AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Direncli bakteri nasil olusur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dirençli bakteri nasıl oluşur?​

DİRENÇ NASIL OLUŞUR? Antibiyotiğe direnç, bakterilerin antibiyotiğin etkilerini yok etmek veya önlemek için bir veya birkaç geni ele geçirmesiyle gerçekleşir. Bunu, bir geni mutasyona uğratarak veya bu geni başka bir mikroptan edinerek yaparlar. Sonrasında, direnç bir iki yolla bedene yayılır.

Antibiyotik direnci zamanla geçer mi?​

Antibiyotiklerimize karşı direnç, gün geçtikçe, bakteriler arasında yayılmaya devam etmektedir. Bu durum yakın gelecekte bakterilerin daha fazla ölüme neden olacağını ve elimizdeki silahlarımız olan antibiyotiklerin enfeksiyona neden olan çoğu bakteriye karşı etkisiz kalacağını göstermektedir.

Antibiyotiklere dirençli olmasını sağlayan genler içeren yapı nedir?​

Antibiyotiklere dirençli olmasını sağlayan genler içeren yapı nedir?
Antibiyotiklere direnç sağlayan genleri taşıyan plazmitler “R” faktörü ola- rak adlandırılır.

Antibiyotik direncine neden olan unsurlar?​

Antibiyotik direncine neden olan unsurlar?
Reçetesiz satılan antibiyotikler, yetersiz enfeksiyon önleme ve kontrol uygulamaları, antibiyotiklerin yaygın ve kontrolsüz bir biçimde reçetelendirilmesi, kalitesiz antibiyotiklerin tedarik edilmesi ve tanı ve takip ekipmanlarının yetersiz olması, antibiyotik direncinin yaygınlaşmasına neden olan bazı unsurlar.

Antibiyotik kullanımının fazla olması neden antibiyotik direnci için önemlidir?​

Antibiyotik direnci klinik olarak önemlidir, çünkü dirençli bakterilerin yol açtığı hastalık kolay kontrol altına alınamaz; tedavi süresi uzar; hastanın bakterinin yol açtığı hastalık veya eklenecek başka hastalıklar nedeniyle yaşamı tehlikeye girebilir; tedavi masrafları artar ve hastalık tablosu genele bakıldığında …

Dirençli bakteri ne demek?​

Bakteriler, çevrelerinde meydana gelen değişikliklere hızlı uyum sağlayabilen canlılardır. Antibiyotik direnci de bunun bir örneğidir. Belirli bir antibiyotiğe karşı direnç, söz konusu antibiyotiğin tedavi dozunda dirençli bakterileri öldüremediğini veya çoğalmalarına engel olamadığını ifade etmektedir.

Dirençli mikroorganizmalar nelerdir?​

Dirençli mikroorganizmalar nelerdir?
Mikroorganizmaların dezenfektanlara direnci; en dirençli prionlar en az dirençli zarflı virüsler olacak şekilde sıralanır: Prionlar-Coccidia ( Cryptosporidium), sporlar (Bacillus, Clostridium difficile), mikobakteriler (M. tuberculosis, M. avium-intracellulare), kistler (Giardia), küçük zarfsız virüsler (Polio virüs).

Bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç kazanması mutasyon mudur?​

Bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç kazanması mutasyon mudur?
Bu, bir bakteri türünün kendisini antibiyotikten koruyacak şekilde değiştiğinde gerçekleşir. Bakteriler iki yolla direnç kazanabilir: bakterinin hayatta kalmasına yardımcı olan yeni bir genetik değişim (mutasyon) geçirmesi ya da direnç genini antibiyotiğe karşı dirençli başka bakteriden kazanması.

Antibiyotiğe dirençli olmak ne demek?​

Antibiyotik neden etki etmez?​

Virüslerde hücre duvarı bulunmadığından, DNA ve protein sentezi mekanizmaları bakterilerden farklı olduğundan virüsler antibiyotiklerden etkilenmez.

Bakterilerde antibiyotiklere karşı direnç kazanma hangisi ile olur?​

Bakterilerde antibiyotiklere karşı direnç kazanma hangisi ile olur?
Bakteriler iki yolla direnç kazanabilir: bakterinin hayatta kalmasına yardımcı olan yeni bir genetik değişim (mutasyon) geçirmesi ya da direnç genini antibiyotiğe karşı dirençli başka bakteriden kazanması.
 
Dirençli bakteri nasıl oluşur sorusuna verilen cevapta, antibiyotiğe direnç kazanmanın bakterilerin bir veya birkaç geni ele geçirmesiyle gerçekleştiği belirtilmiştir. Bu geni mutasyona uğratarak veya başka bir mikroptan edinerek direnç sağlayabilirler. Sonrasında, bu direnç genleri beden içinde yayılabilir. Antibiyotiklere direnç arttıkça, bakterilerin enfeksiyonlara karşı daha başarılı bir şekilde savaşmasını sağlar.

Antibiyotik direncinin zamanla geçmediği açıklanmıştır. Gün geçtikçe, bakteriler arasında direnç yayılmaya devam etmekte ve bu durum antibiyotiklerin etkisiz kalmasına sebep olmaktadır. Bu da önümüzdeki dönemlerde bakteriyel enfeksiyonların daha zor kontrol edilmesine neden olabilir.

Antibiyotiklere dirençli olmasını sağlayan genler içeren yapı "R" faktörü olarak adlandırılmaktadır. Bu genler, bakterilerin antibiyotiklere direnç kazanmasında önemli bir rol oynamaktadır.

Antibiyotik direncine neden olan unsurlar arasında reçetesiz satılan antibiyotikler, yetersiz enfeksiyon önleme ve kontrol uygulamaları, antibiyotiklerin yaygın ve kontrolsüz bir şekilde reçetelenmesi, kalitesiz antibiyotik tedariki ve yetersiz tanı-takip ekipmanları bulunmaktadır. Bu unsurlar antibiyotik direncinin yaygınlaşmasına katkı sağlar.

Antibiyotik kullanımının fazla olmasının neden antibiyotik direnci için önemli olduğu sorusuna cevap olarak, antibiyotik direncinin klinik olarak önemli olduğu ve tedavi süreçlerini zorlaştırdığı açıklanmıştır. Dirençli bakterilerin neden olduğu hastalıkların kontrol altına alınmasının zorlaşması, tedavi sürelerinin uzaması ve tedavi maliyetlerinin artması gibi etkileri vurgulanmıştır.

Dirençli mikroorganizmalar arasında prionlar, coccidia (Cryptosporidium), sporlar (Bacillus, Clostridium difficile), mikobakteriler (M. tuberculosis, M. avium-intracellulare), kistler (Giardia), ve küçük zarfsız virüsler (Polio virüs) gibi dirençli yapılar sıralanmıştır.

Son olarak, bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç kazanmasının mutasyon geçirerek veya başka dirençli bakteriden gen alarak gerçekleşebileceği üzerinde durulmuştur. Bakterilerin direnç kazanma sürecinde genetik değişimlerin veya gen devralmalarının etkili olduğu belirtilmiştir.
 
Geri
Üst