AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Diş Sıkma (Bruksizm)

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Öncelikle bruksizmin ne olduğundan ve potansiyel bir bruksizm hastası olup olmadığımızı nasıl anlayacağımızdan bahsedelim.Çiğneme kaslarının istirahat pozisyonundayke ile kasılması sonucu dişlerin devamlı temasına diş sıkma, dişlerin birbirine temas ederek sağa sola ritmik hareketine ise diş gıcırdatması denmektedir.Genellikle gece uykuda bu alışkanlığın başlaması ve işin kötü tarafı hemen fark edilmiyor olması asıl problemdir.Düzenli diş hekimi muayenesine gidildiği takdirde diş hekiminiz bunu ağız içi muayenesinde fark edebilir ve sizi problem büyümeden uyarabilir.

Böyle bir alışkanlığınızın olduğundan şüpheleniyorsanız sabah uyandığınızda çene ağrısı olup olmadığına ya da gün içinde yüz ağrısı baş ağrısı yaşayıp yaşamadığınıza dikkat edebilirsiniz.Ağız içinde ise dişlerin çiğneme yüzeylerinde düzleşme dediğimiz girinti çıkıntıların kaybolması klasik bir diş sıkma bulgusudur.Dişlerin genelinde oluşan bir diş eti çekilmesi,

dişlerde migrasyon, dilde ve yanakta yaralar oluşması sayabileceğimiz ağız içi bulgularıdır.Yüzde de bazı değişiklikler olmaktadır, özellikle masseter kasının bulunduğu çene köşesinin büyümesine bağlı olarak yüzde yuvarlak bir görünüm oluşmaktadır.

Çocuklarda oluşan diş sıkma problemi geçici ve normal kabul edilmektedir. Özellikle süt dişleri ve daimi dişlerin bir arada bulunduğu dönemde diş sıkma görülebilmektedir. Yetişkinlerde ise diş sıkmayı tetiklediğini düşündüğümüz bazı faktörler bulunmaktadır.

Gün içinde çok fazla kafein tüketimi, sigara kullanımı, alkol ve uyuşturucu kullanımı en önemlisi de stres bu durumu çok fazla tetiklemektedir.Günlük hayatımızda yaşadığımız stres vücudumuzun bazı bölgelerinde etkisini gösteriyor mide ve çene kasları da bunun ilk belirtileri diyebilirim.

Diş sıkma probleminin tedavisine bakacak olursak önümüze botoks ve gece plağı gelmektedir. Düzenli yapılan masseter botoksu enjeksiyonu sonucunda masseter kasının atrofiye uğraması istenilen bir durumdur önemli olan nokta şu ki diş sıkma problemi çözüldükten sonra masseter botoksu enjeksiyonuna devam edilmemelidir bu durum çiğneme kuvvetinde düşüşe sebep olabilmektedir.Bir diğer çözüm ise gece plağı uygulamasıdır.Diş ve çene

yapınıza uygun bir gece plağı yapıldığı takdirde gece uyku sırasında siz isteseniz bile dişlerinizi sıkamazsınız buna ek olarak çene kaslarınızın hafızası değişmiş ve düzenli kullanımdan sonra gece uyurken belirli bir miktar ağız açıklığında uyumuş olacaksınız bu da ileriki evrelerde plak kullanmadanda aynı açıklıkta uyumanıza sebebiyet verecektir.
 
Geri
Üst