AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Direkten donen top ofsayt olur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.197
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Direkten dönen top ofsayt olur mu?​

Mevcut kurallara göre ofsaytta bulunan ama ilk anda topa müdahale etmeyen bir oyuncu, direkten veya rakibinden seken topa müdahale edince, ofsayt çalınıyordu. Değişiklikle ofsaytta olan bir oyuncu ilk etapta topa müdahale etmese bile kalecinin ya da rakip savunmanın kurtardığı topa giderse ofsayt sayılacak.

Topa dokunmadan ofsayt olur mu?​

Eğer top ayaktan çıktığı anda ofsayt durumunda bulunan futbolcu topa hareketlenmez, müdahale etmez ise ofsayt bayrağı kalkmaz. Bu duruma da pasif ofsayt denir.

Frikikten ofsayt olur mu?​

Frikikten ofsayt olur mu?
eğer önünüzde eğilen/domalan kişi teyzeniz ya da birinci dereceden bir akrabanızsa olsa olsa pasif ofsayttır bunun adı. başınızı başka yöne çevirir, görmezden gelirsiniz. aynı durum frikik için de geçerlidir.

Hangisinden sonra ofsayt kararı verilir?​

Ofsayt, FIFA Genel Sekreteri Urs Lins imzasıyla ülke federasyonlarına gönderilen 968 nolu sirkülere göre kafasının, vücudunun veya ayağının herhangi bir bölümünün rakibin kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakipten daha yakın olduğu anlamına gelmektedir.

Oyuncu kalecinin arkasında ise ofsayt olur mu?​

Ancak kale çizgisinin arkasından topa vurulduğunda, hiçbir oyuncu oyun dışında kalmaz. İlk Futbol Oyun Kuralları’na göre; topun ilerisinde olan tüm oyuncular ofsayt olarak değerlendiriliyordu. 1866 yılında ofsayt kuralı, “kale ve top arasında 3 rakip oyuncu varsa, oyuncular ofsayt sayılmaz” olarak değiştirildi.

Futbolda ofsayt kuralı neden var?​

Futbolda ofsayt kuralı neden var?
2019-2010 FIFA Oyun Kuralları kitabına göre, ofsaytta bulunmak bir ihlal değildir, kafası, vücudu ve ayakları rakip takımın yarı sahasında ise ve rakip takımın kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakip oyuncudan daha yakınsa oyuncu ofsayttadır.
Kaleci ilerde ise ofsayt olur mu?​
Ofsayt kuralında ele bakılır mı?​
KOLLAR HARİÇ Kollar bu tanıma katılmamıştır. Futbol baş, vücut ve ayaklarla oynanır. Eğer bunlar rakibin kale çizgisine yakınsa orda potansiyel bir avantaj vardır. Yalnızca kollar rakibin ilerisindeyse, kazanılacak bir avantaj yoktur” şeklinde yapıldı.

Orta sahayı geçmeden ofsayt olur mu?​

Orta sahayı geçmeden ofsayt olur mu?
Buna göre;özetle bir oyuncu; kafasının, vücudunun veya ayaklarının herhangi bir kısmı rakip takımın yarı alanında (orta saha çizgisi hariç) ise ve kafasının, vücudunun veya ayaklarının herhangi bir kısmı rakip takımın kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakip oyuncudan daha yakın ise ofsayt pozisyonundadır.

Endirekt serbest vuruş neden verilir?​

Topu kimsenin alamayacağı bir şekilde üstüne yatarak veya ayaklarıyla kıstırarak saklarsa, Rakibinin ilerlemesine mani olursa, Kalecinin, elindeki topu oyuna sokmasına engel olursa, Oyuncunun ihtar veya ihraç edilmesi için oyunun durdurulmasına neden olan bir ihlalde bulunursa.

Ofsayt nedir en basit anlatım?​

Ofsayt, takım oyuncusunun, kafasının, vücudunun ya da ayağının herhangi kısmının rakibin kale çizgisine top ve ya sondan ikinci olan rakipten yakın olduğu anlamına gelen bir durumdur. Topun ayaktan çıktığı andan itibaren top kale içine sondan ikinci rakipten yakın ise son adam tabiri top adına geçerli olur.

Futbolda ofsayt nasıl olur?​

Futbolda ofsayt nasıl olur?

Kaleci ceza sahası dışında ise ofsayt olur mu?​

Eğer bu oyuncu, oyun durmadan önce ya da savunma yapan takım topu kendi ceza alanı dışında orta saha çizgisine doğru oynamadan önce, kale çizgisi üzerinden tekrar oyun alanına girer ve oyuna müdahil olursa, oyuncu ofsayt takibi açısından kale çizgisi üzerinde kabul edilecektir.
 
Ofsayt konusu futbolda sıklıkla karşılaşılan ve futbolseverlerin kafa karışıklığı yaşadığı bir konudur. Ofsayt kuralı, oyunun daha dengeli ve adil olmasını sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Bir oyuncunun ofsaytta olup olmadığını belirlemek için belirli kurallara göre hareket etmek gerekmektedir.

Öncelikle, ofsayt kuralı şu şekilde özetlenebilir: Bir oyuncunun ofsaytta olabilmesi için, top rakip takımın yarı sahasında bulunmalıdır ve ofsaytta olan oyuncu, rakip takımın kale çizgisine top ve ya sondan ikinci olan rakipten daha yakın konumda olmalıdır. Ayrıca, top oyuncuya geldiği anda oyuncunun ofsayt pozisyonunda olup olmadığı değerlendirilmelidir. Eğer oyuncu ofsayt durumunda ise, topun kendisine ulaşması durumunda oyun devam etse bile ofsayt pozisyonu devam eder.

Videoda bahsedildiği gibi, kaleci ceza sahası dışında ise ofsayt olmaz. Ancak, kaleci ceza sahası dışında olduğu süre boyunca ofsayt durumuna dikkat edilmesi gerekmektedir. Oyunun devam ettiği esnada kaleci ceza sahası dışına çıktıysa ve top oyuna girdiği anda ofsayt pozisyonunda bulunan bir oyuncuyla karşı karşıya gelindiğinde ofsayt oluşabilir.

Ofsayt kuralı, futbolun dinamiğini korumak ve gol pozisyonlarının adil bir şekilde oluşmasını sağlamak amacıyla önemlidir. Ofsayt kuralının detaylarına dikkat etmek ve kurallara uygun şekilde hareket etmek, futboldaki adil rekabeti ve heyecanı devam ettirmek adına önemlidir.
 
Geri
Üst