AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dinamik programlama kullanilarak asagidaki problemlerden hangisi cozulmelidir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.523
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dinamik programlama kullanılarak aşağıdaki problemlerden hangisi çözülmelidir?​

En kısa yol problemi Bir çizgedeki bir noktadan başka bir noktaya giden en kısa yolu bulma problemi dinamik programlama ile çözülebilir. 1956 yılında bulunan bu çözüm, mucidinin adıyla Dijkstra algoritması olarak bilinir.

Dinamik programlama nedir Yöneylem?​

DİNAMİK PROGRAMLAMA. Dinamik programlama, yöneylem araştırmasında kullanılan optimizasyon yöntemlerinden birisidir. Optimizasyonda amaç, mevcut kısıtlayıcı koşullar altında, eldeki sorunla ilgili en iyi karara varmaktır.

Wagner Whitin algoritması nedir?​

Wagner Whitin algoritması nedir?
Wagner-Whitin, dinamik programlama modelinden hareket ederek, stok planlama faaliyetinin her bir dönemindeki gereksinimleri karşılarken, hazırlık ve elde bulundurma maliyetlerinin toplamını enazlamaya çalışan bir algoritmadır (http://www.mmo.org.tr/endustrimuhendisligi/2002_3/siparis_ buyuklu gubelirleme.htm).

Yöneylem araştırması sayısal teknikleri nelerdir?​

Yöneylem araştırması sayısal teknikleri nelerdir?
Yöneylem araştırmacıları tarafından kullanılan öncelikli araçlar istatistik, optimizasyon, rassallık, kuyruk kuramı, oyun kuramı, çizge kuramı, karar analizi ve simülasyondur. Bu alanların sayısal niteliğinden dolayı yöneylem araştırması bilgisayar bilimleri ile de ilgilidir.

Statik kodlama nedir?​

Statik Programlama Dilleri Statik programlama dili, her değişken tipinin önceden belirtiliyor olmasıdır. Yani string bir değer tanımlıyorken başına string, sayi tanımlıyorken int, double, float gibi tipleri yazıyoruz. Bu nedenle değişken tipleri program henüz çalışmıyorken bile bu tiplerin neler olduğunu biliyor.

Zangwill algoritması nedir?​

Zangwill (1966, 1969) W-W algortimasına yoksatma maliyeti ilave ederek, dinamik yoksatmalı parti büyüklüğü problemlerinin çözümü için optimal algoritma geliştirmiştir.

Kesikli sipariş algoritması nedir?​

Kesikli sipariş algoritması nedir?
Kesikli Sipariş Algoritması Yöntemi Bu sistemde temel amaç sıfır stokla çalışmaktır. Bu nedenle de üretim hızını belirleyen çevrim zamanı periyot uzunluğu olarak kabul edilmelidir. Talebin süreklilik arz etmediği ve pahalı malzemelerin satın alındığı durumlarda genellikle işletmeler tarafından bu model tercih edilir.

Yöneylem araştırması hangi alanlarda kullanılabilir?​

Yöneylem araştırması hangi alanlarda kullanılabilir?
YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI KULLANIM ALANLARI
- Üretim planlamaları
- Malzeme ve envanter yönetimi.
- Üretim çizelgeleme.
- Tahmin ve kestirme yöntemleri.
- Verimlilik analizi.
- Esnek imalat sistemleri.
- Toplam kalite yönetimi.
- Karar modelleri.

Yöneylem Araştırmaları nelerdir?​

Yöneylem araştırması; bir organizasyon içinde operasyonların koordinasyonu ve yürütmesi ile ilgili dünyanın gerçek karmaşık sorunları için fikir üretmede matematiksel modelleme, istatistik ve algoritma gibi bilimsel yöntemleri kullanan disiplinlerarası bir bilimdir.
 
Dinamik programlama kullanılarak çözülmeye uygun olan problem, "En kısa yol problemi"dir. Dinamik programlama, en kısa yol probleminde, Bir çizgedeki bir noktadan diğer bir noktaya giden en kısa yolu bulma konusunda etkili bir çözüm sunar. Bu problem, Dijkstra algoritması gibi tanınmış bir algoritma ile çözülebilir.

Diğer olarak belirtilen algoritmalar ve konular ise şunlardır:
- Wagner Whitin Algoritması: Stok planlama faaliyetlerinde gereksinimleri karşılarken, hazırlık ve elde bulundurma maliyetlerini en aza indirmeye çalışan bir algoritmadır.
- Zangwill Algoritması: Yoksatma maliyeti ilave edilerek, dinamik yoksatmalı parti büyüklüğü problemlerini çözmek için geliştirilmiş optimal bir algoritmadır.
- Kesikli Sipariş Algoritması: Temel amacı sıfır stokla çalışmak olan bu sistem, üretim hızını belirleyen çevrim zamanı periyot uzunluğunu kabul eder ve genellikle talebin süreklilik arz etmediği durumlarda tercih edilir.
- Yöneylem Araştırmaları: Üretim planlamaları, malzeme ve envanter yönetimi, üretim çizelgeleme, tahmin ve kestirme yöntemleri, verimlilik analizi, esnek imalat sistemleri, toplam kalite yönetimi ve karar modelleri gibi alanlarda kullanılabilmektedir.

Dinamik programlama, en kısa yol probleminin çözümü için en uygun seçenekken, diğer konular ve algoritmalar belirli piyasalarda ve endüstrilerde kullanılabilecek özel optimizasyon problemlerini ele alır.
 
Geri
Üst