AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dis sikma hangi hastaliklara yol acar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Diş sıkma hangi hastalıklara yol açar?​

Diş sıkma diş aşınmalarına yol açabilmektedir. Diş sıkma devam ettiği sürece oral bölgedeki hasar daha da artar; diş minesinde çatlaklar, dişlerde hassasiyet, mine kırıkları ve renklenme görülebilmektedir. Uzun vadede kemik erimesi ve diş eti çekilmesi ile karşılaşılabilmektedir.

Diş sıkmamak için ne yapmalı?​

Diş sıkmamak için ne yapmalı?
Diş Gıcırdatma Nasıl Önlenir?
- Stresi azaltın.
- Bir ağız koruyucusu (gece plağı) takın. Geceleri dişlerinizi gıcırdatmayı nasıl önleyeceğinizi anlamada hâlâ sorun yaşıyorsanız, ağız koruyucusuyla ilgili diş hekiminizle görüşebilirsiniz.
- 3. Yanlış hizalanmış dişleri düzeltin.
- Kafein ve alkolden uzak durun.

Gündüz diş sıkma neden olur?​

Uykuda diş sıkma ya da uyku ilişkili bruksizm pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu durum yaygın olarak stres ve endişe kaynaklı gerçekleşir. Kişide bruksizme bağlı diş sıkma halinde stres seviyesinin artması ile birlikte diş gıcırdatma da başlayabilir.

Dişlerimi sıkıyorum neden?​

Dişlerimi sıkıyorum neden?
Diş sıkma alışkanlığının iki ana nedeni bulunduğunu söyleyen Bircan, “Bunlardan ilki stres; ikincisi ise kapanış bozukluğudur. Peki diş sıkma alışkanlığının sonucu olarak olumsuz ne gibi durumlarla karşı karşıya gelebiliriz? Dişlerde aşınma ve sızlama oluşur. Dişlerde çatlak, kırık ve yer değiştirme görülebilir.

Diş sıkma nasıl anlaşılır?​

Belirtiler
- Bireyin uyku partnerini uyandıracak kadar yüksek sesle dişleri gıcırdatma.
- Birbirine kenetleme olmak üzere artan diş ağrısı
- Dişte hassasiyet, çatlamış, düzleşmiş, gevşemiş veya yontulmuş dişler.
- Çenede, boyunda veya yüzde ağrı
- Dişin daha derin katmanlarını açığa çıkaracak kadar aşınmış diş minesi.

Diş sıkmaya hangi ilaç?​

Diş sıkmaya hangi ilaç?
Splint (Gece plağı) Biz uzmanlar hastalarımıza sıkma sırasında dişlerde oluşan zararları engellemek adına ‘splint’ isimli şeffaf plastikten yapılmış gece plaklarını öneriyoruz.

Diş gıcırdatma nasıl geçer evde?​

Bu durum için yeşil çay ve papatya çayını tercih edebilirsiniz. Bitkisel çay vücudunuzu rahatlatacak ve diş gıcırdatma sorununuz en aza inecektir. 2 tatlı kaşığı kuru papatya çiçeğini bir bardak sıcak suya atıp 5 dakika bekletin. Süzdükten sonra içine biraz limon ve bal karıştırın.

Gece diş sıkma nasıl anlaşılır?​

Gece diş sıkma nasıl anlaşılır?
Bruksizm (Diş Sıkma/ Diş Gıcırdatma ) belirtileri nelerdir? Bruksizm belirtileri arasında dişlerde kırılma, aşınma, sallanma gibi hasarlar, diş eti hastalığı ve kemik kaybı rahatsızlıklarında artış başlarda gelmektedir. Sıcak soğuk hassasiyeti, çene ağrısı ve hareket kısıtlılığı da bruksizm belirtisi olabilmektedir.

