- Konu Yazar
- #1
Direnç çeşitleri neler?
Direnç Çeşitleri- Sabit direnç
- Ayarlı direnç
- Değişken direnç
Direnç çeşitleri kaç tanedir?
Kullanım amacına göre çok fazla direnç çeşidi vardır; ama hobi elektroniğinde en fazla kullanılan dirençler şunlardır:- Karbon Direnç
- Smd (Yüzey Montaj) Direnç
- Potansiyometre (Ayarlı Direnç)
- Ortam Koşullarına Göre Değişen Dirençler.
Tel dirençler, yüksek güçlü uygulamalarda kullanılırlar. Bu dirençler, nikel-kadmiyum ya da bakır-nikel alaşımı bir telin, bir yalıtkan nüve üzerine sarılması ile elde edilirler.
Direnç görevi nedir?
Direnç görevi nedir?Dirençler, elektrikli devrelerde akımı sınırlayarak belli bir değerde tutmaya yararlar. Bunun haricinde hassas devre elemanlarının üzerlerinden yüksek akım geçmesini önlerler, besleme gerilimini ve akımı bölmek için de kullanılırlar.
Direnç özellikleri nelerdir?
Direnç özellikleri nelerdir?Direnç Nedir Ve Ne İşe yarar?
- Dirençler devrelerde üzerinden geçen akımı sınırlar ve belli bir değerde tutar.
- Devrenin besleme gerilimini bölüp küçülterek diğer elemanların çalışmasını sağlar.
- Hassas devre elemanlarının yüksek akımdan zarar görmesini engeller.
- Yük (alıcı) görevi yapar.
Direnç W nedir?
Direncin watt değeri ise W= Direncin üzerindeki voltaj x akım şeklinde hesaplanır. 9×0.02= 0.18 watt olarak buluruz. Yani 0.25 çeyrek watt yada 0.50 yarım watt’lık direnç kullanabiliriz.Ayarlanabilir direnç adı nedir?
Reostalar,iki uçlu ayarlanabilen(değişken direnç) dirençlerdir. Bu iki uçtan birine bağlı olan kayıcı uç, direnç üzerinde gezdirilerek, direnç değeri değiştirilir. Reostaların da karbon tipi ve telli tipleri vardır.Değişken (Ayarlı) Dirençler: Değişken dirençler yüksek dirençli tel sarımlı ya da karbondan üretilen ve hareket ettirilebilen ortak uçları sayesinde değerleri değiştirilebilen dirençlerdir. Bu tip dirençler devrelerde akım ve gerilim ayarlayıcı olarak kullanılır.
NTC neden kullanılır?
NTC neden kullanılır?NTC Nerelerde Kullanılır? Transformatör ya da motor gibi çok fazla ısınmaması gereken yerlerde sisteme NTC termistörü yerleştirilir ve direnci fazla ısınmaktan küçülen bir alarm ya da koruma devresini hareketlendirir. Röleye seri bir şekilde bağlanan NTC direnç, rölelerin gecikmeli bir şekilde çalışmalarına neden olur.
Termistör nedir nerelerde kullanılır?
Termistör nedir nerelerde kullanılır?Termistörler, ısı sensörleri, kendiliğinden sıfırlamalı aşırı akım koruyucularında kullanılır. Ayrıca kendiliğinden ayarlamalı ısıtma elementlerinde de kullanılır. Termistörler, termorezistiflerden (RTD) farklıdır. Termistörlerde polimer yada seramik malzemeler, RTD’ lerde ise saf metal kullanılır.