AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dinamo cesitleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye

Dinamo çeşitleri nelerdir?​

Dinamo Çeşitleri
- Seri dinamolar; rotoru, statora seri bağlanan dinamolardır. Seri dinamolar yükü sabit olan yerlerde kullanılırlar.
- Şönt dinamolar; statoru, rotora paralel bağlanan dinamolardır.
- Kompunt dinamolar; statorda şönt ve seri sargı olmak üzere bağımsız iki sargı grubu vardır.

Uyartım şekillerine göre dinamolar kaç çeşittir?​

Kendinden uyartımlı dinamolar üç çeşittir. şönt dinamolar, • Seri dinamolar, • Kompunt dinamolar. şönt dinamoda uyartım sargısı endüviye paralel bağlanmıştır. Bu sargılar, ince iletkenden çok sanmlı olarak yapılmışlardır.

Dinamonun içinde ne var?​

Dinamonun içinde ne var?
Dinamo, hareket enerjisini içindeki mıknatıs ve bobin sayesinde elektrik enerjisine dönüştüren bir araçtır. Dinamoyu bulan kişi “Michael Faraday”, Elektromanyetik kuramları keşfetti, bir buhar makinesi ile bakır bir plakayı bir mıknatısın yarattığı manyetik alan içinde döndürerek elektrik üretti.

Hangi tip motorlar elektrik üretir?​

Hangi tip motorlar elektrik üretir?
Bunlar arasında doğru akım motoru (DC motor) ve adım motoru (step motor) önemli bir yere sahip. Bu motorlar yardımıyla kolayca elektrik üretmek mümkün.

Dinamo nedir bisiklet?​

Bisiklet dinamosu, bisikletlerde enerjisini tekerleğin dönüşünden alan ve farlarında kullanılan, bisiklet hareket edince 6V alternatif akım (AC) elektrik üreten alettir.

Yabancı uyartımlı dinamo nedir?​

1.Yabancı uyartınılı dinamolar : Kutup bobinlerine dışarıdan bir doğru akım kaynağı ile gerilim uygulanan dinamolardır. Bu kaynak akümülatör veya pil olabilir. Bıı dinamolar dışardan yani yabancı bir doğru akım üreteci gerektirmektedir. Dinamoda bu nedenle yabana uyartımlı dinamo adını alır.

Uyartım dinamosu nedir?​

Uyartım dinamosu nedir?
Uyartım sargısı endüviye seri bağlı dinamolara seri uyartımlı dinamolar denir. Uyartım sargıları kalın kesitli, az sarımlıdır. Boşta çalışma, dinamonun (+) ve (-) fırçalarına herhangi bir yük direncinin uygulanmadığı ve fırçaların serbest olarak bırakıldığı çalışma şeklidir.

Dinamolarda artık mıknatıslık ne işe yarar?​

Dinamolarda artık mıknatıslık ne işe yarar?
Kendinden uyartımlı dinamolar da çalışmadıkları zamanlarda bile endüktör saclarında çok az bir mıknatıslık kalır. Bu mıknatıslığa “artık mıknatisiyet” denir. Bu gerilimin endüktör devresinden geçireceği akım mıknatıs alanın şiddetini arttırır; biraz sonra dinamo normal gerilim üretmeye başlar.
Bisiklet dinamosu ne işe yarar?​

Bisiklet dinamosu, bisikletlerde kullanılan bir aygıttır ve enerjisini tekerleğin dönüşünden alarak farları için gerekli olan elektriği üretir. Çalışmaya başladığında 6V alternatif akım elektrik üretir ve bu sayede bisiklet sürücüsünün gece veya karanlık ortamlarda görünürlüğünü arttırmak için farların çalışmasını sağlar. Bisiklet dinamoları genellikle sürtünme prensibiyle çalışır, yani tekerlek döndükçe dinamo da döner ve elektrik üretilir. Bu sayede bisiklet sürücüsü yola odaklanabilir ve güvenli bir şekilde seyahat edebilir.

Geri