dolaşıma girmemiş ve ihracatla ilgili gümrük işlemleri tamamlanmış eşyanın gümrük gözetimi altında Türkiye Gümrük Bölgesi içindeki bir noktadan diğerine taşınmasına uygulanır.

Aktarma ticareti ne demek?​

“- Transit Ticareti, yurt dışında veya serbest bölgede yerleşik bir firmadan ya da antrepodan satın alınan malın, ülkemiz üzerinden transit olarak veya doğrudan doğruya yurt dışında veya serbest bölgede yerleşik bir firmaya ya da antrepoya satılması şeklinde tanımlayabiliriz.

Transit ticarette hangi kur alınır?​

Transit ticarette hangi kur alınır?
Transit ticaretin USD’den başka bir döviz cinsi üzerinden gerçekleştirilmesi halinde, malın alış ve satış bedelleri transit ticaretin gerçekleştiği tarihteki TCMB kur veya çapraz kurlarından USD’ye çevrilecektir.

Transit ticaret beyannamede nerede gösterilir?​

Transit ticaret beyannamede nerede gösterilir?
Daha açık bir ifadeyle transit ticaretten elde edilen kazanç ve iratlar ile kazanç ve iratları elde etmek için katlanılan gider ve maliyetler gelir tablosunda veya işletme hesap özetinde yer alacaktır.

Transit rejimine tabi bir eşya hangi belgelerle taşınır?​

Madde 88 – 1. Transit rejimine tabi eşya, şüphe veya ihbar durumları hariç olmak üzere, varış gümrük idaresine kadar muayene edilmeksizin ve gerektiğinde mühür altına alınarak veya memur eşliğinde sevk edilir.

Transit ticaret nerede?​

Transit Ticaret; Yurt dışında veya serbest bölgelerde mukim gerçek / tüzel kişilerden ya da antrepolardan satın alınan malın, Türkiye üzerinden transit olarak veya doğrudan doğruya yurt dışında veya serbest bölgede mukim gerçek / tüzel kişilere ya da antrepolara satılmasına denir.

Bavul ticareti ile satış nedir?​

Bavul ticareti ile satış nedir?
Bir ülkedeki malların, seyahat eden kişiler (yerleşik olmayanlar) tarafından kendi ülkelerine satmak için götürülerek gerçekleştirdikleri satın alımı işlemi olarak tanımlanan bavul ticareti, Türkiye’nin ödemeler bilançosuna 1996’dan itibaren yansımaya başlamış bir kalemdir.

Re export nasıl yapılır?​

Re export nasıl yapılır?
Yeniden İhracat (Re-Export) İşlemleri
- 1-Ülkemize girişi yapılan ve Ülkemizden başka bir ülkeye ihraç edilecek bitki ve bitkisel ürünler için uygulanan ihracat işlemidir.
- 2-Ürüne İhracat Resmi Kontrolleri uygulanır.
- 3-İhracat aşamasından Yeniden İhracat (Re-eksport) Bitki Sağlık Sertifikası düzenlenir.
Transit ticaret yolu ne demek?​
Transit ticarette, başka ülkeden alınan mallar millileştirilmeden başka ülkelere satılır. Malın satıcıdan alınıp alıcıya ulaşması ile gerçekleşen bu ticarette malın hangi yerlerden sevk edildiğinin bir önemi yoktur. Sadece sevk evrakları malın girdiği ve çıktığı ülke mevzuatlarına göre düzenlenmelidir.
Transit ticaret faturası e arşiv mi?​
Türkiye Sınırlarına Girişi Olmayan Transit Ticaret Kapsamındaki Satışlar İhracat e-Faturası Olarak Düzenlenmeli Midir? Hayır. Sadece Gümrük Çıkış Beyannamesi ile yurtdışına çıkan malın faturası ihracat e- faturası şeklinde düzenlenmeli GÇB ekinde çıkmayan fatura e-Arşiv fatura olarak düzenlenmelidir.
 
Dış transit, bir ülke gümrük bölgesinde belirli bir noktadan başka bir noktaya taşınan ancak bu süreçte ithalat vergileri ve diğer ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmayan serbest dolaşıma girmemiş eşyaların geçişine verilen isimdir. Bu transit ticaret rejimi sayesinde eşyaların gümrük gözetimi altında bir noktadan diğerine taşınması sağlanmaktadır.

Aktarma ticareti ise yurt dışında veya serbest bölgede yerleşik bir firmadan ya da antrepodan alınan malın, ülkemiz üzerinden transit olarak ya da yurt dışında veya serbest bölgede yerleşik bir firmaya ya da antrepoya satılması şeklinde tanımlanmaktadır.

Transit ticarette kullanılacak olan kur, malın alım ve satım bedellerinin USD dışında bir döviz cinsi üzerinden gerçekleştirilmesi durumunda, işlem tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kurları veya çapraz kurlar üzerinden USD'ye çevrilecektir.

Transit ticaretten elde edilen gelirler ile bu ticareti gerçekleştirmek için yapılan harcamalar, gelir tablosu veya işletme hesap özetinde yer almaktadır.

Transit rejimine tabi eşyalar, genellikle varış gümrük idaresine ulaşıncaya kadar muayene edilmeden ve mühür altına alınarak veya memur eşliğinde taşınmaktadır.

Bavul ticareti ise seyahat eden kişiler tarafından kendi ülkelerine satmak için yurtdışından getirilen malların satışı olarak tanımlanmaktadır. Bu işlem Türkiye'nin ödemeler bilançosuna da yansımaktadır.

Re-export (Yeniden İhracat) işlemleri ise ülkemize giriş yapan ve başka bir ülkeye ihraç edilecek bitki ve bitkisel ürünler için uygulanan ihracat işlemidir. Bu işlem sırasında ihracat resmi kontrolleri yapılır ve re-export için Bitki Sağlık Sertifikası düzenlenir.

Son olarak, transit ticaret yolu, başka ülkelerden alınan malların millileştirilmeden diğer ülkelere satılması işlemidir. Bu ticarette malın hangi yerlerden geçtiği önemli değilken, sevk evraklarının ilgili ülke mevzuatlarına uygun olması gerekmektedir.

Eğer herhangi bir konuda daha detaylı bilgi almak isterseniz, sorularınızı sormaktan çekinmeyin. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
 
Geri
Üst