AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dis hekimleri hangi kanuna tabi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Diş hekimleri hangi kanuna tabi?​

Türk Diş Hekimleri Birliği Kanunu.

TDB kayıt zorunlu mu?​

Bir Oda sınırları içinde sanatını serbest olarak icra etmeye başlayan dişhekimleri bir ay içinde o il veya bölge Odasına üye olmak ve üyelik görevlerini yerine getirmekle yükümlüdürler.
Yetkisiz hekimlik nedir?​
Yetkisiz hekimlik suçunun işlenebilmesi için, kişinin hekim sıfatının bulunmaması gerekir. Hekim olmayan kişi, uyguladığı tedavi olumlu sonuçlansa bile, salt hekimlik sıfatı olmaksızın tedavide bulunduğundan dolayı sorumlu tutulur.

Hekim ve diş hekimi tarafından kurulan tanı ve tedavi hizmeti üreten kurumlara ne ad verilir?​

Hekim ve diş hekimi tarafından kurulan tanı ve tedavi hizmeti üreten kurumlara ne ad verilir?
MADDE 5 – (1) Bu Yönetmelik kapsamındaki sağlık kuruluşları A tipi ADSM, A tipi poliklinik ve muayenehaneden oluşur. MADDE 6 – (1) Muayenehane, bir diş hekimi/uzman tarafından mesleğini serbest olarak icra etmek üzere şahıs adına açılan, bu Yönetmelik ile belirlenen asgari şartları taşıyan sağlık kuruluşudur.

1219 sayılı kanuna aykırılık nedir?​

1219 sayılı kanuna aykırılık nedir?
1219 sayılı Kanuna aykırılık, Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarz-ı İcrasına Dair Kanununda sayılan suçların işlenmesini ifade eder. Bu suçlarla ilgili yargılamalar Asliye Ceza Mahkemelerinde yapılır. 11/4/1928 tarihli 1219 sayılı kanun halen yürürlüktedir. Tababet tıp bilimini ifade eder.

1219 sayılı kanun nedir?​

Tarihi:04.04.1928 R.G. Sayısı:863 Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun. Madde 1 – Türkiye Cumhuriyeti dahilinde tababet icra ve her hangi surette olursa olsun hasta tedavi edebilmek için Türkiye Darülfünunu Tıp Fakültesinden diploma sahibi olmak ve Türk bulunmak şarttır.

Ağız ve diş sağlığından diş hekimliğine geçiş var mı?​

Ülkemizde ağız ve diş sağlığı, diş teknisyenliği, diş protez teknolojisi gibi 2 yıllık Önlisans eğitimleri bulunmaktadır. Bu bölümler diş hekimliğine dikey geçiş olanağı sunmamaktadır. Tamamen ara elaman yetiştirmek için açılmışlardır.
Ağız ve diş sağlığı okuyanlar diş hekimi olabilir mi?​
Üniversitelerin 2 yıllık ön lisans bölümünden mezun olan öğrenciler sağlık sektöründe çalışırlar. Üniversitelerin Ağız ve Diş Sağlığı Bölümünden mezun olan kişiler diş hekimlerinin yanında çalışırlar.
 
Diş hekimleri Türk Diş Hekimleri Birliği Kanunu'na tabidir. Bu kanuna göre, bir Oda sınırları içinde sanatını serbest olarak icra etmeye başlayan diş hekimleri bir ay içinde o il veya bölge Odasına üye olmak ve üyelik görevlerini yerine getirmekle yükümlüdürler.

Yetkisiz hekimlik suçunun işlenebilmesi için, kişinin hekim sıfatının bulunmaması gerekir. Hekim olmayan kişi, uyguladığı tedavi olumlu sonuçlansa bile, salt hekimlik sıfatı olmaksızın tedavide bulunduğundan dolayı sorumlu tutulur.

Hekim ve diş hekimi tarafından kurulan tanı ve tedavi hizmeti üreten kurumlara A tipi ADSM, A tipi poliklinik veya muayenehane denir. Muayenehane, bir diş hekimi/uzman tarafından mesleğini serbest olarak icra etmek üzere şahıs adına açılan sağlık kuruluşudur.

1219 sayılı Kanuna aykırılık, Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarz-ı İcrasına Dair Kanunu'nda sayılan suçların işlenmesini ifade eder. Bu suçlarla ilgili yargılamalar Asliye Ceza Mahkemelerinde yapılır. Bu kanun hala yürürlükte olup, tababet tıp bilimini ifade eder.

Ülkemizde ağız ve diş sağlığı ile ilgili olarak diş teknisyenliği gibi 2 yıllık Önlisans eğitimleri bulunmaktadır. Ancak bu bölümler diş hekimliğine dikey geçiş olanağı sunmamaktadır, ara elaman yetiştirmek amacıyla açılmışlardır.

Son olarak, üniversitelerin Ağız ve Diş Sağlığı Bölümünden mezun olan kişiler genellikle diş hekimlerinin yanında çalışırlar; ancak diş hekimi olabilmek için ayrıca Diş Hekimliği Fakültesini tamamlamak gerekmektedir.
 
Geri
Üst