AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dinlemeyi nasil ogrenebilirim?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dinlemeyi nasıl öğrenebilirim?​

Konuştuğunuzun iki katı düşünmek ve karşıdakini dinlemek iyi ilişki kurmanın altın oranıdır. İyi bir dinleyici olmak için enerjinizi ve dikkatinizi o insanda toplamalısınız. Karşıdakinin beden dilini gözlemek, göz iletişimi kurmak, yüz ifadesindeki değişikliklere dikkat etmek etkili bir iletişim için şarttır.
Konuşanı dinlemek neden önemlidir?
Etkili dinleme gerçekleri öğrenmeyi, takım arkadaşlarını anlamayı sağlar ve diğerleriyle arada güven oluşturur. İletişim dinleme ile başlar ve bir çok yanlış anlaşılmaları ve kopuklukları düzenleyici görevi görür. Dinlerken konuşmacı ile göz göze gelmek, iletişimi daha güçlü kılar.

Nasıl dinlemeliyiz?​

Konuşmaktan daha çok dinleyin. Bize 2 kulak bir ağız verilmiş. Bir kez konuşuyorsak iki kez dinlemeliyiz. Dinlerken konuşan insanın sırasını çalmayın. Araya girmek konuşmanın odağını konuşmacıdan uzaklaştırdığınız zaman gerçekleşirse konuşmacının verdiği mesaja övmek için deneyimlerinizi ya da hikâyelerinizi paylaşın.
Iyi dinlemek nedir?
Konuşan kişinin dinlendiğine dair tepkiler vermek, dinliyor gibi davranmamak iyi bir dinleyici olmayı sağlayacaktır. Dinlenecek olan kişiye güven vermek ve konuşulanlardan ve ya anlatılanlardan dolayı kimsenin yargılanmayacağını bildirmek de konuşacak olan kişinin daha doğru bir şekilde anlatmasını sağlayacaktır.

Dinleme davranışları nelerdir?​

Dinleyici, dikkatini konuşmacının anlattıklarını anlamaya yöneltir. Dinlediği konuşmada konu akışını takip eder. Bilinmeyen sözcüklerin anlamı dinleme sırasında tahmin edilir. Dinleme esnasında konuşmacıyla empati kurulmalı ve yargılayıcı davranışlardan kaçınılmalıdır.
Etkili dinlemenin göstergeleri nelerdir?
Etkili Dinleme Alışkanlıkları

Dinlemek bize ne kazandırır?​

İnceleyin >> ETKİLİ DİNLEME EĞİTİMİ Önemli noktaları kaçırmamaya yardımcı olur. Not almaya yardımcı olur. Konuşmaya katılmayı sağlar. Konuları daha iyi öğrenmek ve başarılı olmayı sağlar.
Dinlemenin iletişimdeki rolü nedir?
Dinlemek, her şeyden önce bir başkasının varlığını kabul etmek demektir. Dinleme aracılığıyla, insanlar birbirlerini daha yakından tanıma fırsatı bulur. Başkasının duygu ve düşüncelerini anlamamızı sağlar. Dinleme aracılığıyla çevremizdeki insanlara değer verdiğimizi göstermiş oluruz.

Nasıl daha dikkatli dinlenir?​

Sınıfta etkili ders dinlemek için yapmanız gereken 11 şey;
- Daha iyi bir dinleyici olmayı isteyin.
- Konuşmayın.
- Dinlediğiniz kimseye bakın.
- Zihninizi varsa karmaşık hislerden arındırın.
- Dikkatinizi dağıtan şeylerden kurtulmaya çalışın.
- Ana noktalara dikkat edin.
- Duyduklarınızla kafanızda münakaşa etmeyin.
Dinlemek için yaptığımız hazırlıklar nelerdir?
Bilinmeyen sözcüklerin anlamı dinleme sırasında tahmin edilir. Dinleme esnasında konuşmacıyla empati kurulmalı ve yargılayıcı davranışlardan kaçınılmalıdır. Konuşmacının anlattıkları dinleyicinin kendi ifadeleriyle özetlenmelidir. Etkili dinlemede konuşmacının sözü kesilmemelidir.

Etkili bir dinleme nasıl olmalıdır?​

- Konuşmacıya dönün ve göz teması kurun.
- Dikkatinizi konuşmaya yoğunlaştırın.
- Açık görüşlü olun.
- Anlatılanlarını zihninizde canlandırın.
- Konuşmayı bölmeyin.
- Konuşmacıya durakladığında açıklayıcı sorular sorun.
- Konuşmacıyla empati kurun.
- Beden dilini okuyun.
Saplanmış dinleme ne demek?
Duyguya saplanmış dinleme: ❖Her söylenen ifadede bir hüzün ya da espri çıkarmaya çalışan bireylerin dinleme tarzıdır.

Kaç türlü dinleme vardır?​

Etkili dinlemenin bazı ilkeleri vardır. Bu ilkelerin uygulanarak etkili dinlemenin gerçekleşmesi mümkündür. Etkisiz olarak adlandırılan dinleme türleri ise Yetersiz dinleme, Kalıplaşmış dinleme, Yüzeysel Dinleme, Görünüşte Dinleme, Seçerek Dinleme, Duyguya Saplanarak Dinleme, Savunucu Dinleme ve Tuzak Kurucu Dinleme.
Dinleme sürecinin aşamaları nelerdir?
Bir şeyi dinlemek için ilk aşamada, o sesi diğer sesler arasından seçmek gereklidir. Daha sonra, o ses ile ilgilenme, anlama ve hatırlama aşamaları gerçekleşmektedir. En son aşamada ise karşılık vermek dinlemenin gerçekleştiğini ifade etmektedir.

Etkili dinlemenin iletişim üzerindeki etkileri nelerdir?​

Etkili dinleme ve dolayısıyla etkili iletişim karşımızdaki kişiyle bir bağ kurmamızı sağlar.Bağ kurmanın bünyesinde anlamak ve anlaşılmak, onaylamak ve onaylanmak vardır. Dinlemek insan ilişkilerini geliştirmek ve güçlendirmek için taşımamız gereken özelliklerden birisi.
 
Geri
Üst