AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dinozorlar Hangi cagda yok oldu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dinozorlar Hangi çağda yok oldu?​

Dinozorlar, 243-233 milyon yıl önce Geç Trias devrinde ortaya çıktılar ve 66 milyon yıl önce kuşlar haricindeki tüm türlerin nesli tükendi.

Dinozorlar hangi dönemde ortaya çıktı?​

İngiltere ve İskoçya’da bulunan fosiller, dinozorların ilk kez 245 milyon yıl önce dünyanın o dönemki kıtalarından Lavrasya üstünde görüldüğünü gösteriyor. Eski teoride ise dinozorların 230 milyon yıl önce daha dünya’nın güney bölgesindeki Gondwana kıtası üzerinde ortaya çıktığı düşünülüyordu.
Dinozorları yok eden göktaşı nereye düştü?
Chicxulub Krateri (okunuşu: “Çikşalub”), Meksika’nın Yucatán Yarımadası’nın altında gömülü olan bir prehistorik gök taşı krateridir. Kraterin merkezi, adını aldığı Chicxulub kasabası yakınlarındadır.
Dinozorların nesli niye tükendi?
Çoğu bilim insanı dinozorlar da dahil olmak üzere türlerin kitlesel olarak yok olmasının nedeninin, 66 milyon yıl önce Dünya’ya düşen büyük bir asteroid olduğuna inanıyor. …

Meteoritler Dünya atmosferine girdikleri anda ne olarak adlandırılır?​

Gök taşları bazen Dünya’nın atmosferine girer. Atmosfere giren gök taşlarına meteor denir. Genellikle kum tanesiyle çakıl taşı arasındaki büyüklüklerde olan meteorlar atmosferde yanar. Yanma sırasında arkalarında parlak bir iz oluştuğu için yıldızlarla bir ilgisi olmadığı hâlde bu olaya yıldız kayması da denir.

Meteorların Dünya yüzeyi dışında oluşturdukları çukurlara verilen ad nedir?​

Göktaşlarının yeryüzüne erimeden düşmesi sonucunda oluşturduğu çukurlara krater adı verilir. Bu kraterler göktaşının büyüklüğüne göre değişerek geniş bir alan ya da dar bir alan oluşturur. Derinliği de ona göre değişir. Göktaşları ay yüzeyinde de çok fazla krater oluşmuştur.
Dinozorlar yaşıyor olabilir mi?
Yüzlerce dinozor çeşidi varmış. Dünyaya hükmettikleri dönemde yaklaşık 1000 farklı çeşit dinozorun yaşadığı tahmin ediliyor. İnsanoğlu 2,5 milyon yıldır dünyada yaşıyor. Oysaki dinozorlar 150 milyon yıla yakın dünya üzerinde var olabilmişler.
Ne kadar eski bir dinozor türü var?
Türkçede yaygın fakat yanlış olarak dinazor diye yazıldığı da olur. Dinozorlar yeryüzünde ilk kez 200 milyon yıl önce göründüler. 65 milyon yıl önce ise, çok sayıda dinozor türünün nesli tükenmişti. Yeryüzünde çok sayıda dinozor türü bulunmaktaydı. Bunlardan kimi bitkilerle beslenirken, kimi et yiyordu.
Dinozorlar, uzun yıllar “ürkütücü kertenkeleler”, “canavarlar “, hatta “ejderhalar ” olarak adlandırıldı. Halk dilinde ve günlük yaşamda, korkunç yaratıklar olarak tanımlandı.
Dinozorlar yeryüzünde ilk kez 200 milyon yıl önce göründüler. 65 milyon yıl önce ise, çok sayıda dinozor türünün nesli tükenmişti. Yeryüzünde çok sayıda dinozor türü bulunmaktaydı. Bunlardan kimi bitkilerle beslenirken, kimi et yiyordu. En kalabalık otçul dinozor türleri, apatosaur ve brachiosaur idi. Bunlar gelmiş geçmiş en büyük hayvanlardı.
Peki, Gobi de dinozorlara ait bir şey var?
Orta Asya’daki Gobi de dinozorlara ait pek çok kalıntı sağlayan bölgelerin başında geliyor. Buradaki ilk bulgulara, 1920 yılında ortaya çıkarılan “Protocerat ops” cinsinden dinozorlara ait… Çinli ve Kanadalı fosil uzmanları, 4 yıl süren uzun kazılardan sonra birçok fosil bulgusina rastladılar.
 
Geri
Üst