AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dinen Kız ve Erkek Kardeşlerin Odası Ne Zaman Ayırmalı?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Açıkçası bu soruyu 13 yaşında ki bir gencin sorması bizi şaşırttı. Ziyaretçimizin sorusu dinen kız ve erkek kardeşlerin odası ne zaman ayrılmalı? Zira bu soruyu anne ve babaların önemsemesi ve sorması gerekmektedir. Şimdi önce soruya ve daha sonra bu sorudan yola çıkarak bu konuda genel bir cevap verelim.

Soru: Kız ve Erkek Kardeşlerin Odası Ne Zaman ayrılmalı?
Ben ve ablam biz iki kardeşiz. Ben erkeğim, 13 yaşına birkaç ay sonra gireceğim ve ergenliğe hükmen girmesemde girmeme az kaldığını düşünüyorum. Ablamda 15 yaşında ve ikimiz aynı odada kalıyoruz. Evimiz 2+1 giyinirken veya diğer özel şeylerimizi karşılarken başka odalara gidiyorum. Yine de ben rahatça ablamın görmesini istemediğim şeyleri yapamıyorum mesela. Sizce odaları ayırmalı mıyız ya da ne zaman ayırmalıyız?

Cevap: Dinen Kardeşlerin Odası Ergenlik Çağından Önce Ayrılmalıdır?
Değerli ziyaretçimiz yaşınız küçük ama sorunuz büyük. Sorunuzdan yola çıkarak bu konuda genel bir cevap vereceğiz. Ancak önce size özel bir şey söylemek isteriz. Bize sorduğunuz gibi güzelikle ve edeple anne ve babanıza bu düşüncenizi iletmelisiniz. Ancak onlara karşı gelmemeli ve bu konu için evde huzursuzluk çıkarmamalısınız. Zira maddi imkanı olan hiç bir anne ve baba çocuğuna bir odayı çok görmeyecektir. Hatta imkan olursa onlarında hoşuna gidecektir.

İslam alimlerimizin genel görüşü bir birey 7 yaşına kadar çocuk sayılmaktadır. 7 yaşından sonra çocuğun yavaş yavaş buluğ çağına doğru ilerlemesi başlamaktadır. Bu dönemde çocuklar vücutlarını tanımaya başlamaktadır. Bununla birlikte erkek çocuklar çocukluktan çıkmaya yetişkin olmaya başlamaktadır. Bu durum tabi ki kız çocuklar içinde geçerlidir. Çocuklar her ne kadar kardeş olsa da cinsiyetlerinin farklı olması bir çok konuda birbirilerini anlamalarını güçleştirmektedir. Bu durum kız çocukları için daha çok önemlidir.

Dolayısı ile ortada bir engel yok ise 7 yaşı ile beraber anne ve babalar kız ve erkek çocuklarının yatak odalarını ayırmalıdırlar. Bununla birlikte dinen erkek çocuklar erkek çocuklarla veya kız çocuklar ise kız çocuklarla aynı odayı paylaşabilirler.

Erkek ve Kız Çocukları Farklı Bireylerdir
Çocuklar kardeş olabilir. Ancak onların bir birey olduğu unutmamalıyız. Erkek çocuğuna ayrı, kız çocuğuna ayrı bir önem göstermek çok önemlidir. Bir çok konuyu toplum olarak küçümsemek huyumuz olduğundan bu konuda küçümsenmektedir. Zira örneğin bir erkek çocuğa yavrum sen artık büyüyorsun senin ablana saygı göstermen gerekiyor. Sende biliyorsun ki erkek ve kızların giyimi kuşamı farklıdır ve farklı ihtiyaçları vardır. Bu nedenle kız kardeşinle sen birimizin sınırlarına saygı göstermelisiniz. Şeklinde tavsiyelerde bulunulmalıdır.

Çocuğa bu mesaj verildiği taktirde örneğin kız çocuğu şöyle düşünecektir. Evet ben bir kızım, erkek kardeşimi sevdiğim gibi onun sınırlarına saygılı ve anlayışlı olmalıyım diyecektir. Bu konu çocukların hem inancının hemde kişiliklerinin gelişmesi için çok önemlidir. Dolayısı ile anne ve babalar bu konuya dikkat etmelidir. Kardeşler canım, ne olacak tarzında bir yaklaşım yanlış olacaktır.

Kardeşlerin Aynı Odada Yatması Caiz mi?
Kız ve erkek kardeş birbirilerine mahrem olsalar da sonuç itibari le bununda bir sınırı vardır. Örneğin bir kız çocuğu uyku halinde farkında olmadan vücudunun açık olmaması gereken yerleri açabilir. Erkek kardeşi ise istemeden buna tanık olabilir. Bu her iki kardeş içinde hoş değildir. Dinimizde kişisel mahremiyet çok önemlidir.

Dinimizde mahrem konusu kardeşlere ve diğer aile bireylerine verilen bir rahmettir. Ancak bu sınırsız olduğunu göstermemektedir. Dolayısı ile bu konu ne sapıkça bir düşünceye nede kardeşler canım ne olacak gibi bir düşünceye çekilmemelidir. Bu konuda keskin veya katı bir kural getirmeye gerek yoktur. Tek yapılması gereken kız çocuğuna kız çocuğu gibi, erkek çocuğunada erkek çocuğu gibi davranmaktır.

Kardeşlerin Odası Kaç Yaşında Ayrılmalı?
Bir çocuk 3 yaşından itibaren anne ve babasının odasından ayrılmalı ve sınırlarını öğrenmelidir. Örnek olarak bu çocuğu kız çocuğu olarak düşünelim ve bir erkek kardeşi olduğu var sayalım. Bu durumda bu kız çocuğu 3 yaşından sonra 7 yaşına kadar erkek kardeşi ile aynı odayı paylaşa bilir. 7 yaşı ile birlikte çocukların odalarının ayrılması gerekmektedir. Bu durum için iki çocuğunda 7 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Örneğin çocukların biri 10 diğeri 5 yaşında ise bunda bir mahsur yoktur.

Peki, Evi Yeterli Olmayan Anne ve Babalar Ne Yapmalıdır?
Şu noktayı unutmamak gerekmektedir. Yukarıda verdiğimiz bilgiler imkan dairesi ile alakalı bilgilerdir. Soruda da yer aldığı gibi evin 2+1 olduğunu düşünelim. Bu evde bir erkek birde kız kardeş olduğunu düşünelim. Bizim toplumumuzda bu konunun çözümü aslında gayet basittir. Kız çocuğu müsait odada erkek çocuğu ise salon veya oturma odası diye tabir edilen odada uyuyabilir. Eğer yerimiz bundan daha çok kısıtlı ise ortada bir zaruriye vardır ve kardeşler aynı odada yatabilir.

Ancak böyle bir durumda anne ve baba çözüm arayışı içerisinde olmalıdır. Fakat şu nokta önemlidir. Hiç bir anne ve baba imkanı yokken çocuklarımız aynı odada yatıyor evimiz 1+1 o halde borca girelim dememelidir. Bu nedenden dolayı altından kalkamayacakları bir kredi ve benzeri bir uygulamaya girmemelidirler. Bu noktada önemli olan anne ve babaların bu bilinçte olmaları ve imkan nisbetinde ellerinden geleni yapmalıdır.

Özet, bu konuda kardeşlerin odası ne zaman ayrılmalı konusunda bilgilere yer verdik. Merak ettiklerinizi yorum bölümünü kullanarak bize ulaştırabilirsiniz. Sitemizde yer alan çocuklarımızın Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. konusundan istifade edebilirsiniz.
 
Geri
Üst