AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Direnc kodlamasi nasil yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.714
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Direnç kodlaması nasıl yapılır?​

6 BANTLI DİRENÇLER 6 bantlı dirençlerin tolerans ve direnç hesaplaması tamamen 5 bantlı dirençler ile aynıdır. 6 bantlı bir direnç için de ilk üç bandın rakamını yanyana yazarak üç basamaklı bir sayı elde edip, dördüncü bantın gösterdiği çarpan ile çarpıyoruz. Bu çarpım bize direnç değerini veriyor.

Direnç renk kodu nasıl hesaplanır?​

Direnç renk kodu nasıl hesaplanır?
Direnç değerini hesaplayacak olursak ilk üç rengin değerleri yan yana yazılır ve devamında çarpan değeri ile çarpılır. Altı bant renk kodlu dirençler genellikle sıcaklık katsayısını belirtmek için ek bir bant bulunan yüksek hassasiyetli dirençlerdir. Direnç değerinin hesaplanması beş bant dirençler ile tamamen aynıdır.

Direnç yönü nasıl bulunur?​

Direnç yönü nasıl bulunur?
Direncin yönü olmaz. Bir devrede direncin bacakları yer değiştirildiğinde akım veya voltaj değerlerinde değişim olmaz. Direnç, devre şemalarında aşağıdaki sembollerden biriyle gösterilmektedir. Genelde bu sembolün yanında veya üzerinde (100Ω gibi) değer belirtilmektedir.

Direnç bağlantısı nasıl yapılır?​

Dirençlerin seri ve paralel bağlanmasına karışık bağlama denir. Paralel bağlandıklarında elektronlar için daha geniş kolay geçiş yolu sağlanır. Bağlantı da toplam direnç bağlanan en küçük dirençten daha az olur. Önce paralel bağlı dirençlerin eş değeri hesaplanıp seri dirençlerle toplanır.

Direnç seçimi nasıl yapılır?​

Direnç seçimi nasıl yapılır?
Dirençler voltajı tutarak devrede enerji kaybına neden olurlar. Bu enerjiyi ısı enerjisi olarak verirler ve dirençler ısınırlar. Direnç hesaplama formülü; Direnç (R) = (Besleme voltajı – LED voltajı) / LED akımı .

Paralel direnç nasıl bağlanır?​

Paralel direnç nasıl bağlanır?
Parelel Bağlı Dirençler: n tane direncin birbirleriyle iekildekii gibi ikişer noktaları ortak olacak şekilde bağlanması durumuna paralel bağlanma denir. Paralel bağlı durumda; her bir direncin uçları arasındaki V potansiyel farkı aynıdır ve ana koldaki I akımı, dirençlerden geçen akımların toplamına eşit olacaktır.

Direnç Okuma Nasıl Yapılır?​

Bu renklerin karşılık geldiği rakamlar yan yana konur ve çarpan rengi ile çarpılarak direncin değeri bulunur. Sayı değeri olarak kahverengi 1, Siyah 0 olduğuna göre sayı değeri 10, çarpan rengi olan 3. Renk kırmızı olduğuna göre çarpan değeri 100′dür. Bu durumda direncin değeri 10 x 100 = 1000 Ohm yani 1 Kohm’dur.

Direnç renkleri nasıl okunur?​

Direnç renkleri nasıl okunur?
Örnek olarak verilmesi gerekir ise: 5 renkli direnç üzerinde yer alan renkler sırası ile sarı renk, mavi renk, siyah renk, turuncu renk ve kahverengi renk olmaktadır. Yani 460 × 1000 = 460000 Ohm olan devre direnci yani 460 k Ohm bir direnç olmakta ve tolerans değeri de yaklaşık olarak +/-%1 olmaktadır.
 
Direnç kodlaması ve hesaplama yöntemleri oldukça önemlidir. Dirençlerin renk kodlarından direnç değerlerini bulmak için belli bir yöntem izlenir.

6 bantlı dirençlerin hesaplaması için, ilk üç bandın rakamlarını yan yana yazarak üç basamaklı bir sayı elde edilir. Dördüncü bantın gösterdiği çarpanla bu sayı çarpılarak direnç değeri bulunur. 6 bantlı bir direnç için hesaplama yaparken 5 bantlı dirençlerle aynı yöntemi kullanabilirsiniz.

Dirençlerin renk kodunu hesaplamak içinse ilk üç rengin değerleri bitişik yazılır ve çarpan değeri ile çarpılarak direnç değeri elde edilir. Altı bant renk kodlu dirençler genellikle yüksek hassasiyetli dirençlerdir ve sıcaklık katsayısını belirtmek için ek bir bant bulunur. Bu hesaplama, beş bantlı dirençler için geçerlidir.

Dirençlerin yönü bulunmaz çünkü bir devrede direncin bacakları yer değiştirildiğinde akım veya voltaj değerlerinde değişim olmaz. Direnç, devre şemalarında belirli sembollerle gösterilir ve genellikle değeri belirtilir.

Dirençlerin seri ve paralel bağlantıları da çok önemlidir. Seri ve paralel bağlantılarla dirençlerin toplam değerleri değişiklik gösterir. Paralel bağlanan dirençlerde elektronlar için daha geniş bir geçiş yolu sağlanır ve toplam direnç, bağlanan en küçük dirençten daha az olur.

Direnç seçimi yaparken, dirençler devrede enerji kaybına neden olurlar ve bu enerjiyi ısı enerjisi olarak verirler. Direnç hesaplama formülü ise (Besleme voltajı – LED voltajı) / LED akımı şeklindedir.

Paralel dirençler ise aynı voltaj farkına sahip olup, ana koldaki akım, dirençlerden geçen akımların toplamına eşit olacak şekilde bağlanır.

Direnç değerlerini okurken ise renk kodlarına dikkat edilir. Renklerin karşılık geldiği rakamlar yan yana yazılır, çarpan rengiyle çarpılarak direnç değeri bulunur. Dirençlerin rengini okurken de her bir rengin değeri belirlenir ve bu değerlerin bir araya getirilmesiyle direnç değeri elde edilir.

Bu bilgiler ışığında direnç kodlaması, hesaplaması, bağlantısı ve okunması ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu konular elektronik projelerde ve devrelerde direnç kullanımı açısından önemli olduğundan doğru uygulamalar yapılması gerekmektedir.
 
Geri
Üst