Gece diş gıcırdatma nasıl anlaşılır?​

Diş Gıcırdatma Belirtileri Nelerdir?
- Baş ağrısı, çene eklemi veya kulak ağrısı
- Özellikle uyandıktan hemen sonra ağrıyan dişler.
- Özellikle çiğneme sırasında çenelerde ağrı veya sertlik.
- Kızgın, endişeli veya konsantre olduğunda çeneyi sıkmak.
- Isıya duyarlı dişler.
- Çatlak veya yontulmuş diş minesi.

Diş sıkma hangi vitamin eksikliği?​

Diş sıkma hangi vitamin eksikliği?
Özellikle anti-stres vitamini diye de bilinen B5 vitaminin eksikliği önemli bir etkendir. Kalsiyum ve magnezyum eksikliği de diş gıcırdatmada etkilidir. Özellikle kalsiyum eksikliği istemsiz kas hareketlerine neden olduğu için önemlidir.

Gece uyurken diş sıkmak neden olur?​

Dişleri sıkmak, dişleri gıcırdatmak genellikle kaygılı veya stresli kişilerde görülür. Gün boyu stres yaşayan kişi gece olunda uykuda dişlerini sıkar veya gıcırdatır. Genellikle uyku esnasında görüldüğünden ”uyku ilişkili bruksizm” de denir.

Uyurken diş sıkma için hangi doktora gidilir?​

Uyurken diş sıkma için hangi doktora gidilir?
Diş gıcırdatma ve sıkma alışkanlığı olan hastaların bir diş hekimine müracaatı önemlidir. Eğer bruksizm çene ekleminde de sorunlara yol açmışsa, o zaman hastanın bir çene cerrahına gitmesi gerekir.
 
Diş sıkma, pek çok hastalığa yol açabilen bir durumdur. Bu hastalıklar arasında diş aşınmaları en yaygın olanıdır. Diş sıkma devam ettiği sürece dişlerde çeşitli hasarlara neden olabilir. Bunlar arasında diş minesinde çatlaklar, diş hassasiyeti, mine kırıkları, renklenmeler, kemik erimesi ve diş eti çekilmesi gibi sorunlar bulunmaktadır.

Diş sıkmayı önlemek için bazı adımlar atılabilir. Örneğin stresi azaltmak, bir ağız koruyucusu takmak, yanlış hizalanmış dişleri düzeltmek, kafein ve alkol tüketimini azaltmak gibi önlemler alınabilir. Ayrıca gece uyurken diş sıkmayı engellemek için de ağız koruyucu (gece plağı) kullanımı önerilebilir.

Gündüz diş sıkmanın nedenleri arasında genellikle stres ve endişe yer almaktadır. Bu durum, kişinin stres seviyesi arttıkça diş gıcırdatmasına ve diş sıkmaya yol açabilir. Diğer yandan uyku esnasında diş gıcırdatma veya uyku ilişkili bruksizm genellikle kaygılı veya stresli kişilerde görülür.

Diş sıkmanın nedenlerinden biri de kapanış bozukluğu olabilir. Bu durumda dişlerde aşınma, sızlama, çatlaklar, kırıklar ve yer değişiklikleri gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Diş sıkmanın bir sonucu olarak dişlerde ciddi hasarlar oluşabilir ve tedavi gerekebilir.

Gece diş sıkma veya diş gıcırdatma belirtileri arasında baş ağrısı, çene eklemi veya kulak ağrısı, diş hassasiyeti, çatlak veya yontulmuş diş minesi gibi durumlar yer alabilir. Bunun yanı sıra gece diş sıkma veya gıcırdatmanın vitamin eksiklikleri de etkileyebileceği belirtilmektedir. Özellikle B5 vitamini, kalsiyum ve magnezyum eksikliği diş gıcırdatma sorununda rol oynayabilir.

Eğer diş sıkma veya gıcırdatma sorununuz varsa, bir diş hekimine başvurmanız önemlidir. Diş hekimi gerekli incelemeleri yaparak size uygun tedavi yöntemlerini önerebilir. Ayrıca, çene ekleminde sorunlar yaşanıyorsa bir çene cerrahına gitmeniz gerekebilir. Bu durumda doktorunuz size en uygun tedavi yöntemini belirleyecektir.
 
Geri
Üst