- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Direnç ölçme işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Devrenin parçası olan bir bileşende direnç ölçerken dikkatli olmak gerekir. Test edilen bir bileşene paralel olarak bağlı tüm bileşenlerin direnci, direnç ölçümünü etkiler ve genellikle düşmesine sebep olur. Devre şemasında paralel yollar bulunup bulunmadığını her zaman kontrol edin.Renk kodları ile direnç nasıl okunur?
Örnek olarak verilmesi gerekir ise: 5 renkli direnç üzerinde yer alan renkler sırası ile sarı renk, mavi renk, siyah renk, turuncu renk ve kahverengi renk olmaktadır. Yani 460 × 1000 = 460000 Ohm olan devre direnci yani 460 k Ohm bir direnç olmakta ve tolerans değeri de yaklaşık olarak +/-%1 olmaktadır.Direncin değeri en kolay şekilde ohmmetreyle ölçülür. Ohmmetreyle ölçüm yapılırken direnç kesinlikle gerilim kaynağına bağlı olmamalıdır. Eğer direnç ölçümü için seçilen kademe, direnç değeri için küçükse değer ekranında 1 ifadesi, seçilen kademe çok büyükse 0 ifadesi okunacaktır.
Direnç okumaya nereden başlanır?
Genellikle dirençler üzerinde 4 veya 5 adet renk bandı bulunur. Bu renkler direnç üzerine kodlanırken renkler direncin bir tarafına daha yakın olarak yerleştirilir. Değer okuması yaparken de renk bandının kenara en yakın olanından başlamak gerekir.
Direnç üzerinde bulunan renkler neyi ifade eder?
Direnç renk kodları, dirençin değerini anlayabilmek amacıyla; üzerlerine çizilen renkli çizgilere verilen isimdir. Bu kodlar sayesinde, dirençin ohm değeri öğrenilir. Dirençler, devrelerdeki akımı azaltmak için kullanılır.