AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dis kalite kontrol nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dış kalite kontrol nasıl yapılır?​

Dış kalite kontrol Laboratuvar sonuçlarının kalitesinin tarafsız bir dış kuruluş tarafından doğrulanması işlemidir. Dış kalite kontrol programında laboratuvarlara değeri bilinmeyen örnekler gönderilmekte ve bu örnekler hasta örnekleri ile birlikte, bir hasta örneği gibi çalışılmaktadır.

Dış kalite kontrol ne demek?​

Eksternal Kalite Kontrol: Laboratuvarların test sonuçlarının güvenilirliğini sağlamak veya yükseltmek amacıyla laboratuvarın dışındaki bir sistem/kurum/kuruluş tarafından düzenlenen içeriği veya konsantrasyonu bilinen ya da bilinmeyen örneklerle yapılan izleme ve değerlendirme çalışmasını ifade eder.
Biyogüvenlik düzeyleri nelerdir?
Biyogüvenlik seviye 1 (BSL-1) ve seviye 2 (BSL-2) “Temel Laboratuvarlar”dır. Biyogüvenlik seviye 3 (BSL-3) “Tec- rit Laboratuvarı”, Biyogüvenlik seviye 4 (BSL-4) laboratuvarı ise “Maksimum Tecrit Laboratuvarı” olarak adlandırılır.
Laboratuvar Kalite Yönetim Sistemi nedir?
Kalite yönetim sistemi, laboratuvarın süreçlerinin kalitesinin kontrol edilmesi, güvence altına alınması ve yönetilmesi için gerekli bir dizi yapı taşı olarak tanımlanabilir. Bu sistemde kullanılan araçlardan biri, kalite sisteminin esasları (KSE’ler) adı verilen 12 yapı taşı çerçevesidir.

Kalite kontrol testi nedir?​

Kalite Kontrol ve Karakterizasyon testleri askeri ve sivil amaçlı kullanılan malzemelerin/ürünlerin bazı fiziksel, ve kimyasal, mekanik ve işlevsel özelliklerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmektedir.

Iç kalite kontrol hatalı çıktığında sırayla hangi işlemler yapılır yapılır?​

Aynı test için kural ihlali söz konusu olduğunda öncelikle kontrol tekrarı (aynı ya da farklı lotlu kontrol materyali çözülür) uygulanır. Düzelme olmaz ise kalibrasyon ve yeniden kontrol tekrar edilir. Sonuç yine uygunsuz ise Uygunsuzluk ve Hata Bildirim Formu doldurulur.
Internal kalite kontrol nedir?
İç kalite kontrol süreci, laboratuvarda çalışılan testler için rutin çalışma öncesinde, cihazın, test kitlerinin, çalışanın ve laboratuvar ortamının uygunluk düzeyini bilinen örnekler ile kontrol etme amacına yöneliktir.
Laboratuvarda kalite kontrol ne iş yapar?
Kalite kontrol analisti; hammadde, imalat sürecindeki malzeme ve mamul ürünlerin kalitesini değerlendirmek ve belirlenen standartlara uyumu sağlamak için bilimsel analizler yapar. Çeşitli biyolojik ve kimyasal kalite kontrol analizlerini yürütür ve onaylar.
Biyogüvenlik Kabinleri; patojenlere, kontaminantlara ve diğer tehlikeli materyallere karşı kullanıcı, çevre ve ürünü koruyabilen, filtre ve havalandırma sistemine sahip çalışma alanlarıdır. Biyogüvenlik kabinleri temel olarak Class I, Class II ve Class III olarak sınıflandırılır.
Biyogüvenlik düzeyi biyolojik risk düzeyine uygun olmalıdır. Risk düzeyi ile biyogüvenlik düzeyi her zaman koşut olmayabilir… Etkenin ek virülans faktörleri olup olmamasına göre değişebilir. Tıbbi Mikrobiyoloji laboratuvarları en az BGD-2 olmalıdır.
Laboratuvar yönetimi nedir?
İyi laboratuvar yönetimi, kalite yönetimi ile birlikte değerlendirilmektedir. Ayrıca laboratuvar güvenliği, veri yönetimi, ekipman yönetimi ve stok yönetimi kilit • Ayrıca laboratuvar güvenliği, veri yönetimi, ekipman yönetimi ve stok yönetimi kilit unsurları oluşturmaktadır.
Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemi nedir?
Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemi, sağlık kurumlarında bulunan laboratuvar iş süreçlerini hızlandırarak verilerin eksiksiz bir şekilde işlenmesini ve sonuçlarının analiz edilmesini sağlayan bir sistemdir. Sağlık kuruluşlarında kullanılan Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ile tam entegre ve uyumlu çalışmaktadır.

Kalite Kontrol ve Kalite Güvence nedir?​

Kalite Güvence (QA), kalite problemlerinin dokümantasyonu da kapsayan planlı ve sistematik aktiviteler yoluyla önlenmesidir. Kalite Kontrol (QC) ise, ürün kalitesini koruyabilmek için yürütülen aktiviteler ve kullanılan tekniklerdir.

Iç kalite kontrol tekniklerinde yaygın olarak kullanılan çizelge nedir?​

Şekil 1’de en yaygın kullanılan kontrol grafiği çeşidi olan X-grafiği gösterilmektedir.
 
Geri
Üst