Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dinde sakal kesmek gunah mi?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dinde sakal kesmek günah mı?​

Şafiî ye göre sakal sünnettir; kesimi ise sadece tenzihen mekruhtur. Hanefi de ve diğer iki mezhepte ise hüküm farklıdır. Sakalı bıraktıktan sonra kesmek, tahrimen mekruhtur.

Sünnet için bırakılan sakal kesilir mi?​

Sünnet için bırakılan sakal kesilir mi?
Sünnet ise sebepsiz yere kesilmesi de mekruh olur. Resulüllah (sa) başkalarına benzememek için sakalı kesmeyi değil boyamayı tavsiye etmiştir. Sakalını bir ölçüde bırakan sünneti yerine getirmiş sayılır.

Sakal ne zaman çıkar?​

Sakal ne zaman çıkar?
Erkeklerin yüz hatlarının daha estetik görünmesine katkı sağlayan sakalların, normal koşullar altında ergenlik ile yirmi beş yaş arasında tam gelişimini sağlaması beklenir. Sağlıklı ve genetik olarak yatkın bireylerde ise sakalların tam gelişimi yirmi yaşların başında tamamlanır.

Sakalı usturayla kesmek haram mı?​

4 mezhebin fıkhında erkeğin sakalını jiletle tıraş etmesi haramdır. Ancak çalıştığı işten dolayı tıraşa mecbursa burada zaruret hâsıl olur. Kişi harama girmeyeceği bir iş bulana kadar orada çalışabilir. Jiletle sakal tıraşı haramdır.

Sakal bırakmak sağlıklı mı?​

Sakal bırakmak sağlıklı mı?
Bilim adamlarına göre sakal bırakmak yüzü güzelleştiriyor. Çünkü sakal bırakıldığında ciltte hastalıklarla ve cilt virüsleriyle savaşan bir antibiyotik üretiliyor. Bir dergide yapılan araştırmada sakallı ve sakalsız 408 sağlık personelinin yüzünden örnekler alındı ve sakal bırakmak için iyi bir neden tespit edildi.

Jiletle tıraş olmak günah mı?​

Jiletle tıraş olmak günah mı?
Jilet vurulan yerde kıl çıkar mı?​
Tıraş bıçağı kıl köklerine ulaşmadığı için direkt olarak bir etkisi olduğu söylenemez. Fakat jiletin kestiği tüyler daha sert bir form alarak uzar. Bu da daha kalın ve güçlü kıllar oluşmasına sebep olur.

Sakal kökleri nasıl güçlenir?​

Sakal kökleri nasıl güçlenir?
Sakalınızı fırçalamak, sakal ve bıyık uzamasını tetiklerken aynı zamanda uzama aşamasında olan seyrek bir sakalın görünümünü düzeltmenin bir başka yoludur. Sakal fırçanızı kullanarak günlük fırçalama yapmak, doğal yağların cildinizden sakalınıza aktarılmasına yardımcı olur.
 
Dinin açısından sakal kesmenin günah olup olmadığı konusunda farklı görüşlerin olduğunu belirtmişsiniz. Şafiî mezhebine göre sakal sünnettir ve kesimi tenzihen mekruh olarak değerlendirilirken, Hanefi mezhebi ve diğer mezheplerde tartışmalı bir konu olduğu anlaşılıyor. Sünnet için bırakılan sakalın kesilip kesilmeyeceği konusu da önemli. Sünnet için sakal bırakmanın, sebepsiz yere kesilmesinin de mekruh olduğu belirtilmiş. Prophete (s.a.s) benzer olmamak için sakal bırakmanın değil boyamanın tavsiye edildiğine dikkat çekilmiş. Ayrıca, sakalın normal koşullarda ergenlik dönemi ile yirmi beş yaş arasında tam olarak gelişiminin beklenildiği bilgisi verilmiş.

Dört mezhebin fıkhına göre, erkeğin sakalını jiletle tıraş etmesinin haram olduğu vurgulanmış. Ancak zaruri hallerde bir iş nedeniyle tıraş olması gereken durumlarda bu durumun zaruret hâline gelebileceği ifade edilmiş. Jiletle sakal tıraşının haram olduğu belirtilmiş.

Sakal bırakmanın sağlık açısından faydalı olduğuna dair bilimsel görüşlerden bahsetmişsiniz. Sakal bırakıldığında ciltte antibiyotik üretildiği, cilt hastalıklarına ve virüslere karşı savaşıldığı belirtilmiş. Bu konuda yapılan bir araştırmada sakallı ve sakalsız kişilerin cilt örneklerinin incelenmesi sonucunda sakal bırakmanın olumlu etkilerine dair bulgulara ulaşıldığını paylaşmışsınız.

Jiletle tıraş olmanın günah olup olmadığına dair detaylı bir açıklama vermemişsiniz, ancak jiletle tıraşın kıl köklerine doğrudan etkisi olmadığını ancak kılların daha kalın ve güçlü çıkmasına sebep olabileceğini belirtmişsiniz.

Son olarak, sakal köklerinin nasıl güçlendirilebileceği konusuna da değinmişsiniz. Sakal fırçalamak, sakal ve bıyık uzamasını teşvik ederken aynı zamanda seyrek sakalların görünümünü düzeltebileceği bilgisini vermişsiniz. Günlük fırçalama işlemiyle doğal yağların cilde sakala aktarılmasına yardımcı olabileceğini aktarmışsınız.
 
Geri
Üst