AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dis kirasi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dis kirasi ne demek?​

Diş kirası deyiminin anlamı, eski Türklerde ramazan ayında iftara çağırdıkları fakirlere yemekten sonra verdikleri hediye demektir.

Ramazan’da diş kirası ne demek?​

Ramazan ayına mahsus olmakla beraber başka ziyafetlerde de tatbik edilir. Burada iftara davet edilen davetlilere, iftar davetinden ayrılırlarken bir hediye vermek adettir. Buna diş kirası deniyor.
Kaynaklarda, Fâtih Sultan Mehmed’in vezîriâzamı Mahmud Paşa’nın tertip ettiği ziyafetlerde pilâv içine altın paralar koydurduğu ve bu paralara yemek sırasında onları bulanların sahip olduğu belirtilmektedir.
Diş kirasına neden diş kirası denir?
Vezirlerin kapı halkı olan deli*lerin, maiyetinde bulundukları kişinin azlinde veya tayinatlarının kesilmesi halinde halktan zorla aldıkları paraya da diş kirası denirdi. Bu durumlarda deliler hayvanlarını halka besletir ve kendilerinin iâşesini diş kirası adıyla halktan temin ederlerdi.
Diş kirası nedir diyanet?
DİŞ KİRASI Eskiden ziyafetlere veya yemeğe ve bilhassa Ramazanlarda iftara davet edilenlere, bu çağrıyı kabul ettikleri için ev sahibi tarafından teşekkür makamında yerine göre ya para, ya da bir hediye Verilir, buna da diş kirası denilirdi.

Diş kirası Ramazan ayına özgü bir gelenek midir?​

Unutulmuş Bir Gelenek: Ramazan’da Diş Kirası Osmanlı döneminde üzerinde önemle durulmuş bir gelenek olan diş kirası, bugün artık unutulmaya yüz tutuyor. Bu gelenek, Osmanlı’nın adeta bütün bir cihana misafir ağırlama dersi veren önemli bir kültürü…

Osmanlı’da diş kirası ne anlama geliyor?​

Osmanlı Devleti’nde vükelâ ve devlet ricâlinin saray ve konaklarında her akşam iftar yemeği verilmesi yerleşmiş bir gelenekti. Bu iftarlarda misafirlere ve özellikle fakirlere yemekten sonra diş kirası adıyla para ve çeşitli hediyeler dağıtılırdı.
Leasing süresi bitince ne olur?
Finansal Kiralama sözleşmeleri sona erdiği zaman söz konusu mal kiralayan şirketin mülkiyetinde olduğu için iade edilmesi gerekmektedir fakat çoğu zaman süre bitince kiracıya bir alım hakkı tanınmaktadır ve muhtemelen de bu konu sözleşmede söz konusu edilir ve sözleşme sonunda az bir bedelle kiracıya satılır.
 
Geri
Üst