Dinimizde carsaf giymek sart midir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dinimizde çarşaf giymek şart mıdır?​

İslam’da aslolan tesettürdür, örtünmedir. Bunun illa ki çarşafla olması gerekmez ama çarşafla örtünenlere de “sen İslami örtü içerisinde değilsin” denemez. Örtünmenin şekli kişinin tercihidir. Çarşaf giyerler, başörtüsü takarlar, manto giyerler… Bunlar makbuldür ve İslam’da kabul görür.

Kuranda kara çarşaf var mı?​

Kuranda kara çarşaf var mı?
Evet, Kur’an–ı Kerim’de çarşaf geçiyor! Çarşafın adresi ise, Ahzab sûresinin 59. âyet–i kerimesidir.

Çarşaf giyip çıkarmanın günahı nedir?​

Hicab (örtünme) bir ibadettir. Çünkü bunda Allah (cc)’ın emrine uyma vardır. Örtünmek, Müslüman bir kadına namaz ve oruç gibi farzdır. Bu yüzden Müslüman bir kadın örtüyü inkâr ederek terk ederse mürted olur, İslâm’dan çıkar.

Iki parça çarşaf giymek caiz mi?​

Iki parça çarşaf giymek caiz mi?
Maksat dinin ört dediği yerleri örtmektir. Bu, yerine göre çarşaf ile olur, manto-eşarp ile olur. (Ahzab sûresi 59. âyetinde, müslüman kadınlar (cilbab) ile örtünsünler diyor. Bu âyet, ayrı 2 parça olan çarşafla örtünmeyi emretmektedir) demek doğru değildir.

Kara çarşaf hangi dine ait?​

Gerçekte çarşafın ve peçenin kökeni binlerce yıl öncesine, Sümerlere kadar uzanır. Pagan inanca sahip Sümer toplumunda kendilerini Tanrıya adayan tapınak fahişeleri, diğer kadınlardan ayırt edilebilmek için çarşaf ve peçe takarlardı.

Cilbap kuranda geçiyor mu?​

Cilbap kuranda geçiyor mu?
Dolayısıyla âyet-i kerimede geçen “Cilbab” kıyafeti hakkında müfessirler değişik yorumlarda bulunsalar da, mefhumda birleşmişler ve “cilbab”dan maksadın; kadının elbiseleri üzerine giyilen ve vücut hatlarını belli etmeyecek şekilde bütün vücudu örten bir elbise olduğunda ittifak etmişlerdir.

Osmanlıda çarşaf zorunlu mu?​

1914 yılında yayınlanan bir ferman ise, Türk kadınlarının ince kumaşlardan yapılmış çarşaf ve yeldirme ile dolaşmalarını yasaklıyor.

Kara çarşaf giyenler hangi tarikattan?​

Kara çarşaf giyenler hangi tarikattan?
Gruplar arasında Rifaî tarikatında “başörtüsü örtmeyenler” (10 kişi) ile İsmailağa ce- maatinde “çarşaf giyenler” (4 kişi) dikkat çekmektedir.

Kara çarşaf hangi ülkede?​

Çarşaf, Irak, Suriye, Suudi Arabistan, İran, Afganistan, Pakistan, Moritanya, Çad, Cezayir, Sudan, Yemen gibi çoğunluğu Müslüman olan toplumlarda bazı kadınların giydiği bir tesettür türü. Çeşitli stilleri ve renkleri olmak ile birlikte sadece eller ve yüzün açık kalmasına izin verilir.

Cilbab nasıl olmalı?​

Cilbab nasıl olmalı?
Cilbab, kadınlar için özel olarak üretilen ve vücudu baştan ayağa örten bir tür kıyafettir. Daha çok Suudi Arabistan, Afganistan, Irak ve İran gibi ülkelerde giyilen kıyafet, genellikle siyah, mor, yeşil ve lacivert gibi koyu renklerde imal edilir. Ahzab Suresinin 59. ayetinde de cilbab kelimesi geçer.

Arapça Himar ne demek?​

Hımâr kadın içindir ve başörtüsüdür (nasîf). Kadının başını örttüğü şeye hımâr denmiştir. Çoğulu ehmira, humr, humur, himir’dir. ( İbn Manzûr, Lisânu’l Arab خمر maddesi) Kısacası Arapçada bu konuyla ilgili tartışma ve ihtilaf bile yok.

Osmanlıda çarşaf neden yasaklandı?​

Osmanlıda çarşaf neden yasaklandı?
Abdülhamit Han, Çarşaf giyilmesini art niyetli insanların suistimal edilmemesi ve toplumsal huzur için bir gereklilik olarak görmesi sebebiyle yasaklamıştır.

Çarşaf hangi kültüre ait?​

 
Çarşaf özellikle Müslüman toplumlarda yaygın olarak kullanılan bir örtünme şeklidir. Çeşitli bölgelerde ve kültürlerde farklı stilleri olan çarşaf, genellikle vücudu baştan ayağa kadar örten, sadece eller ve yüzün açık kaldığı bir giysidir. Çarşaf genellikle İslam dinindeki tesettürü temsil eden bir parça olarak bilinir.

Özellikle çeşitli toplumlarda çarşaf giyilmesi yaygındır. Bazı örnekler şunlardır:
- Irak
- Suriye
- Suudi Arabistan
- İran
- Afganistan
- Pakistan
- Moritanya
- Çad
- Cezayir
- Sudan
- Yemen

Bu ülkelerde çoğunluğu Müslüman olan topluluklarda çarşaf giymek yaygındır. Renk ve tarzları ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir. Çarşafın amacı, Müslüman kadınların İslami kurallara uygun bir şekilde örtünmesini sağlamaktır.
 
Geri
Üst