AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dini nikahta ne soylenir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dini nikahta ne söylenir?​

“Elhamdü lillâhi rabbil-âlemîne vas-salâtü ves-selâmü ‘alâ Rasûlinâ Muhammedin ve ‘alâ âlihî ve ashâbihî ecme’în. Ve ne’ûzü billâhi min şurûri enfüsinâ ve min seyyiâti a’mâlinâ. Ve neşhedü ellâ ilâhe illallâhü ve neşhedü enne Muhammeden ‘abdühû ve Rasûlühü.”Allâhümmec’al hâzel-‘akde meymûnen mübârakâ.

Imam nikahı hoca ne sorar?​

İmam, evlenecek kişilerin, şahitlerin isimlerini, anne/baba isimlerini bir kağıda yazar. Kuran’dan ilgili ayet ve hadisler okur. Önce kadına, sonra erkeğe üçer defa “bu kadını/erkeği kabul ettin mi” diye sorar. Şahitlerin huzurunda bu nikahı gerçekleştirir.

Resmi nikah dini nikah yerine geçer mi?​

Resmi nikah dini nikah yerine geçer mi?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Saim Yeprem, İslam dininde “dini nikahın” olmadığını belirterek, “Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre kıyılan resmi nikah, İslam dininin de geçerli saydığı nikahtır” dedi.

Imam Nikahini kimler bilmeli?​

Müslüman iki erkek veya Müslüman 2 kadının şahit olması gerekmektedir. Delilerin ve çocukların şahitlikleri kabul olmaz. Gelin ve damat eğer isterlerse yerlerine vekalet vererek nikahı geçekleştirebilirler. Nikahın duyurulması, nikah aileden ve akrabadan gizli tutulmaması gerekir.

Imam nikahı için abdest şart mı?​

Nikah akdinin geçerlilik ve sıhhat şartları arasında abdestli olmak gibi bir durum yoktur. Dolayısıyla abdestsiz olma hali nikaha zarar vermez.

Imam nikahı nerede nasıl yapılır?​

Imam nikahı nerede nasıl yapılır?
İMAM NİKAHI (DİNİ NİKAH) KIZ EVİNDE Mİ ERKEK EVİNDE Mİ KIYILIR? Nikah akdi için gerekli olan şartlar yerine getirildiğinde nikahın kıyılacağı yerin bir önemi yoktur. İster kız evinde ister erkek evinde ister de camide ya da farklı bir yerde kıyılabilir.
Dini nikahta dua şart mı?​
Dini nikâhı kıyacak kişinin ise bazı ayet, hadis ve duaları okuması gerekir. Bunun yanı sıra nikâh sözleşmesinden de bahsederek her iki tarafın olurunu alır.
Imam nikahı kaç ay sonra düşer?​
Bir karı koca ne kadar zaman ayrı kalırlarsa kalsınlar nikahlarının kendiliğinden düşmesi de söz konusu olmaz. Ayrıca eşine dört ay veya daha fazla yaklaşmamaya yemin edip de (îlâ) yaklaşmamanın dışında uzun süre cinsel ilişkide bulunmamak da nikaha zarar vermez.

Nikah nedir temel dini bilgiler?​

Nikah nedir temel dini bilgiler?
Nikâh, İslam hukukunda bir sözleşmedir. İslamiyet’te nikâhsız evlilik yoktur. İslam’da erkekler aynı anda dört kadın ile evlenebilirler, cariyeler için sınır yoktur. İslami nikâhın şahitlerin huzurunda olması, icap ve kabul, erkeğin gayrimüslim olmaması, mehr, sözleşmenin ilanı ve kutlanması gibi şartları vardır.

Resmi nikah bozulunca dini nikah düşer mi?​

Resmi nikahtan sonra boşanma durumunda dini nikah düşer mi?” şeklinde gelen soruya “Esasen tek bir nikah vardır. İsster resmi olsun ister sadece dini nikah olsun bunların tümü nikahtır. Bu sebeple resmi nikah sona erdiğinde dini nikah da düşmüş olur.

Imam nikahına gerek var mı?​

Alınan karara göre imam nikahı kıymak için artık resmi nikaha gerek yok. İmam nikahı, dini bir ritüel olup İslam inancına sahip birçok kimsenin evlenirken yapılmasını zorunlu olarak gördüğü törenlerden biridir. İslam inancında kadın ve erkeğin Allah katında eş sayılması için imam nikahı zorunlu tutulmaktadır.

Kardeşten imam nikah şahidi olur mu?​

Kardeşten imam nikah şahidi olur mu?
Başta kardeşler olmak üzere aynı soyisimden nikah şahidi olur mu sorusu da konuyla ilgili en çok merak edilenler arasında. Aynı soyadı taşımak şahit olmaya engel değildir. Gelinin ve damadın kardeşleri şahitlik edebilir.
 
Nikah, İslam'da önemli bir kurumdur ve dini nikah da bu kapsamda değerlendirilir. İmam nikahı adı verilen dini nikahın nasıl kıyıldığı, nelerin gerekli olduğu ve nikahın hükümleri oldukça detaylıdır. İmam nikahı sırasında belirli duaların okunması, gerekli şartların yerine getirilmesi ve şahitlerin bulunması gerekmektedir. Bu süreçte kadının ve erkeğin karşılıklı olarak kabulü de önem taşır.

Dini nikahın devamında, resmi nikahın da önemi vurgulanmıştır. Türk Medeni Kanunu'na göre kıyılan resmi nikahın, İslam dinince geçerli sayıldığı belirtilmiştir. Dolayısıyla resmi nikah da dinen geçerli olan bir evlilik şeklidir.

Dini nikah sırasında abdestin şart olup olmadığı da sorulmuştur. Nikah akdinin geçerliliği için abdest olmak gibi bir kural bulunmamaktadır. Abdestsiz olunması nikahın geçersiz olmasına sebep olmaz.

İmam nikahının yapılacağı yer konusunda da esas olan şartların yerine getirilmesi olduğu vurgulanmıştır. Nikahın kız evinde, erkek evinde, camide ya da farklı bir mekânda kıyılmasının nikahın geçerliliğini etkilemediği belirtilmiştir.

Son olarak dini nikahın önemine ilişkin bazı temel dini bilgiler verilmiştir. İslam'da nikahın bir sözleşme olduğu, nikâhsız evlilik olmadığı ve nikahın belli şartlara tabi olduğu açıklanmıştır. İslam'da kadın ve erkeğin eşit haklara sahip olduğu ve nikahın belirli ritüellerle gerçekleştirilmesinin önemli olduğu vurgulanmıştır.

Bu açıklamalar doğrultusunda, dini nikahın nasıl gerçekleştirildiği, ne gibi şartların gerektiği ve dini nikahın önemi konuları detaylı bir şekilde ele alınmıştır.
 
Geri
Üst