Dis cekiminden sonra kemik cikintisi neden olur?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
256.279
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Diş çekiminden sonra kemik çıkıntısı neden olur?​

Diş çekimi sonrası kemik çıkıntısı meydana gelebilir. Dişler anatomik bir yapıya sahiptir ve çene kemiği ile bağlantılıdır. Bundan dolayı kemik çıkıntısı meydana gelebilir. Dilinizi çekilen dişin olduğu bölgeye değdirdiğiniz zaman kemik çıkıntısını çok kolay bir şekilde fark edebilirsiniz.

Diş çekiminden önce kaç gün antibiyotik kullanılır?​

Dişte akut apse (ağrı, şişlik, ateş ve genel halsizlik) durumu var ise diş çekimi ve iltihap drenajı öncesi en az iki gün mutlaka antibiyotik kullanılmalıdır. Antibiyotik kullanılmasının sebebi dişteki enfeksiyonun kan yoluyla vücuda yayılmasının engellenmesidir.
Antibiyotik bitmeden diş çekilir mi?​
Ancak giderek artan bir enfeksiyon durumunda ise öncesinde antibiyotik kullanımı başladıktan sonra diş çekimi gerçekleştirilebilir. Bununla birlikte iltihaplı dişte ileri derecede çürük var ise sürekli şişip inen bir enfeksiyon durumu varsa antibiyotik tedavisi uygulanmadan diş çekimi de gerçekleştirilebilir.

Diş çekiminden önce hangi antibiyotik kullanılır?​

Diş çekiminden önce hangi antibiyotik kullanılır?
Penisilin sınıfı: Penisilin tipi ilaçlar, diş enfeksiyonları için yaygın antibiyotik formlarıdır. Buna penisilin ve amoksisilin dahildir. Bazı diş hekimleri, daha inatçı bakterileri ortadan kaldırmaya yardımcı olabileceğinden, klavulanik asit ile amoksisilin kombinasyonunu da önerebilir.

Diş çekiminden sonra parça kalırsa ne olur?​

Diş çekiminden sonra parça kalırsa ne olur?
Dişler çene kemiğine bağlı olduğundan çekim sonrasında kemik ortaya çıkar ve siz çekilen dişten parça kaldığını düşünebilirsiniz. O yüzden o bölgeyle hiç ilgilenmeyin. Birkaç gün içerisinde açık kemiğin üzeri dişetinizle örtülecektir.

Diş kemiği kendini yeniler mi?​

Diş kemiği kaybı olan dişler zamanla daha az stabil hale gelir. Bu, zamanla dişlerin gevşemesine, diş eti çekilmesine ve çiğnemeyle ağrıya neden olabilir. Çoğu senaryoda diş kemik kaybı durdurulabilir. Bununla birlikte, sadece sınırlı bir durumda kemiği gerçekten yenileyebilir ve kemik kaybını tersine çevirebiliriz.
 
Diş çekiminden sonra kemik çıkıntısı oluşumu, dişin çekildiği bölgede çene kemiği ile ilişkili anatomik yapıdan kaynaklanır. Dişin eksikliğiyle birlikte kemiğin üzerinde bir çıkıntı oluşabilir. Bu durum genellikle dil gibi yumuşak dokular ile temas edildiğinde fark edilebilir. Kemik çıkıntısı genellikle normal bir iyileşme sürecinin bir parçası olarak görülür ve genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir.

Diş çekiminden önce kaç gün antibiyotik kullanılacağı konusunda, dişte akut apse gibi ciddi bir enfeksiyon durumu söz konusu ise en az iki gün antibiyotik kullanılması önerilir. Bu durumda antibiyotik, diş çekimi ve iltihap drenajı öncesinde enfeksiyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. Ancak ileri derecede çürük varsa veya enfeksiyon hızla yayılıyorsa, diş çekimi yapılmadan önce antibiyotik kullanımı gerekmeyebilir.

Diş çekiminden önce genellikle penisilin sınıfı antibiyotikler, özellikle penisilin ve amoksisilin gibi ilaçlar tercih edilir. Bazı durumlarda, diş hekimleri klavulanik asit ile amoksisilin kombinasyonunu da önerebilir. Bu antibiyotikler, diş enfeksiyonlarının tedavisinde etkili olabilir ve çoğu durumda enfeksiyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir.

Eğer diş çekiminden sonra bir parça diş kalırsa endişelenmenize gerek yok. Dişler çene kemiğine bağlı olduğundan, çekilen dişten parça kaldığını düşünebilirsiniz. Ancak, genellikle bu parça kendiliğinden çıkar ve birkaç gün içinde diş etinizle örtülür. Kendiliğinden iyileşme süreci başlayacaktır ve endişelenmenize gerek yoktur.

Diş kemiği kendisini yenileyebilir mi sorusuna gelince, diş kemiği kaybı genellikle diş stabilitesini etkileyebilir ve çeşitli sorunlara neden olabilir. Ancak, diş kemiği kaybının çoğu durumda durdurulabileceği ve ilerlemesinin engellenebileceği bilinmektedir. Ancak, kemiğin tamamen yenilenebilmesi ve kaybın tamamen tersine çevrilebilmesi çok sınırlı durumlarda mümkün olabilir. Bu nedenle, düzenli diş bakımı ve diş hekiminize düzenli kontroller yaptırarak diş sağlığınızı korumanız önemlidir.
 
Geri
Üst