AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dini emirleri ogrenip ona gore yasamak ve baskalarina ogretmek ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dini emirleri öğrenip ona göre yaşamak ve başkalarına öğretmek ne demek?​

Dr. ÇALIŞ, bu hususta şunları söyledi: “Genel anlamda cihad, dinî emirleri öğrenip ona göre yaşamak ve başkalarına öğretmek, iyiliği emredip kötülükten sakındırmaya çalışmak, İslâm’ı tebliğ, nefse ve dış düşmanlara karşı mücadele vermektir. Dar anlamda ise cihad, Müslüman olmayanlarla savaşmak demektir.”

Cihat ne zaman farz ı kifaye ne zaman farz ı ayn olur?​

Cihat ne zaman farz ı kifaye ne zaman farz ı ayn olur?
Farz-ı ayn: Mükellef olan her Müslümanın bizzat kendisinin yapması gereken farzdır. Farz-ı kifaye: Müslümanlardan lüzumu kadar kimse tarafından yapılınca, diğerlerinin sorumluluktan kurtulduğu farzlardır. Düşmana karşı yapılacak olan cihad, normal şartlarda farz-ı kifayedir. Olağanüstü hallerde ise, farz-ı ayn olur.

Cihat yapmak farz mıdır?​

Cihat yapmak farz mıdır?
Normal şartlarda cihadın farz-ı kifâye, umumi seferberliği (nefîr-i âm) gerektiren bir tehlike ve saldırı halinde ise farz-ı ayın olduğu konusunda müslüman hukukçular görüş birliği içindedirler.

Cihad farzı ayn mı?​

Çünkü verilen bu ilânla farz-ı kifâye olan cihâd, farz-ı ayn olmaktadır.

Allah yolunda olan kimseye ne denir?​

Allah yolunda olan kimseye ne denir?
Çaba sarfeden,tüm imkânlarını kullanarak belli bir hedefe varmak isteyen; düşmana karşı var gücüyle savaşan, dünyevî hiç bir menfaat beklemeksizin sırf Allah(C.C) rızası için ve O’nun yolunda cihad eden.. Allah yolunda, O’nun uğrunda cihad edenlere denir.

Cihat Ne zaman farzı ayn ne zaman farzı kifayedir evvel cevap?​

Cihat Ne zaman farzı ayn ne zaman farzı kifayedir evvel cevap?
Eğer ülkemiz düşman işgalinde ve savaştaysa Cihat farz-ı ayn’dır. İslam’ın tanıtılmasında tebliğ edilmesinde ve yaşanmasının önündeki engelleri kaldırma da yeteri kadar mücadele edilmişse farz-ı kifaye’dir.

Farzı kifaye ne demek örnek?​

Farz-ı Kifaye ise Müslümanlardan bir kısmının kifaye olan emirleri yerine getirmesiyle diğer Müslümanların sorumluluktan kurtulduğu emirlerdir. Cenaze namazını birkaç Müslüman kıldırdığı zaman diğer bütün Müslümanlar sorumluluktan kurtulur. Cuma namazı dışında, cemaatle birlikte kılınan namazlar, farz-ı kifayedir.

Hangisi İslam’ın savaşı meşru kabul ettiği durumlardan biri değildir?​

Hangisi İslam’ın savaşı meşru kabul ettiği durumlardan biri değildir?
Bu ve benzeri durumlar barış ve diplomasi yoluyla çözülememesi durumunda savaş yoluna başvurmak meşru olacaktır. Buna karşılık, bir İslâm devletinin başka bir İslâm devletiyle toprak, mal, mülk ve hükümranlık elde etmek amacıyla savaşması meşru olmayacaktır.

Cihat farzı kifaye mi?​

Cihat farzı kifaye mi?
Peygamber (s.a.v. )’den sonra kafirler için iki durum söz konusudur: Birincisi onların kendi ülkelerinde bulunduğu [Müslüman ülkeye saldırmak üzere gelmediği] durumdur. Bu durumda cihad farz-ı kifayedir. Cihad için yeterli olacak kimseler bunu yerine getirdiğinde diğer Müslümanlardan sorumluluk kalkar.

İslam savaş dinî mi?​

İslâm, kılıç dini değil, barış ve sevgi dinidir. Hz. Muhammed de bazen savaşmak zorunda kalmasına rağmen, İslâm’ı kılıç zoruyla yaymamış, gönüllere girerek insanlığa tebliğ etmiştir. Kur’ân’a göre, dinde zorlama yoktur.

Cihad hangi durumlarda farzı ayn?​

Cihad hangi durumlarda farzı ayn?
 
"Dini emirleri öğrenip ona göre yaşamak ve başkalarına öğretmek ne demek?" konusu oldukça önemli ve derin anlamlar içermektedir. Öncelikle, bu ifade dini sorumluluğunun bilincinde olmayı ve bu doğrultuda yaşamayı ifade eder. Dinî emirleri öğrenmek, kişinin inancını güçlendirmesi, Allah'ın buyruklarını ve yasaklarını bilerek yaşaması anlamına gelir. Aynı şekilde, bu doğrultuda yaşamak, günlük hayatta bu emirleri uygulamak, güzel ahlakı benimsemek ve yaşam tarzını İslam'a uygun hale getirmek demektir.

Başkalarına öğretmek ise, dinî bilgiyi başkalarıyla paylaşmak, doğruyu yanlıştan ayırarak rehberlik etmek, yönlendirmek ve örnek olmaktır. Bu şekilde, insanlar arasında empati ve dayanışma duygularını güçlendirerek toplumda daha sağlam bir dayanışma ağı oluşturulabilir. Dolayısıyla, dini emirleri öğrenip ona göre yaşamak ve başkalarına öğretmek, hem bireysel hem de toplumsal anlamda önemli bir sorumluluğu ifade etmektedir.
 
Geri
Üst