AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dinamik hashing nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dinamik hashing nedir?​

Dinamik hashing yöntemi, kova taşması gibi statik karma sorunlarının üstesinden gelmek için kullanılır. Bu yöntemde, kayıtlar arttıkça veya azaldıkça veri paketleri büyür veya küçülür. Bu yöntem aynı zamanda Genişletilebilir hashing yöntemi olarak da bilinir.

Hash tablosu nasıl yapılır?​

Hash tablosu, veriye bir anahtar (key) yardımı ile erişilen basit bir dizi üzerine bina edilmiştir. Anahtar kullanılarak bir indeks üretilir ve bu indeks ile dizideki istenen veriye ulaşılır. Anahtar tekildir yani bir başka kayıtta aynı anahtar olamaz. Ancak veri aynı olabilir.
Hash Algoritması Nedir?
Açılımı “Secure Hash Algorithm” olan SHA, NSA tarafından geliştirilen bir kriptografik özetleme fonksiyonudur. Verileri belli bir boyuta sığdıran ve şifreleyen matematiksel değişkenlerden oluşur. Bu algoritmada kriptolanan bilgiler daha sonra tekrardan çözümlenebilir, orijinal haline getirilebilir.
Hash nerede kullanılır?
En bilinen kullanım alanı, web uygulamalarında kullanıcı parolalarını tutmak yerine Hash’lerinin alınıp veri tabanında saklanması olabilir. Kullanıcının siteye kaydı sırasında verdiği parolanın Hash’i alınır ve kullanıcı adı ile birlikte veri tabanında saklanır.

Hashed data nedir?​

Hashing, farklı büyüklükteki girdilerden sabit büyüklükte bir çıktı yaratma sürecine verilen isimdir. Bu işlem, hash fonksiyonları olarak bilinen matematiksel formüllerin (hashing algoritmaları olarak uygulanır) kullanımıyla yapılır.

Hashtable nasıl çalışır?​

Hashtable ile ise bir koleksiyon elemanına bir anahtar değer ile erişebiliriz. Hashtable, IDictionary arayüzünden türemiştir. Hashtable yapısında her eleman bir key ve value ikilisi olarak saklanmaktadır ve bunlar hashtable adı verilen bir tabloda tutulur. Diğer dizi yapılarına göre oldukça yüksek performanslıdır.
Hash çakışması nedir?
Bir kişinin, kriptografik hash fonksiyonunu “geri döndürmesi” için istenen çıktı yaratılana kadar girdinin ne olduğunu deneme yanılma yoluyla tahmin etmesi gerekir. Fakat farklı girdilerin tam olarak aynı çıktıları yaratması da olasılık dahilindedir. Bu durumda bir “çakışma” meydana gelir.
Hash Algoritması Nedir Nerelerde Kullanılır?
“Hash”leme İş Başında Bir siteye kayıt olurken belirlemiş olduğunuz parola olduğu haliyle veritabanında saklanmaz. Tek yönlü bir algoritma yardımıyla şifrelenir ve gerçek paroladan alakasız olacak şekilde harf ve sayılardan oluşan bir hale getirilir.
Hash fonksiyonu temel olarak verinin bütünlüğünü sağlamak için kullanılan bir yöntemdir. Orijinal veriyi ve özetini alan kullanıcının orijinal metnin değiştirilmediğinin anlaşılması hedeflenmektedir.
 
Geri
Üst