AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dinsel torenler nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.369
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dinsel törenler nedir?​

Anma, kutlama, nişan, evlenme, ölüm gibi sebeplerle yapılan toplantı, merasim, seremoni. Birçok kuttörenin herhangi bir nedenle bir araya gelmesi sonucu kurallara uygun bir biçimde dinsel ya da toplumsal amaçlar için düzenlenen toplantı. Ceremonial.
Dini törene ne denir?
Farsça kökenli bir sözcük olan ayin kelimesi, dini tören anlamına gelir.

Yuğ nedir ne anlama gelir?​

Yuğ – Türk ve Altay halk kültüründe ve inancında Cenaze Töreni. Yoğ veya Yığ olarak da söylenir. Cenaze töreni, cenaze yemeği gibi anlamları vardır. Yuğ, zaman zaman “Ağıt” ile eşanlamlı kullanılsa da daha geniş kapsamlıdır, sadece okunan ezgiyi değil, yapılan töreni de ifade eder.
Av törenlerine ne ad verilir?
Bu yönüyle şeylanlar, Oğuz boylarında tarih ve toplum bilincinin gelişmesine katkı yaptığı gibi Türk halk şiirinin icra edildiği alanlar halini gelmiştir. Oğuzların av törenlerine “sıgır” adı verilmiştir. Eski Türklerin yaşam biçimi dikkate alındığında avın toplum içindeki konumu daha açık olarak anlaşılabilir.

Yuğ hangi döneme aittir?​

Yuğ törenleri, Türk ve Altay kültürlerinde ölümden sonra gerçekleşen törenlerdir. Törenin İslam öncesi kaynaklarda önemli Türk hükümdarlarından Bilge Kağan, Atilla ve Alp Er Tunga adına yapıldığı biliniyor. Eski Türklerin döneminde cenaze törenleri büyük önem taşıyordu.
Yuğ adı verilen yas törenlerinde söylenen şiirlere ne denir?
Yuğ törenlerinde söylenen şiirler ise sagu olarak adlandırılmıştır. Sagular İslamiyet’ten sonra halk edebiyatında ağıt, divan edebiyatında ise mersiye adını almıştır. Eski Türklerde yuğ törenlerinin dışında şölen ve sığır töreni adıyla bilinen iki merasim daha vardır.

Sığır şölen toy nedir?​

Türkmen boyları Bursa yöresine, kendilerine özgü birtakım geleneklerini de birlikte getirmişlerdir. Bunlar arasında “sığır” adı verilen sürek avı törenleri ile “şölen/toy” denilen ve kökeninde eski “şaman” geleneklerinin bulunduğu, nitelik değiştirerek İslamlaşmış dinsel törenler de bulunmaktaydı.
Türk edebiyatında koşuk hangi döneme aittir?
Koşuk, “İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı”nın sözlü ürünlerini oluşturan edebi ürünlerin başında gelen şiir nazım biçimlerinden birisidir.

Koşuk hangi dönemde ortaya çıkmıştır?​

Yapılan araştırmalar sonucunda en eski Türk şiirinin Uygurlar döneminde yazıldığı ortaya çıkarılmıştır. Ama bu şiirler sözlü gelenekten derlenmemiş, yazılı olarak ortaya konmuştur, dolayısıyla bunların yazılı edebiyat ürünü olarak değerlendirilmesi gerekir.
Bu törenlerinde söylenen şiirlere ne denir?
Sagu, epik tarzda ve 7 heceli dörtlü şeklinde söylenen bir şiir türüdür. Törende sagu söyleyenler sagucu ya da ağıt olarak bilinirler.
 
Geri
Üst