AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dış Gebelik Nedir - Dış Gebelik Neden Olur - Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
dış gebelik belirtileri - dış gebelik belirtileri nelerdir - Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır - Dış Gebelik Neden olur - dış gebelik nedir - dış gebelik yaşayanlar - gebelik sorunları




Gebelikte en tehlikeli sorunlardan birisi, dış gebeliktir. Dış gebelik ölüme neden olabilecek bir durumdur. Ayrıca görülme olasılığı da fazladır. Bu durum son zamanlarda daha çok artmıştır. Sizler için dış gebeliğin tanımı, nedenleri, belirtileri hakkında bilgi vermeye çalışacağız.


Dış Gebelik Nedir? Dış Gebelik Ne Demek?
Dış gebelik (ektopik gebelik); döllenen yumurtanın rahim dışına yerleşmesi ile oluşur. Normalde rahim içine yerleşmesi gereken yumurta rahim dışına yerleştiğinde, ağrı ve kanamalara neden olabilir. Rahim dışında sıklıkla fallop tüpünde yerleşir.


Bu durum gebelik ilerledikçe daha çok artar. Erken müdahale yapılmazsa istenmeyen sonuçlar doğabilir. Döllenen yumurta 48 saat sonra rahime ulaşır ve yerleşerek gelişimini devam ettirir. Fakat dış gebeliklerde döllenen yumurta rahimin iki yanında ki tüplerde görülür.

Gebeliğin ilerlemesi ile annede sorunlar ortaya çıkar. Bunun nedeni; normal gebelikler de gebelik ilerledikçe rahim duvarı esnemeye ve genişlemeye başlar. Fakat tüplerde genişleme yeteneği olmadığı için bir süre sonra yırtılmalar görülür. Bu da annede kanamalara neden olur. Önemli olan dış gebeliğin erken fark edilip, durumun bu noktaya kadar gelmemesidir. Gebelik şüphesi olan kadınların doktora giderek sağlıklı bir gebeliğin olup olmadığını öğrenmesi gerekir.

Dış Gebelik Neden olur? Dış Gebelik Sebepleri
Dış gebeliğin oluşmasın da ki en önemli faktör, genital enfeksiyonlardır. Daha önce üreme sisteminde geçirilen bir enfeksiyon dış gebeliğin oluşmasına neden olabilir. Çünkü sağlıklı bir gebeliğin oluşması için sağlıklı ve düzgün bir ortam gerekir. Kürtaj dış gebeliğin oluşmasında ki en önemli etkendir.

Ayrıca dış gebelik yaşayan bir kadının ikinci bir dış gebelik yaşama ihtimali yüksektir. Bu nedenle anne adayının hayatı tehlikeye girebilir.

Dış Gebeliğin sebeplerini şöyle sıralamak mümkündür:

-Daha önceden geçirilmiş salpenjit hastalığı (cinsel bir hastalıktır)
-Tüplerin etrafındaki yapışıklıklar, tüplerde doğuştan gelen kusurlar

-Kısırlık tedavisinde kullanılan ilaçlar

-Tüp bebek tedavisi ( tüp bebek tedavisinde dış gebelik oluşma ithimali, normale göre biraz fazladır)

-Miyom veya büyük kitleler

-Korunarak ilişki sırasında korunma yönteminin başarısız olması sonucunda oluşan gebeliğin dış gebelik olma ihtimali yüksektir. Örneğin tüplerin bağlanması etkin bir korunma yöntemi olmakla beraber eğer gebe kalınırsa %30-40 oranında dış gebelik riski bulunur.

- Çok defa kürtaj olmak

-Yaş etkeni: İlerleyen yaşlarda tüplerin hareketi gittikçe azalmaktadır. Dış gebelik en çok 35-44 yaşlar arasında görülmektedir.

Gebelikten şüphelendiğinizde hemen bir uzman doktorla görüşerek gereken muayeneleri yaptırmalısınız. Dış gebeliğin oluşmasında sigara tüketimi de rol oynar. Ayrıca daha önce dış gebelik nedeniyle geçirilen ameliyatlarda tekrar dış gebeliğin oluşması ihtimalini artırır.

Dış Gebelik Belirtileri: Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır?
Dış gebelik, ilk başta hiçbir belirti vermez. Normal gebelikle belirtileri aynıdır. Ancak kısa zamanda tüp büyümeye başlayınca anne adayında ağrılar oluşur. Ağrıların oluşmasını müteakip hemen doktora gitmek gerekir. Bir müddet sonra tüp yırtılacak ve karın içine kanama başlayacaktır.

Dış gebeliğin en önemli belirtisi kanamalardır. Ayrıca karın bölgesinde duyulan ağrıda belirtisidir. Çünkü tüplerin gerilmesi sonucu ağrılar, yırtılması sonucu kanamalar görülür. Normal gebelik belirtileri ile dış gebelik belirtileri hemen hemen aynıdır. Normal yaşanan gebeliklerde adet kesilmesi, mide bulantısı, baş dönmesi gibi belirtiler dış gebelikte de yaşanabilir. Bu yüzden gebelik doktor kontrolünde sürdürülmelidir.

Ancak dış gebelik doktor muayenesinden sonra ortaya çıkmaktadır. Dış gebeliğin erken tespit edilip sonlandırılması gerekir. En uygun tedavi yöntemi, laraskopik yöntemdir.
 
Geri
Üst