Direnc degeri nasil olculur kisaca?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
208.788
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Direnç değeri nasıl ölçülür kısaca?​

Direncin değeri en kolay şekilde ohmmetreyle ölçülür. Ohmmetreyle ölçüm yapılırken direnç kesinlikle gerilim kaynağına bağlı olmamalıdır. Eğer direnç ölçümü için seçilen kademe, direnç değeri için küçükse değer ekranında 1 ifadesi, seçilen kademe çok büyükse 0 ifadesi okunacaktır.
Voltaj değeri nasıl hesaplanır?
Ohm Yasasının üç versiyonunu hatırlamanıza yardımcı olması için VIR üçgenini kullanabilirsiniz.
- Voltajı hesaplamak için V : parmağınızı V üzerine koyun, bu I R’yi bırakır, böylece denklem V = I × R olur.
- Akımı hesaplamak için I : parmağınızı I üzerine koyun, bu V’yi R’nin üzerine bırakır, böylece denklem I = V / R olur.
Direncin gücü nasıl anlaşılır?
Bir direncin harcadığı güç, üzerindeki potansiyel farkı ile üzerinden geçen akımın çarpımına eşittir. formülü ile gösterebiliriz. Akım için Amper (A), ve potansiyel farkı için Volt (V) birimlerini kullandığımızda, gücün birimi Watt (W) çıkar.

Bir direncin kaç watt olduğu nasıl anlaşılır?​

Direncin watt değeri ise W= Direncin üzerindeki voltaj x akım şeklinde hesaplanır. 9×0.02= 0.18 watt olarak buluruz. Yani 0.25 çeyrek watt yada 0.50 yarım watt’lık direnç kullanabiliriz.
Elektrik voltajı nasıl ölçülür?
·Ölçüm cihazı otomatik çalışmıyorsa, kadranı AC veya DC sembolü ile ‘V’ ayarına getirin. ·Voltajı ölçmek için bir devrede paralel olarak bir multimetre bağlanmalıdır. Yani bu, iki test probunun, voltaj kaynağına, yüke veya voltajın ölçülmesi gereken diğer iki noktaya paralel olarak bağlanması gerektiği anlamına gelir.
Devre gücü nedir?
Devrenin gücü ise P = E x I, P = 6 x 0,5 = 3 W bulunur. Alternatif akımda devreye uygulanan gerilim ve devreden geçen akım, zamana bağlı olarak değişir. Akım ve gerilimin çarpımına eşit olan güç de zamana bağlı olarak farklı değerler alır. Doğru akım devrelerinde ki gibi alternatif akım da güç P her zaman I .
 
Geri
Üst